Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Underkategorier

I bostaden

I köket (86 hjälpmedel)

Apelsinskalare

En praktisk apelsinskalare som hjälper att skära/dela skalet och skalar av det.

Bakform med handtag.

Handtaget av aluminium är nitat vid bakformen.

Bananskalare

Med ett enkelt knyck bryts bananskalets ena ände av.

Batteridriven pepparkvarn

Batteridriven pepparkvarn kan enkelt manövreras med en hand eller med fötterna utan muskelkraft genom att trycka på knappen på toppen. Den är utrustad med keramiskt malverk

Bryta vakuum i glasburk

Använd din kroppsvikt genom att stå på burken för att bryta ett vakuum i burken. Sen går locket lätt att vrida av. Du kan använda en fuktig disktrasa eller antiglidunderlägg som underlägg så att burken inte glider omkring på golvet.

Bunke med lock

En bunke med lock, denna modell väger nästan ingenting, går att använda i micron och går även att diska i maskin. Bra handtag. Locket går att låsa så att man enkelt kan hälla av vattnet utan risk för spill.

Burk med tätt lock och lås.

En sådan här burk är mycket enkel att hantera, eftersom det inte behövs mycket kraft för att öppna/stänga låset. Förutom att de är helt täta är en annan fördel att locket nog sitter kvar om man skulle råka tappa den.

Burköppnare "Lockpys"

Avlägsnar vakuum i burkar, vilket gör det lättare att öppna burkar med hårt åtsittande lock.



https://www.hjalpmedel.se/jarkey-burkoppnare-lockpys

Burköppnare för snäpplock.

Burköppnare för att öppna snäpplock, till exempel medicinburkar med plastlock. Kan vara bra för den som har svårt att öppna lock.

Burköppnare.

En burköppnare som funnits länge men som fortfarande är bra. Den brukar vara monterad undertill på ett överskåp i köket.

Designat kök för personer med funktionshinder.

Geoff Adams-Spink pratar med designern Adam Thomas, chef för Design Matters, om den senaste tekniken för ett kök som är mera användarvänligt för personer med funktionshinder.

Se videon här:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-11893452

Diskborste.

Diskborste med tving. Diskborsten monteras på lämpligt ställe. Istället för att röra diskborsten över disken, drar du disken över diskborsten.

Diskmedelsburk.

Diskmedelsburk 'Diskan'. Häll diskmedel i burken, sätt på locket, tryck lätt på locket med diskborsten och sedan är det bara att diska. Kan vara praktiskt för den som har svårt att hålla/greppa diskmedelsflaskan.


Disksvamp på skaft.

Diskborste med svamp och ihåligt skaft. Diskmedel fylls på i skaftet som försluts med en skruvkork. Diskmedlet rinner in i svampen via små hål. Man kan enkelt byta svampen när den nötts ut. Det finns två olika grovlekar; en vit svamp som ej repar och grön svamp för grovrengöring. En hållare som kan monteras på väggen finns också att köpa till disksvampen. Den skruvas eller klistras fast.

Eldriven konservöppnare.

Öppnaren Philips HR 2477, är ett tips på en typ av burköppnare som är bra. Denna är eldriven och sägs fungera bra även för vänsterhänta, har lågt ljud och har lockmagnet (ej för aluminium).

Fixeringsbräda för köket.

Skär-/och fixeringsbräda kan vara ett bra hjälpmedel i köket när du vill skära, skala (ex potatis) eller vispa i en bunke. Med sina sugfötter fäster den väl mot underlaget och står stadigt. Man kan anpassa fästanordningen efter storleken på skålen eller bunken.

Frukt och grönsaksskalare.

Frukt och grönsaksskalare med brett utformat handtag och vasst rörligt blad. Passar både höger- och vänsterhänta. kräver lite kraft. Skalaren har en liten ögla för att kunna gröpa ur ögonen på t.ex. potatis.

Hushållsassistent

En hushållsassistent är till stor hjälp i i köket för den som har svårt att skära, knåda och hacka. Denna modell rymmer mycket, är lätt att diska och enkel att ta isär.


Hål i diskbänken för att slänga sopor.

Ett hål i diskbänken placerat ovanför soppåsen underlättar för personer som sitter i rullstol, så att de slipper öppna skåpsdörren för att slänga soporna.

Hållare för kryddburkar i kökslådan.

Burkhållare som lämpligen placeras i en kökslåda eller på en plan yta. Kryddburkarna placeras i fördjupningarna i hållaren och blir halvt liggande.

