Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Underkategorier

Lek/Fritid/Sport/Träning

Sport och fritid (31 hjälpmedel)

Anpassat grepp för spade.

Anpassat grepp för spade. Spadgreppet är lätt att ta på och av. Greppet fungerar som en sjukhuskrycka och ger användaren möjlighet att använda hela armens styrka istället för bara handens kraft.

Bokstöd 'Läslustan'

Lätt, bekväm och praktisk. Hopvikbar. Ställbar i tre lutningar.

Bågskytteställning .

Ställning för bågskytte "ULL". Själva bågen sitter fast vid en stolpe på en platta, vilket gör att skytten inte behöver hålla bågen, utan kan avfyra pilen med en hand/arm. Ställningen finns både för sittande och stående skyttar. Hållaren kan ställas in efter olika skyttars behov.

Extra grepp på planteringsspade.

Extra grepp som monteras på en vanlig planteringsspade. Ger ett mera användarvänligt grepp och kan underlätta för den som har svagt handgrepp vid trädgårdsarbete.

Fiskars saxar

Den orange saxen är ganska svag, men är perfekt för exempelvis sytråd. Saxarna fjädrar ut av sig själv och går att spärra i stängt läge så att det enkelt går ner i lådor. Om man har ett dåligt handgrepp går det bra att ta hjälp av ett bord när man ska klippa.Gummit på de gråa saxarna gör att de inte glider undan. (Fiskars)

Formbar ridsadel

En ridsadel som man anpassar efter ryttarens kroppsform. Sadeln består av ett ihåligt gummielement, fyllt med små kulor. När sadeln anpassats till ryttaren, skapar man ett vakuum genom att suga ut luften med hjälp av en manuell pump. Till sadeln hör en undersadel och en vojlock. Undersadeln har fästen för stigbyglar, svanskappa och sadelgjord av standardmodell. Vid behov kan man även fästa handtag på den. Vid användning de första gångerna kan det vara lämpligt att tre personer hjälper till, en som sköter pumpen och en person på var sida om hästen. Överst på bilden syns sadelsäcken, som är fylld med kulorna. Under den syns undersadeln av plast som har fästen för stigbyglar, svanskappappa, sadelgjord och handtag. Under den och närmast hästryggen ligger vojlocken, som är tillverkad av ett tryckavlastande material. Vojlocken är formad för att hålla undersadeln på plats. Längst ned till höger syns den manuella vakuumpumpen som tömmer sadelsäcken på luft. Kardborrband håller sadelsäcken på plats mot undersadeln.

Fotdriven kanot.

Kanot som drivs med hjälp av benen. Man svänger genom att köra varje pedal individuellt. Fötterna sitter fast på pedalerna med ett par speciella skor som trycks mot pedalerna för att fastna där. När du sedan vrider fötterna i sidled lossnar pedalerna. Själva sitsen går att justera både på längden och sittvinkel.

Fred 25 - Tillgänglig aluminiumbåt

Oavsett om du är dykare, öbo, fiskare, sitter i rullstol eller bara tröttnat på att klättra upp på en förstäv kommer du att häpna över tillgängligheten och de öppna ytorna i FRED 25.
Fred 25 är en nyskapande aluminiumbåt för dig som ställer höga krav på kvalité. Tack vare den fällbara rampen i fören kan du enkelt komma ombord, även om du har en funktionsnedsättning eller en kärra med dyktuber med dig. Båten är extremt stabil och med sin bredd och stora plana ytor tilltalar den dig som vill ha en praktisk båt av professionell standard och högsta kvalité.
Den flexibla inredningen med fällbara sittplatser gör Fred 25 till en mångsidig båt som finns i två utföranden – öppen eller med hytt. Den öppna modellen gör med sitt stora tak och enorma vindruta färden vind- och regnsäker för upp till 10 personer. Fred 25 Cabin skapar med sin uppvärmda och torra hytt en båt som kan användas året om, i alla väder

Fäste till golfklubbor.

