Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Sökresultat: stol

Påklädning och hygien

Påklädning (1 hjälpmedel)

Påklädning med hjälp av en stol

Påklädning av plagg för överkroppen som har knäppningen framtill kan underlättas om en vanlig köksstol används som galge. Användaren kränger på sig plagget genom att rulla in i t ex en kofta, axel för axel. En enkel metod för person som saknar armar.

I bostaden

I köket (1 hjälpmedel)

Hög stol.

Arbetsstol som går att höja till samma nivå som bänkarna i köket. Detta gör att en person som arbetar med fötterna även kan nå de två nedersta hyllorna i överskåpet. Stolen har hjul och reglerbart ryggstöd och sits.

Ta hand om barn

Lyfta och förflytta barn (1 hjälpmedel)

Anpassad barnstol för rullsto

Detta är en hemmagjord anpassning av en barnstol från IKEA. Själva sätet på stolen är fastsatt på en grov planka med kraftiga skruvar. På plankan sitter två kraftiga bultar i varje ände. Brukaren sätter sig i rullstolen och sätter stolen i sitt knä, med ett ben på varje sida. Bultarna sätts i de hål som finns i metallramen på rullstolen. Som extra säkerhet sitter ett spännband fast i ryggstödet på stolen. Detta spännband har brukaren sedan om ryggen. Därefter lyfts barnet i. Anpassningen är något osmidig men fungerar.

Ta hand om barn (2 hjälpmedel)

Anpassad barnstol för förälder med funktionsnedsättning

Denna barnstol är av äldre modell. Brukaren har själv anpassat stolen. "Grinden" till stolen öppnas i sidled och därmed underlättas lyftet upp i stolen. När barnet sitter på plats stänger brukaren "grinden" och fäller ner den lilla haspen. Brukarens barn har själva kunnat klättra upp i denna, med lite stöd, från ca 1 års ålder. OBS! av säkerhetsskäl är det mycket viktigt att Du kontrollerar att stolen är i samma höjd som det bord det är tänkt att användas vid. Detta för att förhindra att grinden öppnas när barnet sitter i den!

Höj- och sänkbar barnstol

Denna höj- och sänkbara barnstol manövreras med två fotpedaler. Barnstolen är en vidareutveckling av rullbordet "Minelli". Sitsen är av samma typ som till en trip-trap-stol. Barnstolen kan sänkas nästan ända ned till golvnivå och höjas upp till 104 cm på ett mycket säkert sätt. Det finns ett handtag i form av en båge som man kan fästa på baksidan av barnstolen. Handtaget kan höjas till 110 cm höjd och vidare till 130 cm om det vinklas lodrätt.

Anpassade bilar/Transport

Anpassade bilar (4 hjälpmedel)

Dörröppning och ramp för rullstolsburen förare.

Föraren öppnar bildörren med en fjärrkontroll. En ramp fälls ut automatiskt. Föraren backar lättast rullstolen uppför rampen. Rullstolen låses fast för att stå still i bilen under körning. Därefter hoppar föraren över från rullstolen till förarsätet, som han sedan svänger runt 180 grader till rättvänt läge. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Lyft för att lasta rullstol in i bil.

The Ladeboy är en ellyft som lyfter och drar in rullstolen in i bilen, i det här fallet i bakluckan.

Universallås för elrullstol i bilen.

Det här universallåset drar ner och håller kvar rullstolen mot underlaget. Samtidigt pressar låset fram rullstolen mot hjulstoppet, vilket gör att rullstolen sitter fast. Rullstolen låses fast med hjälp av en strömbrytare som är placerad på instrumentbrädan. När rullstolen är låst lyser en röd lampa, vid friläge grön lampa. Låset är testat och godkänt.

Vridunderrede till bilstol.

"PS Vridunderrede" är en ny lösning där man kan behålla originalstolen i bilen med oförändrad sitthöjd. Kan monteras på både förar- och passagerarplats. Vridunderredet gör det enkelt och bekvämt att ta sig in och ur bilen.