Hällningspip av silikon

Hällningspip av silikon för blandskålar, kastruller och burkar

Hög stol.

Arbetsstol som går att höja till samma nivå som bänkarna i köket. Detta gör att en person som arbetar med fötterna även kan nå de två nedersta hyllorna i överskåpet. Stolen har hjul och reglerbart ryggstöd och sits.

Höj- och sänkbara skåp till kök.

Detta kök har anpassats till en person som saknar armar och är fotanvändare. Själva hyllorna i skåpen är höj- och sänkbara. Detta gör det mycket lättare att nå glas och annat porslin. Hyllorna manövreras med hjälp av en panel på sidan av skåpet.

Hörnköksskåp.

Hörnköksskåp/underskåp med snurrbar inredning. Konstruktionen ger en god överblick och underlättar för att nå kastruller och annat. Skåpdörren är vikbar och försedd med vanligt magnetlås.

Idé på burköppnare.

Burköppnare för att öppna skruvlock på burkar. Den kan även användas till att försluta eller för att klämma ut innehållet ur tuber. Öppnaren, som är ungefär lika stor som en kaffekokare, både håller och vrider upp locket samtidigt. Med öppnaren undviker man skadliga vridrörelser. Handtaget trycks nedåt. Burköppnaren finns i två versioner. Basmodellen är manuell och den andra modellen är elektrisk.

Istång.

Lång istång med lätt grepp för fotanvändare. Med ett lätt tryck öppnas gripklon. Mycket lätt att greppa isbitar med. Finns hos välsorterade husgerådsbutiker.

Kniv med anpassat handtag.

Kniv, eller förskärare med ett anpassat handtag. Handtaget gör den lättare att hålla i och styra.

Kniven Örtvaggan

Med kniven "örtvaggan" skär du inte som vanligt med sågrörelser, istället vaggas kniven fram och tillbaka. Kniven har två rejäla knoppar som handtag. Kan vara bra för den som har svårt att greppa och använda en vanlig kniv.

Kokkorg för matlagning.

Kokkorg som sätts i kastrullen med t.ex. grönsaker. Istället för att lyfta hela kastrullen så lyfter man ur kokkorgen och vattnet rinner lätt av. lätt att ta upp.

Konservöppnare.

Konservöppnare som har fördelen att handtagen hålls ihop av sig själv när öppnaren fästs på burkkanten. Man drar först isär handtagen. Därefter fäster man öppnaren på burkkanten genom att lägga den mot kanten och trycka ihop handtagen. Sedan skruvar man på vredet. Med denna öppnare skärs locket av under burkkanten. Med andra traditionella öppnare skär man upp locket innanför kanten. Öppnaren kräver ingen aktiv tvåhandsfattning.

Korkskruv.

"Screw-pull" korkskruv. Vinöppnare av kyparvariant som kan fungera bra för fotanvändare som har svårt att öppna vinflaskor. Korken skruvas hela vägen upp. Finns även med folieborttagare. Korkskruven finns att köpa på Duka.

Korköppnare

Ger ett bättre grepp vid vridning. Passar alla PET-flaskor men även andra flaskor med samma lockdimension

Krokhållare för t ex köksknivar

Krokhållare för köksknivar och andra köksverktyg. Denna påminner om en skärbräda och har monterats på väggen. På skärbrädan sitter en list med krokar, de kommer de ut lite från väggen. På Ikea finns en variant av denna. I stället för krokar sitter då en bred magnetisk skena. Tack vare skenan behöver inte knivarna eller verktygen ha hål i handtagen.

Kökslådor eller utdragbart skåp.

Dessa kökslådor är numera väl känt även för personer utan något handikapp. För personer med funktionsnedsättning är de dock fortfarande ett exempel på åtgärder som underlättar vardagen hemma och på jobbet. Kökslådor kan vara en bra lösning för att lättare kunna nå, t.ex karotter, skålar, husgeråd, skafferi m m. Skåp med utdragbara hyllor är ett annat alternativ på lösning.

Köksskrapa.

En skrapa som kan användas i köket, på diskbänken, fönstren och duschen som komplement till trasa om man har svårt att vrida ur. Är greppvänlig samt har vägghållare inbyggd.

Lift för hushållsmaskin.

Det kan vara svårt att lyfta tunga hushållsmaskiner. Den här liften, som är monterad direkt i kökshurtsen, lyfter upp det tunga objekt man behöver till rätt arbetshöjd. När hushållsmaskinen använts färdigt, är det bara att sänka ner liften igen.

