Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Sökresultat: dator

Arbete och utbildning

Stolar, bord och utrustning (1 hjälpmedel)

Skrivbordsstol med anpassat ryggstöd.

Tillsats för inställning och anpassning av ryggstöd till skrivbordsstol. Tillsatsen minskar sitsens yta genom att ryggstödet flyttas framåt. Kan vara bra för en person som saknar eller har korta ben.

Datorer/kommunikation (5 hjälpmedel)

Förstorat tangentbord till en dator.

Ett förstorat tangentbord, typ Maximanus, kan kopplas till tangentbordsingången på en IBM-kompatibel dator. Tangentbordet som har 105 nedsänkta tangenter, 2,5 cm i diameter, kan manövreras med ett finger, tå, pinne eller motsvarande. Shift, ctrl, alt och alt gr kan låsas. Repetition, tillslagsfördröjning och tid mellan tryckningarna kan varieras med rattar på tangentbordets baksida. Ett klickljud hörs varje gång en tangent trycks ned. Ljudstyrkan ställs in med en ratt. Tangenterna är mycket lättryckta och är lika känsliga över hela tangentytan. Användaren kan skriva in fraser och lagra på godtycklig tangent i en andra nivå. Varje tangent kan innehålla 78 tecken. Det totala antalet tecken får ej överstiga 1800. Inprogrammerade fraser kan vara lagrade på disken. Maximanus kan även fungera som en Microsoft-mus. Musförflyttning i 8 riktningar och mustryckningar görs med tangenter på Maximanus. Normalt tangentbord och seriell mus kan anslutas och användas samtidigt. Maximanus levereras i standardutförande, QWERTY-ordning eller bokstavsordning, eller användardefinierad ordning.

Joysticksmus special till en dator.

En joysticksmus ställer motoriskt mindre krav på användaren än en vanlig mus. Joysticksmusen manövreras som en rullstolsjoystick. Maxhastigheten vid fullt utslag är steglöst inställbar. Knapparna på joysticksmusen kan fungera på två olika sätt; med eller utan låsning; yttre knappar kan också anslutas. För att underlätta dubbelklick, finns på joysticksmusen en automatisk dubbelklickstangent. Joysticksmusen passar till IBM-kompatibla datorer och ansluts till datorn via serieporten eller musporten.

Joysticksmus till en dator.

En joysticksmus ställer motoriskt mindre krav på användaren än en vanlig mus. Joysticksmusen manövreras som en rullstolsjoystick. Maxhastigheten vid fullt utslag är steglöst inställbar. Knapparna på joysticksmusen kan fungera på två olika sätt; med eller

Röststyrning av dator.

Röststyrningsprogram för datorer som kan styra dataprogram, datafunktioner, olika saker i hemmamiljön och så vidare. Röststyrning kan vara ett redskap för att ringa, skriva, surfa, styra sin TV eller video, tända/släcka lampor och även styra elrullstolar.

Styra datorn med fötterna istället för med mus.

Man kan byta ut en datamus mot två pedaler och på så sätt styra datorn med fötterna. Pedalerna kallas NoHands Mouse. Den ena pedalen styr musen och den andra klickar du med. Klickar man framåt på klickpedalen är detta detsamma som vänsterklick. Klickar man bakåt på klickpedalen är detta detsamma som högerklick. Det går bra att använda den vanliga datamusen samtidigt med hjälp av en adapter. Installationen är enkel för NoHands Mouse. Programvara följer med. Det kan ta lite tid att vänja sig att använda NoHands Mouse, men precisionen är bra. Denna lösning är ett komplement och även bra vid besvär med s k musarm eller andra förslitningsskador.

803