Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Sökresultat: mat

Påklädning och hygien

Hygien (1 hjälpmedel)

Clos o mat

Closomat är en specialkonstruerad toalett med inbyggd riktad dusch och tempererad varmluftstork samt inbyggd varmvattenberedare. Du sitter kvar på stolen och trycker lätt på plattan med armbåge, hand eller rygg. Hålls trycket kvar kommer ett duschmunstycke ut från toalettskålens bakkant och duschar med behagligt 37-gradigt vatten. Vattnets temperatur sjunker gradvis och efter 20 sekunder är vattnet svalt. Släpp plattan varvid duschningen slutar. Varmluftsfläkten startar automatiskt och blåser så länge sittringen belastas, dock ej längre än tre minuter. Closomat finns för både golv- och väggmontage.

Äta och dricka

Äta (3 hjälpmedel)

Bestic, för dig som vill äta själv

Bestic är en liten, smidig och tyst måltidsassistent......

Matplats


 Matställning: Lägg den plaständeförsedda skeden i sin  svängbara hållare och placera en djup tallrik på tallrikshållaren.  För att äta så fatta skedensplastända i munnen och fyll den  med mat från tallriken, placera den därefter åter i sin hållare  och ge den en lite puff med munnen så att hållaren svänger runt ett halvt varv så att maten kan ätas från skeden.
Istället för tallrik, så kan en rund träskiva läggas på tallrikshållaren och där kan sedan smörgåsar och pizzabitar och dylikt placeras så att de med lätthet kan ätas.

Matsked.

En personligt anpassad sked formad till en person som har korta armar, en begränsad gripförmåga och är blind. Skaftet sluter kring fingrarna och skedens skål är något vinklad in mot kroppen.

I bostaden

I köket (6 hjälpmedel)

Hållare för kryddburkar i kökslådan.

Burkhållare som lämpligen placeras i en kökslåda eller på en plan yta. Kryddburkarna placeras i fördjupningarna i hållaren och blir halvt liggande.

Kokkorg för matlagning.

Kokkorg som sätts i kastrullen med t.ex. grönsaker. Istället för att lyfta hela kastrullen så lyfter man ur kokkorgen och vattnet rinner lätt av. lätt att ta upp.

Potatisskalare

Denna potatisskalare har ett smalt skaft vilket underlättar om man ska hålla i den med fötterna.

Skärhjälp för t ex matbröd.

Skärhjälpen fixerar brödlimpan när man skär den i skivor. Den fungerar även för andra livsmedel. Skärhjälpen går att ställa in för tre tjocklekar.

Öppna burkar med en matkniv.

Ställ burken upp och ned. Bänd men en vanlig matkniv i kanten mellan locket och burken. Trycket i burken släpper och locket kan lätt skruvas av.

Öppna förpackningar med mattkniv.

Vanlig mattkniv som finns i många utföranden. Bra för att öppna framför allt plastförpackningar.

Ta hand om barn

Ta hand om barn (1 hjälpmedel)

Matningsbestick.

För en förälder som saknar eller har korta armar, kan dessa extra långa matningsbestick vara bra när man matar sitt barn. Kan vara bra för fotanvändare. Tål maskindisk.

Hälsa och Livsstil

Kost och vikt (2 hjälpmedel)

Evidensbaserade råd om hälsosam mat

Kort broschyr med evidensbaserade råd om hälsosam mat från Stockholms läns landsting (SLL). SLL arbetar för hälsosamma levnadsvanor utifrån Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder där rådgivning kring mat är ett av fyra prioriterade områden.

Hjärnkoll på maten

I den bästsäljande boken Hjärnkoll på vikten beskrev Martin Ingvar och Gunilla Eldh hur hjärnan styr dina matvanor och många andra val i vardagen. Socker - och all mat som kroppen snabbt omvandlar till socker - kidnappar belöningssystemet. För att ta tillbaka kommandot måste du överlista den inre supermakten som styr dig mot glassfrysen och pastahyllan. 

I Hjärnkoll på maten beskriver författarna olika strategier som kan rädda dig från att hamna i snabbmatsträsket. Du får hjälp att hantera farliga fällor som lunchrestaurangen, fikapausen på jobbet och fredagsmyset i tevesoffan. Livsmedel som är bra för både hjärna och hjärta är grunden för en slankare livsstil. En bra början är att rensa ut skräpmaten från kylskåp och frys. Nästa steg blir att lägga om rutten i matbutiken och fokusera på råvaror som ger långvarig mättnad. 

I boken ger författarna idéer och inspiration till smartare vardagsmat. Några smakprov: tomatsås för gourmeter, självlagande kyckling med apelsinsmak och en lammstek som är färdig att servera när du kommer hem från jobbet! I boken får du också goda råd på vägen från några av Sveriges mest kända matprofiler: Fredrik Eriksson, Karin Fransson, Martin Johansson, Malin Söderström och Tami Yasumoto. Trots att de ständigt utsätts för frestelser lyckas de hålla sig i form. De delar med sig av recept på hälsosamma och lättlagade rätter.

Boken finns bl.a. att köpa hos bokus

Träning och fysisk aktivitet (1 hjälpmedel)

Konditionsträning med övningar i studsmatta

Övningar på en studsmatta är ett annat sätt att hålla konditionen igång.

803