Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Underkategorier

Arbete och utbildning

Stolar, bord och utrustning (6 hjälpmedel)

"Ergo-skivan" skiva för arbetsbord.

Ergo-skivan är en ergonomiskt utformad skiva för alla typer av dator- skriv- och arbetsbord. för den som har olika typer av muskel/förslitningsbesvär kan skivan underlätta en bra fysiologisk arbetsställning. Skivan finns i flera olika utföranden, bl.a. med nedsänkt tangentbord, plats för rullstol vid bordet, höj- och sänkbart databord, vinklingsbara skriv- och databord och så vidare.

Arbetsstol

"Soft" är en hög stol med höjdinställning 580-835 mm med gascylinder. Ryggstödet är vinklingsbart samt justerbart i höjd och djupled. Stolen kan vara bra för fotanvändare som behöver komma högt upp.

Elektriskt hålslag.

Elektriskt hålslag "Holiat". Kan vara bra för personer med nedsatt funktion i hand/arm. Hålslaget är tyst när det inte används och har extra stort bord för matning av papper, vilket ger säker styrning för den som har nedsatt handfunktion. Hålslaget klarar av en pappersbunt på max 3 mm, vilket motsvarar ca 30 pappersark.

Sadelstol

Salli’s Sadel stol/ kombi bord, är idealisk för dem som har korta armar och jobbar på sina surfplattor eller bärbara datorer. Det är också lätt att flytta arbetsplatsen från rum till rum.

Skrivbordsstol med anpassat ryggstöd.

Tillsats för inställning och anpassning av ryggstöd till skrivbordsstol. Tillsatsen minskar sitsens yta genom att ryggstödet flyttas framåt. Kan vara bra för en person som saknar eller har korta ben.

Specialbyggd arbetsstol

Denna stol är specialbygg för en fotanvändare så att det går lättare att jobba i köket t ex vid matlagning. Elektrisk höj- och sänkbar, på hjul. Maxhöjd ca 110cm

Datorer/kommunikation (10 hjälpmedel)

"Termi" musplatta.

Den anatomiskt utformade ryggstödsdynan är formad så att den ger korsryggen rätt stöd och hjälper dig att hålla ryggen i en bra ställning. Dynan är gjord av polyuretan och är allergitestad. Ryggdynan kan användas i bilen, på jobbet, i rullstolen o.s.v

Förstorat tangentbord till en dator.

Ett förstorat tangentbord, typ Maximanus, kan kopplas till tangentbordsingången på en IBM-kompatibel dator. Tangentbordet som har 105 nedsänkta tangenter, 2,5 cm i diameter, kan manövreras med ett finger, tå, pinne eller motsvarande. Shift, ctrl, alt och alt gr kan låsas. Repetition, tillslagsfördröjning och tid mellan tryckningarna kan varieras med rattar på tangentbordets baksida. Ett klickljud hörs varje gång en tangent trycks ned. Ljudstyrkan ställs in med en ratt. Tangenterna är mycket lättryckta och är lika känsliga över hela tangentytan. Användaren kan skriva in fraser och lagra på godtycklig tangent i en andra nivå. Varje tangent kan innehålla 78 tecken. Det totala antalet tecken får ej överstiga 1800. Inprogrammerade fraser kan vara lagrade på disken. Maximanus kan även fungera som en Microsoft-mus. Musförflyttning i 8 riktningar och mustryckningar görs med tangenter på Maximanus. Normalt tangentbord och seriell mus kan anslutas och användas samtidigt. Maximanus levereras i standardutförande, QWERTY-ordning eller bokstavsordning, eller användardefinierad ordning.

Head Mouse.

"Head Mouse" ger möjlighet till trådlös huvudstyrning som ersätter musen till datorn. Musen manövreras med en reflexpunkt som vanligtvis fästs i pannan. Kan vara bra för den som har svårt att hantera den vanliga musen.

Joystick som ersätter musfunktionen.

Anpassad joystick som ersätter musen till datorn. Spaken kan ställas in på flera olika hastigheter och klickmetoder. Kan vara bra för personer som har nedsatt precision.

