Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Sökresultat: ta

Påklädning och hygien

Påklädning (20 hjälpmedel)

Buttler knappknäppare

"Butler" knappknäppare kan vara bra för den som har svårt att knäppa knappar. Den har extra långt skaft och är greppvänlig. Den lilla metallöglan förs genom knapphålet, läggs sedan runt knappen och dras därefter igenom hålet. Man kan även dra upp ett blixtlås Finns i flera olika format och både för dam- och herrknäppning.

http://www.enklareliv.se

Elastiska skosnören

Elastiska skosnören kan vara ett bra alternativ istället för vanliga skosnören. Användaren kan kliva i och ur skorna utan att behöva knyta dem varje gång. På vissa skomodeller underlättar det att be en skomakare sy fast plösen i själva skon, annars hålls den inte på plats när man trär i foten i skon. På andra modeller kan det vara en fördel att helt ta bort plösen eller vända den framåt i skon. Ecco saluför många skomodeller där plösen redan är fastsatt i skon.

Ficka på byxben

En fiffig ficka för pengar och nycklar. gör ett snitt i byxans tyg. Sy en påse av fodertyg, som du fäster på insidan i byxbenet. Sy i ett blixtlås eller sy på kardborreband för att stänga fickan. tänk på att placera fickan på vänster ben för en 'högerfotad"

Handskmakare som anpassar handskar och vantar

Handskmakare Mimmi Rhodin har som specialitet att utforma handskar för personer med skador på händerna. Har flera års erfarenhet från ortopedteknisk avdelning.

Bilderna visar hur kroken ser ut upp- ocn nedfälld.

Ihopfällbar påklädningskrok med sugpropp

En portabel påklädningskrok. Kroken har en sugpropp och kan därför sättas upp och tas ned från en vägg, allt efter behov. Dessutom är denna krok ihopfällbar och får därmed plats i t ex handväskan. Genom att dra i den svarta nylonöglan fäller man in kroken

Jacka som är Lätt att klä på och av.

Anpassning av jacka från en större modell med stort omfång. En kanal för resårband är sydd i fållen längst ned. Användaren kliver i och ur jackan vid på- och avklädning utan att behöva öppna resåren. Resåren håller ihop jackan. För en person som saknar armar blir det lätt att kränga på jackan genom att hålla upp den med munnen. Ytterligare en fåll i midjehöjd kan sys, vari man trär ett snöre. För vissa användare kan det vara lättare att knyta snören istället för att knäppa knappar eller använda dragkedja.

Knappknäppare

Det finns många olika personliga varianter på knappknäppare. Det klotformade handtaget (standard) kan också anpassas till en annan form, t ex som ett pennformat skaft.

Leggings, tights, byxor

Leggings eller tights av Lycra. Lycra är ett elastiskt och starkt material. Den blanka ytan gör byxorna lätta att dra på/av och att utanpå-tröjor eller -blusar inte "hakar upp" sig utan faller snyggt.

Personligt utformad klädpinne för att underlätta påklädning

Ett exempel på två av många personligt utförda påklädningspinnar för många olika hjälpfunktioner, tex att nå med, dra upp byxor och blixtlås, stoppa ner skjortan innanför byxlinningen, mm. Dessa olika pinnar är tillverkade efter användarens behov och förutsättningar. Används framför allt av personer med kort räckvidd. Materialet är ofta av trä. En variant på idén är att använda en vanlig klädhängare vid tex påklädning.

På- och avklädningskrok med sugpropp

En På- och avklädningskrok med sugproppsfunktion. Kroken sitter på en sugplatta som man kan sätta fast på en plan yta, tex en vägg eller en dörr. Genom att fälla ned den svarta spaken in mot väggen sitter den väl fast. Bestäm själv om du vill ha kroken lodrätt, vågrätt eller lite snett. Den finns i två utföranden. Den ena är ihopfällbar vilket gör den enkel att ta med sig i handväskan. De är personligt anpassade. Man kan annars också använda ett vanligt dörrhandtag för att dra upp och ta på sig byxor, dra ner en tröja/t-tröja eller andra kläder.

