Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Sökresultat: toalett

Påklädning och hygien

Påklädning (6 hjälpmedel)

Bilderna visar hur kroken ser ut upp- ocn nedfälld.

Ihopfällbar påklädningskrok med sugpropp

En portabel påklädningskrok. Kroken har en sugpropp och kan därför sättas upp och tas ned från en vägg, allt efter behov. Dessutom är denna krok ihopfällbar och får därmed plats i t ex handväskan. Genom att dra i den svarta nylonöglan fäller man in kroken

Personligt utformad klädpinne för att underlätta påklädning

Ett exempel på två av många personligt utförda påklädningspinnar för många olika hjälpfunktioner, tex att nå med, dra upp byxor och blixtlås, stoppa ner skjortan innanför byxlinningen, mm. Dessa olika pinnar är tillverkade efter användarens behov och förutsättningar. Används framför allt av personer med kort räckvidd. Materialet är ofta av trä. En variant på idén är att använda en vanlig klädhängare vid tex påklädning.

På- och avklädningskrok med sugpropp

En På- och avklädningskrok med sugproppsfunktion. Kroken sitter på en sugplatta som man kan sätta fast på en plan yta, tex en vägg eller en dörr. Genom att fälla ned den svarta spaken in mot väggen sitter den väl fast. Bestäm själv om du vill ha kroken lodrätt, vågrätt eller lite snett. Den finns i två utföranden. Den ena är ihopfällbar vilket gör den enkel att ta med sig i handväskan. De är personligt anpassade. Man kan annars också använda ett vanligt dörrhandtag för att dra upp och ta på sig byxor, dra ner en tröja/t-tröja eller andra kläder.

Påklädning med hjälp av ett dörrhandtag

För en person som saknar armar kan ett vanligt dörrhandtag fungera som ett bra hjälpmedel för att rätta till klädseln, t ex dra ned en tröja eller dra upp och ned byxor.

Ring i dragkedjan

Ett tips för att lättare kunna gripa om dragkedjans spänne är att fästa en ring i spännet.

Väggfast krok att dra upp byxor med

Hemmagjord och personligt anpassad krok i trä för att dra upp och ned byxor med.

Hygien (5 hjälpmedel)

Snöre för att spola på toaletten

Dra i snöret, såspolar det i toaletten. Kan vara bra för den som har svårt att vrida sig runt och trycka på den vanliga knappen.

Tillsats för toalett med dusch- och torkfunktion

"Top WC Matic" är en toa-tillsats med dusch- och torkfunktion som enkelt kan monteras på vanliga standardtoaletter utan ombyggnad för den som har svårt att sköta sin intimhygien efter toalettbesök. Vatten och el kopplas till befintliga ledningar. Vid användning spolas tempererat vatten bak och/eller framifrån (går att ställa in efter kvinnor eller män). Efter duschen torkar en stor mängd varmluft torrt.

Toalett- och sminkbord på låg nivå.

Extra lågt sminkbord anpassat för en person med korta ben. Bordet är en personlig anpassning.

Toalettpappershållare

Toalettpappershållare "Riva lätt". Fristående toalettpappershållare. Höjd: 75 cm. Kan vara bra för den som har liten räckvidd eller som har svårt att vrida på kroppen och nå toapappret.

Toalettpappersrullehållare

Denna hållare för tolettpappersrullar står på golvet. Den rulle som används står på den översta plattan. En liten kil hindrar den från att åka ned. Extra toarullar kan förvaras på hållarens stång. Hållaren har en fotplatta och kan flyttas. Den är gjord med tanke på användarens räckvidd. Konstruktionen är personligt anpassad.

803