Locköppnare

Locköppnare med armar

Långpannegömman

Långpannegömman kan användas för både varma och kalla rätter. Maten lagas i ugnen i en långpanna som sedan ställs på brickan (bottendelen av gömman) direkt från ugnen. Långpannegömman håller maten varm längre och gör att de kalla rätterna hålls svala. I trädgården är gömman ett bra skydd mot sol och insekter. Bottendelen kan också användas som serveringsbricka och uppläggningsfat med plats för mycket. Ett elegant handtag gör locket lätt att lyfta och de urskålade hörnen gör att gömman passar de flesta storlekar av långpannor med höjden 4 cm. Långpannegömman levereras med en flamsäker antiglidduk.

Minirivjärn

Ett minirivjärn för vitlök eller muskot kan vara till hjälp för den som har svårt att hacka eller har svårt att hantera en vitlökspress.

Mixerstav.

För personer med en hand eller fotanvändare kan en mixer fungera bra vid matlagning. Det finns många olika sorter på marknaden. Mixern på bilden är av stavmodell.

Munstycke på vattenkran.

Riktbart munstycke som passar på de flesta vattenkranar i kök. Genom att dra ned eller trycka upp munstyckets nedre kromade del kan man ändra vattenstrålen från en vanlig stråle till en stril. Bra för att spola disk och duscha mindre krukväxter.

Nötknäppare med hävarm.

Nötknäppare med en hävarm, som vilar mot en platta med en "nöt-stor" grop av metall. Vid användning läggs nöten i fördjupningen och armen pressas nedåt. Kanten kring plattan förhindrar skal från att spridas. Fungerar för alla storlekar på nötter, men bäst på stora. Härvid krävs endast förmåga att pressa nedåt. Hjälpmedlet kan därför vara till nytta för fotanvändare såväl som för personer med korta armar eller som saknar styrka i "nyporna"

Nötknäppare.

Nötknäppare med bra hävarm.

One Touch Konservöppnare

Smidig konservöppnare för fotarbetare eller den med svaga händer

Pedal för att öppna kylskåp/frys.

Kylskåpsöppnare. Liten fotpedal från Husqvarna, öppnar lätt kylskåp eller frysen med foten. Kan monteras på de flesta kylskåp. Finns hos vitvaruhandlare.

PET-Flasköppnare

Öppnaren består av ett längre skaft med utformning för skruvkorken i slutänden. Det långa skaftet gör att du får bättre tag och kraft för att vrida av skruvkorken på en PET-flaskan.

Pizzaskärare

En pizzaskärare kan användas till mycket annat än bara skära pizza med. Den som har svårt att skära med vanlig kniv kan använda pizzaskäraren till att skära allt från skinka till varma mackor.

Placering av diskmaskin.

Tips för placering av diskmaskin för person med mycket korta armar eller utan armar. Antingen det är en golvdiskmaskin eller bänkdiskmaskin underlättar det om den placeras under köksbänken.

Placering av engreppsblandare.

Denna engreppsblandare har placerats på framsidan av en diskbänk.

Potatis eller grönsakshållare.

Pigg som man sätter fast potatis eller grönsaker på. Kan underlätta för den som har enhandsgrepp eller svagt handgrepp. Potatisen sitter fast på piggarna, vilket gör det lättare att skala. Piggen har en sugpropp i botten så att den sitter fast på underlaget

Potatisskalare

Denna potatisskalare har ett smalt skaft vilket underlättar om man ska hålla i den med fötterna.

Potatisskalare.

Potatisskalare med ett handtag format som en ögla med midja på mitten. Skalaren är tillverkad av plast och därför mycket lätt.

Potatisskalning med gaffel

Att hålla fast potatisen med en gaffel kan underlätta vid potatisskalning.

Power Jucier

Med Power Jucier blir det enklare att göra färskpressade jucier från frukt och grönsaker. Du tar tillvara hela frukten eller grönsaken. Fruktköttet som blir kvar samlas i en separat behållare och kan användas till såser, marmelad och desserter.

Pumpflaska med diskmedel i

Man kan använda en vanlig pumpflaska att ha diskmedel i. Det kan vara lättare att trycka ut ett par droppar på diskborsten, i stället för att lyfta diskmedelsflaskan och hälla i från den.

Påsförslutare Closeman

Lätt för den som har svaga händer eller jobbar med fötterna att rå på mjölk eller gräddförpackningar, chips- karamellpåsar o dyl.

Quickbox.