Påklädning med hjälp av en stol

Påklädning av plagg för överkroppen som har knäppningen framtill kan underlättas om en vanlig köksstol används som galge. Användaren kränger på sig plagget genom att rulla in i t ex en kofta, axel för axel. En enkel metod för person som saknar armar.

Påklädning med hjälp av ett dörrhandtag

För en person som saknar armar kan ett vanligt dörrhandtag fungera som ett bra hjälpmedel för att rätta till klädseln, t ex dra ned en tröja eller dra upp och ned byxor.

Påklädningsrobot

Påklädningsroboten "Tredje handen" för amputerade, förlamade och armsvaga. Personen kan klä på sig utan hjälp. Robothanden är elektrisk. Vridning, öppning och stängning av handen manövreras med foten genom att trycka på fyra knappar på en platta på golvet. Robotarmen sitter fast i en skena som kan monteras på väggen eller på en bordsskiva. Det går att ändra höjden på robothanden manuellt.

Ring i dragkedjan

Ett tips för att lättare kunna gripa om dragkedjans spänne är att fästa en ring i spännet.

Skohorn.

Skohorn med extra långt skaft av metall, 60 cm långt. Skohornet underlättar påtagning av skor genom att man inte behöver böja sig så mycket. Kan vara bra för den som har kort räckvidd.

Snörlås till skosnören

Snörlås "Kvick-clip". låser skosnörena istället för att göra en knut. Knyts upp genom att vinkla låsets sidor mot varandra. Finns i flera färger och två storlekar. Kan vara bra för den som har svårt att knyta sina skor.

Strumpor

En ankelsocka med lös resår i bomull. Går lätt att dra på med hjälp av den andra foten.

Strumppådragare

En strumppådragare kan underlätta för den som har korta armar eller i övrigt kort räckvidd. Den fungerar som en attrapp som man drar på strumpan/sockan på. Sedan dras strumpan på med hjälp av de två "handtagen". Finns både för strumpor, sockar, mockasiner

Ta ner och hänga upp ytterkläder

En metod för att hänga upp/ta ner kläder från galge i tambur är genom att trä två galgar i varandra. Då kommer plagget på en lägre nivå och det blir lättare att nå för en person som är kortväxt eller har kort räckvidd.

Väggfast krok att dra upp byxor med

Hemmagjord och personligt anpassad krok i trä för att dra upp och ned byxor med.

Hygien (7 hjälpmedel)

Badbräda för badkar

Badbräda som läggs över badkaret för att lättare komma ur och i karet. Brädan har ett rejält handtag och antihalkmönster på själva sittytan. För en person med dålig balans eller som är kortvuxen kan brädan underlätta vid duschning eller badning.

Elektrisk tandborste

Elektrisk tandborste som finns i flera utföranden. Tandborstarnas handtag är olika stora och vikten varierar betydligt. Kan vara bra att prova sig fram i affären vilken som passar individen bäst.

Hårfön-Stativ

Ett praktiskt stativ till hårfönen som hjälper dig när du fönar håret. Du som har bara en hand eller använder fötterna är detta hårfön – stativ smart. Placera stativet på bordet och sätt sedan hårfönen i stativet. Du kan sedan vrid hårfönen i önskad vinkel, sätt sedan på fönen som vanligt. Stativet kan justeras till att bli 91 cm som högst.

Nagelklippare

Nagelklippare av metall fastsatt på träplatta. Med plastplatta för att lättare kunna trycka på hävarmen. Kan vara bra för personer med enhandsgrepp eller svagt handgrepp för att lättare kunna klippa sina naglar.