Joysticksmus special till en dator.

En joysticksmus ställer motoriskt mindre krav på användaren än en vanlig mus. Joysticksmusen manövreras som en rullstolsjoystick. Maxhastigheten vid fullt utslag är steglöst inställbar. Knapparna på joysticksmusen kan fungera på två olika sätt; med eller utan låsning; yttre knappar kan också anslutas. För att underlätta dubbelklick, finns på joysticksmusen en automatisk dubbelklickstangent. Joysticksmusen passar till IBM-kompatibla datorer och ansluts till datorn via serieporten eller musporten.

Joysticksmus till en dator.

En joysticksmus ställer motoriskt mindre krav på användaren än en vanlig mus. Joysticksmusen manövreras som en rullstolsjoystick. Maxhastigheten vid fullt utslag är steglöst inställbar. Knapparna på joysticksmusen kan fungera på två olika sätt; med eller

Lättlådan ersätter tangentbordstangenter och musfu.

lättlådan är en enhet som kopplas in mellan datorn och det ordinarie tangentbordet. Med en specialkabel, kan dessutom lättlådan kopplas till datorns serieingång. Till lättlådan kan 1-8 st 1-funktions manöverkontakter anslutas och programmeras att fungera som tangentbords- eller mustangenter. användaren kan programmera in enstaka tecken, fraser, mustangenttryckningar eller musförflyttning på dessa kontakter. Inprogrammerade funktioner kan flyttas mellan datorns hårddisk och lättlådan. Olika uppsättningar av funktioner kan finnas lagrade på hårddisken.

Mellanlådan ersätter tangentbordstangenter.

Mellanlådan är en enhet som kopplas in mellan datorn och det ordinarie tangentbordet och ger tangentbordet nya funktioner. Tangentbordet kan manövreras med ett finger, tå, pinne eller motsvarande. Shift, ctrl, alt och alt gr kan låsas. Repetition, tillslagsfördröjning och tid mellan tryckningarna kan varieras med rattar på tangentbordets baksida. Ett klickljud hörs varje gång en tangent trycks ned. Ljudstyrkan ställs in med en ratt. användaren kan skriva in fraser och lagra på godtycklig tangent i en andra nivå. Varje tangent kan innehålla 78 tecken. Det totala antalet tecken får ej överstiga 1800. Till mellanlådan kan åtta yttre kontakter anslutas och programmeras att fungera som tangentbordets tangenter. Användaren kan programmera in enstaka tecken eller fraser på dessa kontakter. Inprogrammerade fraser kan flyttas mellan datorns hårddisk och mellanlådan. Olika uppsättningar av fraser kan vara lagrade på disken. på Mellanlådan finns kontakt för att ansluta seriell talsyntes. Inga extra program krävs för att mellanlådan ska fungera. därmed sker ej heller den typ av problem, som kan uppkomma när specialprogram, t ex "1-finger", används. Många program med pedagogisk inriktning använder ett fåtal tangenter och blir med mellanlådan mer åtkomliga för rörelsehindrade. Mellanlådan passar till IBM-kompatibla datorer.

Röststyrning av dator.

Röststyrningsprogram för datorer som kan styra dataprogram, datafunktioner, olika saker i hemmamiljön och så vidare. Röststyrning kan vara ett redskap för att ringa, skriva, surfa, styra sin TV eller video, tända/släcka lampor och även styra elrullstolar.

Styra datorn med fötterna istället för med mus.

Man kan byta ut en datamus mot två pedaler och på så sätt styra datorn med fötterna. Pedalerna kallas NoHands Mouse. Den ena pedalen styr musen och den andra klickar du med. Klickar man framåt på klickpedalen är detta detsamma som vänsterklick. Klickar man bakåt på klickpedalen är detta detsamma som högerklick. Det går bra att använda den vanliga datamusen samtidigt med hjälp av en adapter. Installationen är enkel för NoHands Mouse. Programvara följer med. Det kan ta lite tid att vänja sig att använda NoHands Mouse, men precisionen är bra. Denna lösning är ett komplement och även bra vid besvär med s k musarm eller andra förslitningsskador.

803