Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Underkategorier

Ta hand om barn

Lyfta och förflytta barn (19 hjälpmedel)

"Kimba" barnsulky

"Kimba" är en barnsulky. Sätet på vagnen sitter högre än vanligt, vilket kan underlätta för en förälder med korta armar.

Anpassad barnstol för rullsto

Detta är en hemmagjord anpassning av en barnstol från IKEA. Själva sätet på stolen är fastsatt på en grov planka med kraftiga skruvar. På plankan sitter två kraftiga bultar i varje ände. Brukaren sätter sig i rullstolen och sätter stolen i sitt knä, med ett ben på varje sida. Bultarna sätts i de hål som finns i metallramen på rullstolen. Som extra säkerhet sitter ett spännband fast i ryggstödet på stolen. Detta spännband har brukaren sedan om ryggen. Därefter lyfts barnet i. Anpassningen är något osmidig men fungerar.

Anpassning av ryggstöd i barnvagn.

Anpassning av ryggstöd i barnvagn. Genom att dra i öglan på baksidan av ryggstödet kan ryggstödet enkelt fällas upp och ned. Kan vara bra för den som saknar eller har korta armar. Barnvagnen är anpassad av en privatperson.

Baby-Liften

En specialsydd Baby-Lift för förflyttning av baby (barn ca 0-6 mån). Den är sydd i ett mjukt men ändå stadigt material med justerbart handtag/rem som är tillräckligt långt för att enkelt kunna träs över huvudet. Insidan är klädd med mjukt flanelltyg. På den ena kortsidan finns en ficka med plats för tex bjöjor. Hjälpmedlet är personligt utformat efter användarens behov i detta fall för en person som saknar armar.

Baby-Power: ett motoriserat underrede till barnvagnar

Med Baby-Power går det lika lätt att köra barnvagn i uppförs- eller nedförsbacke som på slät mark. Du använder ett minimum av kraft för att manövrera vagnen och minskar därmed risken för slitageskador på dina axlar, leder och din rygg. För personer som arbetar vid institutioner, är dagbarnvårdare eller andra som använder barnvagn i sitt dagliga arbete, är Baby-Power ett oumbärligt hjälpmedel. Baby-Power gör din barnvagn säkrare på flera sätt: - Lägre tyngdpunkt försvårar tippning - Automatiska bromsar. Vagnen är alltid bromsad när du parkerar den - Dödmansgrepp. Vagnen stannar automatiskt om brukaren tappar vagnen. Baby-Power är testad och godkänd av Hjälpmedelsinstitutet i Stockholm och uppförd på listan över Bra Hjälpmedel.

Utformningen är

Babysitter.

Denna babysitter är en praktisk modell som underlättar förflyttning av barnet för en förälder som har svårt att bära. Utformningen av babysitterns ram gör den lätt att dra på golvet även när barnet sitter i. Om man vill kan man spänna fast barnet. Blir barnet trött se kan man fälla ned ryggstödet så att barnet ligger ned. Eftersom medarna är svängda kan man vagga/gunga barnet. Babysittern har också två bärhandtag.

överst: spaken med vilken man kan ställa in barnvagnens handtag. Nedan: Handtaget inställt för en mycket kort förälder.

Barnvagn med inställbart handtag.

Med en enkel liten spak kan man ställa in handtaget på barnvagnen så att det passar en lång och en kort förälder.

Bygel till barnvagn.

Barnvagnen är utrustad med ett extra handtag, en bygel, för att underlätta för en förälder med korta eller utan armar. Föräldern ställer sig innanför bygeln och kan sedan skjuta vagnen framför sig. Föräldern har kontroll över vagnen och kan t ex i nedförsbacke bromsa den eftersom bygeln går runt ryggen. Genom att luta sig på handtaget framför sig kan föräldern köra vagnen upp för trottoarkanter o dyl. Detta är en Emmaljunga Low Rider kombivagn.

Bärhjälpmedel för att bära baby.

En specialsydd Baby-Lift för förflyttning av baby (barn ca 0-6 mån). Den är sydd i ett mjukt men ändå stadigt material med justerbart handtag/rem som är tillräckligt långt för att enkelt kunna träs över huvudet. Insidan är klädd med mjukt flanelltyg. På den ena kortsidan finns en ficka med plats för tex bjöjor. Hjälpmedlet är personligt utformat efter användarens behov i detta fall för en person som saknar armar.

Kimba barnsulky

"Kimba" är en barnsulky. sätet på vagnen sitter högre än vanligt, vilket kan underlätta för en förälder med korta armar.

