Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Sökresultat: byxor

Påklädning och hygien

Påklädning (18 hjälpmedel)

Buttler knappknäppare

"Butler" knappknäppare kan vara bra för den som har svårt att knäppa knappar. Den har extra långt skaft och är greppvänlig. Den lilla metallöglan förs genom knapphålet, läggs sedan runt knappen och dras därefter igenom hålet. Man kan även dra upp ett blixtlås Finns i flera olika format och både för dam- och herrknäppning.

http://www.enklareliv.se

Elastiska skosnören

Elastiska skosnören kan vara ett bra alternativ istället för vanliga skosnören. Användaren kan kliva i och ur skorna utan att behöva knyta dem varje gång. På vissa skomodeller underlättar det att be en skomakare sy fast plösen i själva skon, annars hålls den inte på plats när man trär i foten i skon. På andra modeller kan det vara en fördel att helt ta bort plösen eller vända den framåt i skon. Ecco saluför många skomodeller där plösen redan är fastsatt i skon.

Ficka på byxben

En fiffig ficka för pengar och nycklar. gör ett snitt i byxans tyg. Sy en påse av fodertyg, som du fäster på insidan i byxbenet. Sy i ett blixtlås eller sy på kardborreband för att stänga fickan. tänk på att placera fickan på vänster ben för en 'högerfotad"

Bilderna visar hur kroken ser ut upp- ocn nedfälld.

Ihopfällbar påklädningskrok med sugpropp

En portabel påklädningskrok. Kroken har en sugpropp och kan därför sättas upp och tas ned från en vägg, allt efter behov. Dessutom är denna krok ihopfällbar och får därmed plats i t ex handväskan. Genom att dra i den svarta nylonöglan fäller man in kroken

Jacka som är Lätt att klä på och av.

Anpassning av jacka från en större modell med stort omfång. En kanal för resårband är sydd i fållen längst ned. Användaren kliver i och ur jackan vid på- och avklädning utan att behöva öppna resåren. Resåren håller ihop jackan. För en person som saknar armar blir det lätt att kränga på jackan genom att hålla upp den med munnen. Ytterligare en fåll i midjehöjd kan sys, vari man trär ett snöre. För vissa användare kan det vara lättare att knyta snören istället för att knäppa knappar eller använda dragkedja.

Klädkrok för påklädning

Antik klädkrok (från 30-talet) med mjukt rundade kanter. Monteras i höfthöjd i badrummet som hjälp vid påtagning av byxor och trosor. Anpassningen är gjord av en privatperson.

Knappknäppare

Det finns många olika personliga varianter på knappknäppare. Det klotformade handtaget (standard) kan också anpassas till en annan form, t ex som ett pennformat skaft.

Leggings, tights, byxor

Leggings eller tights av Lycra. Lycra är ett elastiskt och starkt material. Den blanka ytan gör byxorna lätta att dra på/av och att utanpå-tröjor eller -blusar inte "hakar upp" sig utan faller snyggt.

Personligt utformad klädpinne för att underlätta påklädning

Ett exempel på två av många personligt utförda påklädningspinnar för många olika hjälpfunktioner, tex att nå med, dra upp byxor och blixtlås, stoppa ner skjortan innanför byxlinningen, mm. Dessa olika pinnar är tillverkade efter användarens behov och förutsättningar. Används framför allt av personer med kort räckvidd. Materialet är ofta av trä. En variant på idén är att använda en vanlig klädhängare vid tex påklädning.

På- och avklädningskrok med sugpropp

En På- och avklädningskrok med sugproppsfunktion. Kroken sitter på en sugplatta som man kan sätta fast på en plan yta, tex en vägg eller en dörr. Genom att fälla ned den svarta spaken in mot väggen sitter den väl fast. Bestäm själv om du vill ha kroken lodrätt, vågrätt eller lite snett. Den finns i två utföranden. Den ena är ihopfällbar vilket gör den enkel att ta med sig i handväskan. De är personligt anpassade. Man kan annars också använda ett vanligt dörrhandtag för att dra upp och ta på sig byxor, dra ner en tröja/t-tröja eller andra kläder.

Påklädning med hjälp av en stol

Påklädning av plagg för överkroppen som har knäppningen framtill kan underlättas om en vanlig köksstol används som galge. Användaren kränger på sig plagget genom att rulla in i t ex en kofta, axel för axel. En enkel metod för person som saknar armar.

Påklädning med hjälp av ett dörrhandtag

För en person som saknar armar kan ett vanligt dörrhandtag fungera som ett bra hjälpmedel för att rätta till klädseln, t ex dra ned en tröja eller dra upp och ned byxor.

Påklädningskrok

Ytterligare en variant av klädkrok

Påklädningsrobot

Påklädningsroboten "Tredje handen" för amputerade, förlamade och armsvaga. Personen kan klä på sig utan hjälp. Robothanden är elektrisk. Vridning, öppning och stängning av handen manövreras med foten genom att trycka på fyra knappar på en platta på golvet. Robotarmen sitter fast i en skena som kan monteras på väggen eller på en bordsskiva. Det går att ändra höjden på robothanden manuellt.

Ring i dragkedjan

Ett tips för att lättare kunna gripa om dragkedjans spänne är att fästa en ring i spännet.

Snörlås till skosnören

Snörlås "Kvick-clip". låser skosnörena istället för att göra en knut. Knyts upp genom att vinkla låsets sidor mot varandra. Finns i flera färger och två storlekar. Kan vara bra för den som har svårt att knyta sina skor.

Ta ner och hänga upp ytterkläder

En metod för att hänga upp/ta ner kläder från galge i tambur är genom att trä två galgar i varandra. Då kommer plagget på en lägre nivå och det blir lättare att nå för en person som är kortväxt eller har kort räckvidd.

Väggfast krok att dra upp byxor med

Hemmagjord och personligt anpassad krok i trä för att dra upp och ned byxor med.

I bostaden

Övriga bostaden (1 hjälpmedel)

Garderob

Eldriven klädstångslyft körs upp och ner med hjälp av handkontrollen, Klädstångslyften är bra för den som inte når kläderna i garderoben.

803