Mycket lättöppnad burk för förvaring. Ett lätt tryck på locket så öppnas det och ytterligare ett så stängs burken. kräver ytterst lite kraft. Kan vara bra för den som har ett svagt handgrepp.

Reglage för att sätta på vattnet.

Ett munstycke skruvas på vattenkranen. I det sitter en nylonsträng. När strängen förs åt sidan med t ex en hand eller ett glas, sätts vattnet på. Vattnet är avstängt så länge strängen hänger rakt nedåt. Regleringen av vattentemperatur måste man dock ställa in på vanligt sätt. Där vattentrycket så kräver rekommenderas insättande av backventil för att nå önskad fördelning av varmt och kallt vatten. Munstycket kallas "Tap it" och tillverkas av Largo produkter.

Rivjärn

Plant rivjärn med behållare för rivet livsmedel.

Roterande diskho/skärbräda

Roterande diskho och skärbräda. Diskhon finns hos JACDesign i Autralien.

Rotfruktsborste.

Rotfruktsborste med sugproppar. Sugpropparna håller fast borsten mot underlaget.

Rotfruktsskärare

Rotfruktsskärare "Zyliss". Den långa hävarmen med stor påläggningsyta gör att det inte krävs mycket kraft för att skära potatis till frites, grönsaker och frukt i stavar, tärningar eller skivor.

Salt & Pepparkar

För att salta och peppra trycker du lätt ihop öronen med en hand eller båda händerna.

Salt- och pepparkvarn.

Vänstra bilden: Salt- och pepparkvarn. Salt i den övre delen och peppar i den nedre. Enkel att hantera. Enhandsgrepp och justerbar kornstorlek. Lätt att fylla på genom skjutlock. Högra bilden: "Pepparboll" pepparkvarn. Enkel att hantera. Enhandsgrepp och justerbar kornstorlek. Lätt att fylla på genom skjutlock.

Sillock för kastrull.

Sil-lock som sätts på kastrullen för att lättare kunna hälla av vatten. Kan vara bra för den som har enhandsgrepp.

Självrensande lökhack

Den här lökhacken ger finhackad lök och rensar sig själv

Skärbräda med uppsamlingslåda

En kraftig och stabil skärbräda från Continenta med uppsamlingslåda i rostfritt stål. Storleken är 48x32 cm. För att rengöra skärbrädan tvättar du den med en fuktig trasa. Skärbrädan bör ej diskas i diskmaskin. Olja in den då och då med olivolja , solrosolja eller liknande.


Skärbräda på diskhon.

Skärbräda som placeras direkt över diskhon. Det finns även form- och storleksanpassade skärbrädor till diskhoar att köpa hos välsorterade varuhus. Fördelen med denna placering är att det överblivna skräpet lätt kan skjutas ner i slasken och att skärbrädan dessutom är enkel att rengöra eftersom vattenkranen är nära. Denna lösning kan dessutom vara ett bra alternativ för att öka arbetsytan vid diskbänken om köket är trångt. Man kan även lägga en fuktad disktrasa under en vanlig skärbräda, för att hålla den på plats.

Skärhjälp för t ex matbröd.

Skärhjälpen fixerar brödlimpan när man skär den i skivor. Den fungerar även för andra livsmedel. Skärhjälpen går att ställa in för tre tjocklekar.

Slaskrensare.

Slaskrensaren av plast underlättar att ta upp rens och skräp ur diskhon, istället för t ex hushållspapper.

Smörgåsplatta.

Smörgåsplatta. Man lägger brödbiten på plattan och genom kanterna glider mackan inte iväg när man brer smör på. Kan vara bra för personer med enhandsgrepp. Finns i flera olika utformningar.

Specialskaft på osthyvel.

Denna osthyvel har ett tjockt uppvänt skaft som är lättare att gripa om. Skaftet är också vänt rakt upp i lodrätt läge, vilket också kan göra det lättare att hyvla.

Stekspade att göra ren diskhon med.

En lösning för att nå och rengöra diskhon är att istället för hushållspapper använda en vanlig stekspade med långt skaft.

Tetrapacksbehållare

En behållare med handtag för tetrapack. Materialet är i plast

Tubnyckel.

Tubnyckel med handtag av rundstav och gripklo av stål. träs på olika tuber, t ex tandkräm, kaviar och så vidare, för att lättare pressa ut innehållet.

Ugn med sidgående lucka.

