Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Underkategorier

Äta och dricka

Äta (9 hjälpmedel)

AntihalkunderLägg.

Antihalkunderlägg för glas, tallrik eller bricka. Tål värme och ligger still.

Bestic, för dig som vill äta själv

Bestic är en liten, smidig och tyst måltidsassistent......

Bestick och verktyg med anpassade handtag.

Stirex tillverkar bestick och verktyg med olika typer av anpassningsbara handtag. Det är alltifrån knivar, gafflar, skedar, osthyvlar, saxar, grillbestick, stekspadar till tänger (ex laxtång), sekatörer, hovtänger, spikutdragare, kniptänger, tub- och flasköppnare. De har också s k pistolgreppshandtag för målarpenslar, trädgårdsredskap (krattor, spadar) och dammsugare.

I dnden av skaftet kan man justera stelbandet.

Burk- och flasköppnare.

Öppnaren består av ett skaft med ett justerbart stålband som fästs kring locket. Det långa skaftet ger en hävarmseffekt som gör det lättare att vrida upp locket. Den lilla svarta halvcirkeln innanför stålbandet är en kapsylöppnare som fungerar som en skiftnyckel

Kniv med stöd.

För personer som har svårt att skära bröd, grönsaker o.s.v., kan en kniv med monterat, reglerbart stöd vara ett alternativ. Knivstödet "Victorinox" gör det lättare att skära. stödet gör att t.ex. brödskivan blir rak även om man vilar eller byter grepp mitt i skärandet. Skivtjockleken regleras steglöst mellan 0 till 15 mm. Finns både för höger- och vänsterhänta.

Matplats


 Matställning: Lägg den plaständeförsedda skeden i sin  svängbara hållare och placera en djup tallrik på tallrikshållaren.  För att äta så fatta skedensplastända i munnen och fyll den  med mat från tallriken, placera den därefter åter i sin hållare  och ge den en lite puff med munnen så att hållaren svänger runt ett halvt varv så att maten kan ätas från skeden.
Istället för tallrik, så kan en rund träskiva läggas på tallrikshållaren och där kan sedan smörgåsar och pizzabitar och dylikt placeras så att de med lätthet kan ätas.

Matsked.

En personligt anpassad sked formad till en person som har korta armar, en begränsad gripförmåga och är blind. Skaftet sluter kring fingrarna och skedens skål är något vinklad in mot kroppen.

Resårarmband för att hålla i bestick.

Ett armband av resår och läder. Armbandet är sytt så att det inte ger att öppna. På ena sidan är det stärkt med läder. I lädret är en "kanal" sydd för att sticka in ett bestick. Man tar på armbandet genom att föra in stumpen eller armen så långt att det sitter bra

Winsford feeder

Maskin för att underlätta vid ätande. Man styr skedens rörelse och "påpetaren" samt vrider tallriken genom att trycka den lilla vita bollen (hak-kontakten) åt ena eller andra hållet. Den går också att manövrera med en handkontakt.

Dricka (4 hjälpmedel)

Hållare med grepp för PET-flaskor.

Flaskhållare "GrePET". hållare med grepp för PET-flaska. Fungerar även som hjälp vid öppnande av PET-flaska.

Kapsylöppnare

Med ett handtryck rakt uppifrån utan vridmoment hoppar kapsylen av. Kräver inte mycket handkraft för att öppna en flaska.

Mugghållare.

Mugghållare formad som ett träd med en platta till fot, praktiskt och lättillgängligt. Muggarna hänger man upp på "grenarna". Mugghållaren är i detta fall tillverkat av obehandlat trä.

Sugrörshållare

Sugrörshållaren trycks fast på glaskanten. Sen kan sugröret skjutas ner i hållaren så att sugröret inte flyter upp ur glaset.

803