Knopp -hjälpmedel för hopfällning av vagn

På den vita låsningen, som man drar mot sig för att fälla ihop barnvagnen, har det satts dit en liten svart knopp för att lättare få grepp om låsningen. När vagnen fälls upp, t ex efter transport i bil, skjuter man den vita låsningen nedåt. Detta är en Emmaljunga Low Rider

Knävaggan

Redan från den allra första stunden... ...är det viktigt att kunna skapa närhet, få ögonkontakt och ha beröring med sitt barn. Om du sitter i rullstol kan Du med hjälp av knävaggan ,"BABY CONTACT" ha din baby enkelt med dig och ändå ha händerna fria för t ex rullstolskörning. Barnet läggs på rygg i vaggan, med en rem som säkerhet runt sin mage. Knävaggan sätts fast med en rem runt din midja och en rem runt benen. Kildynan monteras under vaggan med hjälp av kardborreband. Tyget är lätt avtagbart och tvättas i maskin 40 grader. "BABY CONTACT" rekommenderas för nyfödda barn till ca: 3 månader. Knävaggans inre mått 27 x 53 cm. Knävaggan "BABY CONTACT!" kan köpas eller hyras från MAYDAY AID. Vi har även spjälsängen "SESAM" och Skötbordet "UPP OCH NER" i vårt sortiment för föräldrar med funktionshinder.

Kombibarnvagn

En kombinerad ligg- och sittbarnvagn. Vagnen är förlängd framåt med en sittinsats, som är riktad framåt. Ligginsatsen är som vanligt riktad mot föraren. Vagnen har sex hjul. Denna vagn har ett förlängt handtag, för en förälder med mycket korta armar. Barnvagnen kallas Baby-bus.

Lyft- och bärsele för baby.

En lyft- och bärsele för lite äldre baby och som föräldern har runt halsen. I detta fall anpassad för förälder utan armar. Selen är gjord av nylon och har s.k snäpplås. Några av selens användningsområden är: sele för att spänna fast barnet i barnvagnen, lyfta barnet i eller ur barnvagnen eller barnbilstolen, gunga med barnet i lekparken.

överst är barnvagnen med uppfällt underrede. Nederst är den ned-/ihopfälld.

Lyfta barn ur barnvagn.

Två idéer för att lyfta barn ur barnvagn för person utan armar. Här fungerar två varianter. DEN ENA VARIANTEN gäller för när barnet fortfarande är ganska litet och ligger i liggvagn. Då kan man fästa ett handtag/rem som träs igenom ligginsatsens två sidhandtag och förbinder dem med varandra. Föräldern kan de böja sig fram, trä remmen över huvudet ned till skuldrorna och lyfta ligginsatsen från vagnens underrede och ställa den på golvet. Därefter sätter sig föräldern på golvet, tar barnet med fötterna och lyfter det ur ligginsatsen. DEN ANDRA TEKNIKEN bygger på att barnet är så pass gammalt att det kan sitta ganska bra själv i en sitt- eller liggvagn. Föräldern lägger sig på golvet, lirkar in barnet mellan fötterna och lyfter det ur vagnen. Man kan också först fälla ihop/ned vagnens underrede, som när man lastar den i bilbagageutrymmet, sen är det lättare att nå barnet från golvet.

Lättmanövrerad sittvagn.

Barnvagnen , en s k "Baby Jogger", är lätt att tippa bakåt och är lätt att köra, tack vare den lätta aluminiumramen och de stora hjulen. Det kan underlätta för någon som sitter i rullstol och som kör vagnen med en hand. Barnvagnen är designad se att den som kör vagnen ska kunna springa eller jogga, men finns även specialgjord för rullstolar. Som tillbehör finns regnskydd, solskärm och varukorg. Det transparenta regnskyddet ger ned helt under fotstödet och fungerar också som skydd mot vind och kyla. Vagnen passar barn från 4-5 månaders ålder till 5 år. Man kan lätt ta av hjulen och fälla ihop vagnen, då får den plats i de flesta bilars bagageutrymme. Barnsitsen är försedd med höft- och grensele. Den är av nylon och kan tas av och tvättas. Max last ca 35 kg. En dubbelvagn (tvillingvagn) kan max lastas med 45 kg. Alla vagnar tillverkas i USA.

Personlig anpassad barnvagn

Barnvagn anpassad för person med korta armar. Handtaget på barnvagnen går att fälla upp och ned med hjälp av spaken (se bild 2) för att den också ska kunna köras av någon med långa armar.

Sele i barnvagn.

Sele för att barnet inte ska kunna ställa sig upp i barnvagnen. Barnet sitter fast i vagnen i selen, vilket kan vara bra för förälder som har svårt att göra "brandkårsutryckningar" när barnet försöker smita.

Upphöjbart barnvagnshandtag.

Denna barnvagn har ett upphöjbart handtag för en förälder med kortare armar, men också en bygel för en förälder utan armar. Med ett litet vred på ena sidan av handtagen kan man låsa fast det upphöjbara handtaget i önskad höjd. På sidan av handtaget sitter också en sprint med en ögla av nylon. Genom att dra i öglan med ex tån, faller bygeln ned av sin egen tyngd. För man bygeln uppåt, stannar den i uppfällt läge genom att sprinten låser den. Detta är en Emmaljunga Low Rider kombivagn.