Fördelen med en ugn som har en sidgående ugnslucka är att personer med kort räckvidd kan nå plåtar och karotter i ugnen. Med våningsfalsar av kromad metall hänger plåtar och galler kvar fast man drar ut dem en bit, för att t ex se om maten är klar. De är stadigare och plåten tippar inte framåt lika lätt.

Utdragbar arbetsskiva under ugnen.

Ugnsdörren är upphängd på sidan, vilket underlättar för den som har svårt att nå. Dessutom finns det direkt under ugnen en utdragbar arbetsskiva, som kan fungera som "mellanlandningsplats" för de saker man ska ta ut ur ugnen.

Våtdukspressare, disktraseurvridare.

En snillrik våtdukspressare eller disktraseurvridare som kan placeras i diskhon (behöver ej skruvas fast). Man lägger disktrasan mellan de två bockade valsarna. Den undre valsen är hålad se att vätskan kan rinna ut. Våtdukspressaren är tillverkad i guleloxerad aluminiumplåt vilket gör den lättviktig och även återvinningsbar. Eloxering eller anodisering är en elektrolytisk process som gör ytan på aluminiumplåten extremt hård. Detta bidrar till att pressaren blir slitstark och dessutom lätt att hålla ren. Pressaren tillverkas av Habo Trafo.

Ägghållare.

Ägghållare med tre "armar" i gummi, som gör att ägget inte snurrar.

Äggseparerare

Lägg separeraren över en kopp. Sen är det bara att hälla i det knäckta ägget och gulan delas från vitan.

Äggskärare

Smart äggskärare som skivar eller klyftar dina ägg

Äppelklyftaren

Med ett enkelt grepp klyftar du lätt äpplen eller päron och skiljer dessutom bort hela kärnhuset. Greppet är av rostfritt stål, medan knivarna och kärnhusavskiljaren är tillverkad i hårdstål.

Äppelskalare

Du som har svårt att hålla i en kniv eller potatisskalare, kan sätta fast äpplet på en spetsig hållare, en liten kniv fälls in mot äpplet. Sedan är det bara att veva med handen eller foten.

Öppna burkar med en matkniv.

Ställ burken upp och ned. Bänd men en vanlig matkniv i kanten mellan locket och burken. Trycket i burken släpper och locket kan lätt skruvas av.

Öppna förpackningar med mattkniv.

Vanlig mattkniv som finns i många utföranden. Bra för att öppna framför allt plastförpackningar.

Öppnare för skruvlock.

Burköppnare "Apollo". Burköppnaren består av två delar. Burkhållaren som är underdel placeras på bord eller bänk med stöd mot bordskanten. Burkar med olika storlek passar eftersom burkhållaren är kilformad. Locköppnaren, som är genomskinlig, läggs på burkens lock som då kan skruvas av. Ingen handkraft eller greppförmåga krävs eftersom locket öppnas med hjälp av underarmen.

Övriga bostaden (24 hjälpmedel)

Den övre enheten sitter inomhus, den undre utomhus.

Elektroniskt lås.

IR-lås från Assa-Abloy. Låset fungerar som ett billarm, ett tryck på nyckeln och hela huset/lägenheten öppnas. En enhet sitter utanpå huset, den andra inomhus. På den inomhus låses alla dörrar inifrån. Inga vanliga nycklar behövs. Prata med en låssmed. Anpassningen är gjord hos en privatperson.

Elnapress.

"Elnapress" fungerar som strykjärn, strykbräda, ärmbräda och mangel i ett. Elnapress stryker fort, eftersom stryksulan är 10 ggr större än på ett vanligt strykjärn. Det krävs inte mycket handstyrka för att hantera den, vilket kan vara bra för personer med svagt handgrepp. Pressen har också en inbyggd ärmbräda som ger att fälla upp eller ned.

Garderob

Eldriven klädstångslyft körs upp och ner med hjälp av handkontrollen, Klädstångslyften är bra för den som inte når kläderna i garderoben.

Grunt handfat

Smidigt handfat. Kan vara praktiskt för personer med korta armar

Gummiplatta på nyckel för bättre grepp.

Hållare för nyckel i form av liten gummiplatta som gör nyckels yta större och därmed lättare att hålla i och vrida.

Hemmagjord sopkvast

Denna sopkvast har man tagit bort skaftet på och montera på en läderrem i stället. Går lätt att trä i foten i läderremmen och sopa med foten.

Inredning i skafferi/ skåp.