Fäste man kan montera på golfklubbor.

Grensax.

Grensax för beskärning av buskar och träd. Grensaxen klipper lätt och kräver inte mycket handkraft. Finns även i mindre storlek.

Handledsstöd för att underlätta att t ex spela squ

Ett handledsstöd med kardborrefästen förhindrar att man får skavsår på insidan av handleden och det blir också ett stöd för att hålla i racketen. Den vita "kudden" på insidan av handledsstödet, det uppvikta, skyddar extra.

Handstöd för att hålla i ett racket

Handstödsbandage/tejp kan underlätta att hålla i ett badmintonracket eller ett tennisracket.

Hundbajsupplockare

Du som har korta armar eller sitter i rullstol och inte når ner till backen kan använda en spade med förlängt skaft, för att plocka upp hundbajset.

Nålpåträdare för symaskin.

Nålpåträdare för symaskin. Fungerar genom att vara försedd med en liten metalldel med en hulling. Metalldelen förs genom nålsögat, tråden läggs i hullingen och därefter dras nålpåträdaren med tråden tillbaka. Kan vara bra för den som har svårt att hantera små saker som nål och tråd vid sömnad.

Nålpåträdare.

Automatisk nålpåträdare för synål. Kan vara bra för den som har svårt att hantera små saker som nål och tråd vid sömnad.

Pennhållare/ penselhållare.

Greppvänligt handtag för pennor eller penslar med smalt skaft. Kan fungera bra för personer med nedsatt greppförmåga. Består av två delar som skruvas ihop. Kan beställas från SIH Läromedel.

Personligt anpassad gräsklippare.

En personlig anpassning av en gräsklippare. Anpassningen är gjord för en person utan armar som använder proteser. Gräsklipparen styrs med en "knopp" som är lätt att greppa med protesen. Kan vara bra för personer utan armar eller med korta armar.

Platta för att se frön.

För den som har svårt att gräva eller att hålla en spade vid sådd, kan den här såplattan med piggar underlätta. Piggarna ger lagom avstånd mellan frön när de planteras.

Räfsa

Kratta trädgården med foten. Denna räfsa består av en träplatta med en monterad skidbindning ovanpå, kräver en stadig sko

Sekatör

Teflonbelagt skär, minskar friktionen. Klipper lätt. Perfekt för små och svaga händer. Passar både höger- och vänsterhänta

Sittdyna för rullstol.

Sittdyna/ kudde för rullstol med konvex botten. Kan vara bra för den som har svårt att sitta bekvämt i rullstolen.

Sittkudde "Hjärtat"

Bra kudde för att sitta avslappnat och riskerna för snedbelastning av rygg, hals och skulderblad elimineras. Kan vara bra för personer som har ont i svanskotan, nyblivna mammor och personer med ryggproblem.

Snäppspänne

Praktiskt spänne av stark och hållbar plast som är mycket lätt att både öppna och stänga. spännet är lätt att skjuta in i hållaren för att stänga och att med ett enkelt tryck öppna. I detta fall sitter det på en hundsele, men användningsområdena borde vara många

Specialanpassad ridsadel

En specialanpassad ridsadel för benamputerade. Sadeln har två byglar framtill som man trär lårbenen (stumparna) under. På så sätt kan man sitta stadigt i sadeln. Sadeln är tillverkad efter två privatpersoners idéer.

Spelkort

Kortlek med stora symboler och korthållare för dom som har svårt att hålla i korten vid spel

Staffli.

Staffli för målning. höj- och sänkbar arbetsskiva med justerbara avlastningsbord på bägge sidorna. Kan vara bra för den som är rullstolsburen eller kortväxt

Stödhandtag på ridsadel.

Stödhandtag mitt fram på ridsadeln samt anpassade stigbyglar för personer med korta ben.

Trädgårdpall

Det går att sitta på denna pall när man arbetar i trädgården. Det finns 4 st fack för förvaring till trädgårdsredskap.

Höjd 40 cm, längd 57 cm, bredd 26 cm.