Övrigt förflyttning (5 hjälpmedel)

"Eclipse" Junior Rullstol

Rullstol för barn. Det speciella med denna rullstol är den speciella körbygeln med snabbkoppling som underlättar för föräldern eller assistenten som ska köra rullstolen. Ger ett bra ergonomiskt grepp.

Elrullstol för sport och lek.

Elrullstol för sport och lek byggd för snabb acceleration, snabb fart och hårda inbromsningar. Byggd som en trehjuling med en maxfart av 14 km/t. Styrs med joystick med en hand eller fingrarna. Elrullstolen är byggd med låg tyngdpunkt som gör att den är omöjlig att välta. Den väger under 30 kilo och går in i bagageutrymmet på en personbil. Går att anpassa efter individuella behov. Godkänd av Dansk Design Index 1991.

Manuell rullstol

Manuell rullstol "U2". Denna rullstolsmodell kan vara speciellt praktisk för den som saknar eller har korta ben, eftersom chassit är mer nedåtvinklat än hos andra rullstolar. Detta kan vara praktiskt för den som behöver köra nära intill saker, t.ex. ett bord eller en stol och dylikt. Rullstolen är utprovad och godkänd av Handikappinstitutet.

Rullstolsgarage.

Detta rullstolsgarage är konstruerat för att enkelt kunna flyttas och återanvändas. Garaget är litet men med en stor öppning. Garaget kan användas som förvaringsplats för el-rullstol, innestol eller rullator. Hela framsidan och taket öppnas med ett motordrivet jalusi vilket ger maximalt utnyttjande av en minimal uppställningsplats. Garaget skyddar mot åverkan och väder och vind. Du kan ha batterier på laddning i det och öppna det med en nyckelkontakt eller fjärrkontroll. Väggarna består av plastbelagd galvad plåt med isolering. För öppning och stängning finns en manöverbrytare alternativt nyckel eller IR-sändare. Garaget har också en radiator för torr och frostfri förvaring. Det har ett vägguttag 220 V för laddning, hylla för laddningsaggregat el dyl och belysning. Aluminiumrampen av durkplåt, golvet, demonteras vid transport.

Trehjulig cykel

Top end x-treme är en trehjulig cykel.

Lek/Fritid/Sport/Träning

Sport och fritid (1 hjälpmedel)

Sittdyna för rullstol.

Sittdyna/ kudde för rullstol med konvex botten. Kan vara bra för den som har svårt att sitta bekvämt i rullstolen.

Behandling och träning (1 hjälpmedel)

Bålstöd för rullstol.

Ett bålstöd för rullstol som är mycket flexibelt och enkelt att fästa på de flesta rullstolar. är lätt inställbart i bredd och höjd. Till bålstödet kan ett förlängningsband på 15 cm beställas.

Arbete och utbildning

Stolar, bord och utrustning (4 hjälpmedel)

Arbetsstol

"Soft" är en hög stol med höjdinställning 580-835 mm med gascylinder. Ryggstödet är vinklingsbart samt justerbart i höjd och djupled. Stolen kan vara bra för fotanvändare som behöver komma högt upp.

Sadelstol

Salli’s Sadel stol/ kombi bord, är idealisk för dem som har korta armar och jobbar på sina surfplattor eller bärbara datorer. Det är också lätt att flytta arbetsplatsen från rum till rum.

Skrivbordsstol med anpassat ryggstöd.

Tillsats för inställning och anpassning av ryggstöd till skrivbordsstol. Tillsatsen minskar sitsens yta genom att ryggstödet flyttas framåt. Kan vara bra för en person som saknar eller har korta ben.

Specialbyggd arbetsstol

Denna stol är specialbygg för en fotanvändare så att det går lättare att jobba i köket t ex vid matlagning. Elektrisk höj- och sänkbar, på hjul. Maxhöjd ca 110cm

803