För den som har kort räckvidd eller i övrigt svårt att nå förpackningar och dylikt i skafferiet, kan det här vara en lösning. Alla hyllorna i skafferiet dras ut med hjälp av handtaget, vilket gör varorna lättare att nå. Inredningen kan vara bra i flera olika sorters förråd, såsom städskåp, garderob, barnens leksaker o.s.v.

Klädhängare för väggen.

Klädhängare. Mindre klädhängare som går att skruva fast på väggen. Klädhängaren går att fälla ner då den inte används. Rymmer ca 10 skjortor och tar väldigt lite plats.

Klädhängare.

Denna klädhängare är lägre än vanligt. Den går på hjul, varför det är lätt för en person med svagt handgrepp att dra den till sig för att ta ned ytterkläder, jackor med mera. Kan vara bra för den som sitter i rullstol eller som är kortväxt.

Kodlås för ytterdörr.

Kodlås, med en 6-siffrig kod, utanför lägenhet i ett hyreshus. Kodlås underlättar om man har svårt att hantera nycklar. Observera att kodlåset är ur funktion vid händelse av strömavbrott och att det det krävs nycklar för att komma in. Tala alltid med ditt försäkringsbolag vid installation av kodlås så att hemförsäkringen gäller vid inbrott. Kodlås kan ingå som bostadsanpassning.

LIFX-Glödlampa

LIFX är en flerfärgad LED glödlampa som du styr med din smartphone.
Se videon:

Nedfällbar strykbräda.

Med ett enkelt handgrepp fälls strykbrädan ner ur skåpet. Praktisk och snygg lösning för den som har svårt att lyfta.

Nyckelgrepp för en eller flera nycklar.

För den som har svårt att hantera lås kan detta nyckelgrepp vara bra. Nyckelgreppet ger större gripyta på nycklar. Det bakre spåret på greppet används för att öppna vredet på insidan av dörren.

Nyckelhållare för 3 nycklar

Plastvredet "3 key turner" är designat för att ge bättre grepp och störe vridkraft för att vrida om nycklar. Fälls ihop när den inte används. Lätt att hålla och förvara. För 3 nycklar

Placering av Tvättmaskin och torktumlare i badrum.

Genom att placera tvättmaskin och torktumlare bredvid varandra, får man en bänk att sitta på vid handfatet och når lättare sina toalettartiklar. Samtidigt kan man se sig i spegeln, om man kan rikta in badrumsskåpets spegel.

Praktiskt städskåp.

Inredningen i detta städskåp är mycket praktiskt. Eftersom städskåpet helt saknar botten, behöver man inte lyfta ut dammsugaren. Lyft bort slangen och rulla ut dammsugaren, sen är det bara att dammsuga. Genom att botten saknas är det lätt att komma intill för den som sitter i rullstol. Städskåpet innehåller också ett låsbart medicinskåp med utdragbar låda (se bild 2).

Skräplucka i sockeln

Skräplucka/sockeldosa, tillbehör till centraldammsugaren. Smulor sopas in i hålet. Med foten trycker man sedan på reglaget vilket gör att smulorna sugs upp.

Snurrbar torkställning.

Snurrbar torkställning för utomhusbruk. användaren har placerat torkställningen i en sluttning för att lättare nå upp till linorna.

Sop med litet skaft

Denna sopkvast har man kapat skaftet på, lätt att använda foten att sopa med.

Tips med nyckelring.

Vanlig nyckelring av större modell. Ringen kan fungera som hävstång om man lägger upp den över nyckeln när den sitter i låset. Därmed underlättar man vridmomentet vid upplåsning.

Tvättmaskin och tumlare placerade på ledhurts.

För förvaring: tvättmaskin och torktumlare är placerade på en hurts med två lådor. Smutstvätten kan de förvaras i direkt anslutning till tvättmaskinen. Hurtsen kan man få gjord på någon mekanisk verkstad. Lådorna är standardlådor på hjul. Anpassningen är gjord av en privatperson

Utdragbar strykbräda.

För att lättare kunna stryka sina kläder, finns det i byrån en utdragbar strykbräda. Strykbrädan är fastsatt på hjul och lätt att dra ut. Kan vara bra för den som har svårt att lyfta/hantera vanliga strykbrädor.

Vinkelhake på dörrvred.

Vinkelhake fastmonterad på vred till ytterdörrs insida. Underlättar vridmomentet vid låsning och upplåsning.

Vridbart strykbräda

Väggmonterad strykbräda som man fäller ner när man ska använda det. Den är vridbar vilket underlättar placeringen och användningen. Platsen under brädan är helt fri för sittande arbete.

803