Ta hand om barn (11 hjälpmedel)

Amningskudde

Amningskudde. Kan vara bra för den som har svårt att hålla barnet vid amning. Ger även en bättre sittställning.

Anpassad barnstol för förälder med funktionsnedsättning

Denna barnstol är av äldre modell. Brukaren har själv anpassat stolen. "Grinden" till stolen öppnas i sidled och därmed underlättas lyftet upp i stolen. När barnet sitter på plats stänger brukaren "grinden" och fäller ner den lilla haspen. Brukarens barn har själva kunnat klättra upp i denna, med lite stöd, från ca 1 års ålder. OBS! av säkerhetsskäl är det mycket viktigt att Du kontrollerar att stolen är i samma höjd som det bord det är tänkt att användas vid. Detta för att förhindra att grinden öppnas när barnet sitter i den!

Badsits för badning av barn.

Badsitsen är klädd med mjukt frottétyg som är avtagbart och som kan tvättas i max 50 grader. Sitsen stöttar barnet och gör att barnet har axlar och huvud ovanför vattenytan. Samtidigt får föräldern två fria händer eller fötter och kan lättare tvätta barnet. Sitsen finns i två varianter; standardmodellen heter Batheasy och en förbättrad variant som heter Batheasy De Luxe. Sitsen fungerar även för nyfödda barn.

Greppvänlig nappflaska.

Nappflaska som tack vare sin smidiga form är greppvänlig både för förälder och barn.

Höj- och sänkbar barnstol

Denna höj- och sänkbara barnstol manövreras med två fotpedaler. Barnstolen är en vidareutveckling av rullbordet "Minelli". Sitsen är av samma typ som till en trip-trap-stol. Barnstolen kan sänkas nästan ända ned till golvnivå och höjas upp till 104 cm på ett mycket säkert sätt. Det finns ett handtag i form av en båge som man kan fästa på baksidan av barnstolen. Handtaget kan höjas till 110 cm höjd och vidare till 130 cm om det vinklas lodrätt.

Höj- och sänkbart skötbord

"Upp och ner" heter vårt nya skötbord som är höj- och sänkbart. Skötbordet ger dig rätt arbetshöjd oavsett om Du sitter i rullstol eller har problem med rygg eller nacke. Maxhöjden är 97 cm Minihöjden 32 cm Allt där emellan väljer du själv med hjälp av manöverdosa. Skötbordets totala bredd inklusive golvstativ: 89 cm. längd inklusive golvstativ 77 cm Behöver man få in skötbordet genom smala dörröppningar, kan man dessutom montera av skötbords-skivan från golvstativet. Skötbords-skivan: bredd 70 cm längd 75 cm

Matningsbestick.

För en förälder som saknar eller har korta armar, kan dessa extra långa matningsbestick vara bra när man matar sitt barn. Kan vara bra för fotanvändare. Tål maskindisk.

SESAM höj- och sänkbar spjälsäng

Spjälsängen SESAM som är elektriskt höj-och sänkbar ger dig alltid rätt arbetshöjd oavsett om du sitter i rullstol eller går. Grindarna som öppnas utåt gör det lätt att lyfta i eller ur barnet. Grindlåset är specialutformat och gör det möjligt även för en muskelsvag förälder att öppna och stänga men är svårt för barnet att klara på egen hand. Fakta: höjd:1100 mm; Bredd:60 mm; längd:1360 mm; Vikt:45 kg; Lyftkapacitet:50 kg; Lyftområde:250-900 mm; Nätaggregat:24V

SESAM Öppningsbar spjälsäng

Spjälsängen SESAM (standardsäng) är öppningsbar. Grindarna som öppnas utåt gör det lätt att lyfta i eller ur barnet. Grindlåset är specialutformat och gör det möjligt även för en muskelsvag förälder att öppna och stänga men är svårt för barnet att klara på egen hand. Fakta: höjd:1100 mm; Bredd:60 mm; längd:1200 mm; Vikt: ca 10 kg

Skötbord för baby

Skötbord som i detta fall monterats på väggen nära golvet. Skötbordet är utfällbart och därför inte utrymmeskrävande. Det innehåller dessutom ett antal praktiska hyllor för barnets saker. I det här fallet har skötbordet monterats i duschutrymmet i badrummet för att få enkel tillgång till vatten. Bordet är strilsäkert. Det är endast placeringen av skötbordet som är anpassad till användaren. Användaren är en person som saknar armar.

Spjälsäng.

Spjälsängen har anpassats så att man gjort en grind av ena långsidan. Det gör det lättare för föräldern att nå barnet. På ena sidan av grinden sitter gångjärn och på andra sitter haspar för att låsa grinden med. Observera att ett extra stödben behövs på grinden i änden med hasparna. Både sängen och skötbordet är höjdanpassade för en kortväxt person.

803