Ryggkliare med teleskopskaft

Kan vara bra vid t.ex. hårtvätt

Superbrush tandborste

"Superbrush" tandborste skiljer sig från andra tandborstar genom att den har tre borsthuvuden som gör att du borstar tändernas insida, utsida och tuggyta samtidigt. Genom de tre borstarna blir det lättare att borsta sina tänder.

Tandborste

Tandborste med bra grepp för protesanvändare. Kan även vara bra för den som har dåligt eller svagt handgrepp. Tandborsten finns även att få med sugkoppar. Finns att få i flera olika utföranden.

Äta och dricka

Äta (3 hjälpmedel)

AntihalkunderLägg.

Antihalkunderlägg för glas, tallrik eller bricka. Tål värme och ligger still.

Bestic, för dig som vill äta själv

Bestic är en liten, smidig och tyst måltidsassistent......

Bestick och verktyg med anpassade handtag.

Stirex tillverkar bestick och verktyg med olika typer av anpassningsbara handtag. Det är alltifrån knivar, gafflar, skedar, osthyvlar, saxar, grillbestick, stekspadar till tänger (ex laxtång), sekatörer, hovtänger, spikutdragare, kniptänger, tub- och flasköppnare. De har också s k pistolgreppshandtag för målarpenslar, trädgårdsredskap (krattor, spadar) och dammsugare.

Dricka (1 hjälpmedel)

Hållare med grepp för PET-flaskor.

Flaskhållare "GrePET". hållare med grepp för PET-flaska. Fungerar även som hjälp vid öppnande av PET-flaska.

I bostaden

I köket (28 hjälpmedel)

Bakform med handtag.

Handtaget av aluminium är nitat vid bakformen.

Bryta vakuum i glasburk

Använd din kroppsvikt genom att stå på burken för att bryta ett vakuum i burken. Sen går locket lätt att vrida av. Du kan använda en fuktig disktrasa eller antiglidunderlägg som underlägg så att burken inte glider omkring på golvet.

Burköppnare "Lockpys"

Avlägsnar vakuum i burkar, vilket gör det lättare att öppna burkar med hårt åtsittande lock.



https://www.hjalpmedel.se/jarkey-burkoppnare-lockpys

Burköppnare.

En burköppnare som funnits länge men som fortfarande är bra. Den brukar vara monterad undertill på ett överskåp i köket.

Disksvamp på skaft.

Diskborste med svamp och ihåligt skaft. Diskmedel fylls på i skaftet som försluts med en skruvkork. Diskmedlet rinner in i svampen via små hål. Man kan enkelt byta svampen när den nötts ut. Det finns två olika grovlekar; en vit svamp som ej repar och grön svamp för grovrengöring. En hållare som kan monteras på väggen finns också att köpa till disksvampen. Den skruvas eller klistras fast.

Fixeringsbräda för köket.

Skär-/och fixeringsbräda kan vara ett bra hjälpmedel i köket när du vill skära, skala (ex potatis) eller vispa i en bunke. Med sina sugfötter fäster den väl mot underlaget och står stadigt. Man kan anpassa fästanordningen efter storleken på skålen eller bunken.

Hållare för kryddburkar i kökslådan.

Burkhållare som lämpligen placeras i en kökslåda eller på en plan yta. Kryddburkarna placeras i fördjupningarna i hållaren och blir halvt liggande.

Idé på burköppnare.

Burköppnare för att öppna skruvlock på burkar. Den kan även användas till att försluta eller för att klämma ut innehållet ur tuber. Öppnaren, som är ungefär lika stor som en kaffekokare, både håller och vrider upp locket samtidigt. Med öppnaren undviker man skadliga vridrörelser. Handtaget trycks nedåt. Burköppnaren finns i två versioner. Basmodellen är manuell och den andra modellen är elektrisk.

Kniv med anpassat handtag.

Kniv, eller förskärare med ett anpassat handtag. Handtaget gör den lättare att hålla i och styra.

Kokkorg för matlagning.