Finns att beställa på
http://www.importhuset.com


Trädgårdsredskap med extra långt skaft.

Gångskyffel (längd 1550 mm) Renshacka (längd 1575 mm) Kratta (längd 1540 mm) Kultivator (längd 1640 mm) Trädgårdsgrep (1200 mm) Kompostgrep (längd 1250 mm) Alla dessa trädgårdsredskap har extra långt skaft jämfört med andra redskap. Redskapen har också vinklade skaft för att man skall slippa böja ryggen. Kan vara bra för personer som saknar eller har korta armar vid trädgårdsarbete.

Bilden visar två varianter. Den t.v. kallas

Tändare med skaft.

tändare med långt skaft och munstycke. Det gör att användaren inte kommer se nära lågan vid tändning. Särskilt användbart för person med korta armar.

Utomhusamplar

Med dessa höj- och sänkbara amplar kan du lätt sköta och vattna dina växter med fötterna. Taljor och block kan köpas på t ex båttillbehörsaffärer

Behandling och träning (9 hjälpmedel)

"Sissel" kildyna

Denna dyna är till för att få ergonomiskt korrekt sittställning. Upphöjningen på framkanten är till för att förhindra att man glider av dynan. Dynan består av formgjutet polyuretan. Överdraget består av 100% bomull. Dynan är allergitestad och har 2 års garanti. Passar bra att använda hemma, på jobbet, i bilen, i rullstolen o.s.v.

"Sissel" kudde

"Sissel" kudde ger stöd åt hela nacken. Huvudets placering på kudden har också en tänjande effekt på nacke och ryggrad. Nackstödet hos kudden följer nackens form.

"Sissel" ryggstödsdyna

Den anatomiskt utformade ryggstödsdynan är formad så att den ger korsryggen rätt stöd och hjälper dig att hålla ryggen i en bra ställning. Dynan är gjord av polyuretan och är allergitestad. Ryggdynan kan användas i bilen, på jobbet, i rullstolen o.s.v

"Sissel" ryggstödsdyna

Den anatomiskt utformade ryggstödsdynan är formad så att den ger korsryggen rätt stöd och hjälper dig att hålla ryggen i en bra ställning. Dynan är gjord av polyuretan och är allergitestad. Ryggdynan kan användas i bilen, på jobbet, i rullstolen o.s.v

Bålstöd för rullstol.

Ett bålstöd för rullstol som är mycket flexibelt och enkelt att fästa på de flesta rullstolar. är lätt inställbart i bredd och höjd. Till bålstödet kan ett förlängningsband på 15 cm beställas.

Gymnastikövningar för mage, rygg och stuss

Gymnastikövningar med stöd mot en hög dyna (sängkant, soffkant e dyl) för att stärka mage, rygg och stuss. Ett alternativ till traditionella sit-ups är att ligga på golvet med stussen mot dynan och sedan försöka nå benen eller fötterna. Ett annat alternativ är att ligga på golvet med stussen mot dynan och sedan ta stöd med benen mot den medan lyfter stussen från golvet (tränar rygg och stuss).

Hållare för insulinsprutor

För den som har enhandsgrepp eller svagt handgrepp och som har svårt att hålla en spruta, kan denna hållare underlätta om man är diabetiker. Hållaren "Handfix" skruvas fast i en bordskant. Sedan fästs sprutan i hållaren. Genom att den sitter fast kan man fylla på den och byta kanyl med en hand eller fot.

Shiatsu - massagekudde för hela kroppen

"Shiatsu" är en massagekudde som kan användas på flera delar av kroppen, nacke, mage, axlar, rygg, ben o.s.v. Kan vara bra för den som har problem med muskelspänningar och värk.

Tryckavlastande madrass, finns även i sittdynor.

Tryckavlastande madrass i sängar eller sittdynor på stolar för att slippa känna värk, domningar eller stelhet i kroppen. Materialet finns även i speciellt utformade kuddar för att spara nacke och rygg.

803