Kokkorg som sätts i kastrullen med t.ex. grönsaker. Istället för att lyfta hela kastrullen så lyfter man ur kokkorgen och vattnet rinner lätt av. lätt att ta upp.

Köksskrapa.

En skrapa som kan användas i köket, på diskbänken, fönstren och duschen som komplement till trasa om man har svårt att vrida ur. Är greppvänlig samt har vägghållare inbyggd.

Mixerstav.

För personer med en hand eller fotanvändare kan en mixer fungera bra vid matlagning. Det finns många olika sorter på marknaden. Mixern på bilden är av stavmodell.

One Touch Konservöppnare

Smidig konservöppnare för fotarbetare eller den med svaga händer

Potatis eller grönsakshållare.

Pigg som man sätter fast potatis eller grönsaker på. Kan underlätta för den som har enhandsgrepp eller svagt handgrepp. Potatisen sitter fast på piggarna, vilket gör det lättare att skala. Piggen har en sugpropp i botten så att den sitter fast på underlaget

Potatisskalare

Denna potatisskalare har ett smalt skaft vilket underlättar om man ska hålla i den med fötterna.

Potatisskalare.

Potatisskalare med ett handtag format som en ögla med midja på mitten. Skalaren är tillverkad av plast och därför mycket lätt.

Potatisskalning med gaffel

Att hålla fast potatisen med en gaffel kan underlätta vid potatisskalning.

Påsförslutare Closeman

Lätt för den som har svaga händer eller jobbar med fötterna att rå på mjölk eller gräddförpackningar, chips- karamellpåsar o dyl.

Quickbox.

Mycket lättöppnad burk för förvaring. Ett lätt tryck på locket så öppnas det och ytterligare ett så stängs burken. kräver ytterst lite kraft. Kan vara bra för den som har ett svagt handgrepp.

Reglage för att sätta på vattnet.

Ett munstycke skruvas på vattenkranen. I det sitter en nylonsträng. När strängen förs åt sidan med t ex en hand eller ett glas, sätts vattnet på. Vattnet är avstängt så länge strängen hänger rakt nedåt. Regleringen av vattentemperatur måste man dock ställa in på vanligt sätt. Där vattentrycket så kräver rekommenderas insättande av backventil för att nå önskad fördelning av varmt och kallt vatten. Munstycket kallas "Tap it" och tillverkas av Largo produkter.

Sillock för kastrull.

Sil-lock som sätts på kastrullen för att lättare kunna hälla av vatten. Kan vara bra för den som har enhandsgrepp.

Skärhjälp för t ex matbröd.

Skärhjälpen fixerar brödlimpan när man skär den i skivor. Den fungerar även för andra livsmedel. Skärhjälpen går att ställa in för tre tjocklekar.

Smörgåsplatta.

Smörgåsplatta. Man lägger brödbiten på plattan och genom kanterna glider mackan inte iväg när man brer smör på. Kan vara bra för personer med enhandsgrepp. Finns i flera olika utformningar.

Specialskaft på osthyvel.

Denna osthyvel har ett tjockt uppvänt skaft som är lättare att gripa om. Skaftet är också vänt rakt upp i lodrätt läge, vilket också kan göra det lättare att hyvla.

Ägghållare.

Ägghållare med tre "armar" i gummi, som gör att ägget inte snurrar.

Äggskärare

Smart äggskärare som skivar eller klyftar dina ägg

Äppelklyftaren

Med ett enkelt grepp klyftar du lätt äpplen eller päron och skiljer dessutom bort hela kärnhuset. Greppet är av rostfritt stål, medan knivarna och kärnhusavskiljaren är tillverkad i hårdstål.

Öppna förpackningar med mattkniv.

Vanlig mattkniv som finns i många utföranden. Bra för att öppna framför allt plastförpackningar.

Övriga bostaden (5 hjälpmedel)

Grunt handfat

Smidigt handfat. Kan vara praktiskt för personer med korta armar

Gummiplatta på nyckel för bättre grepp.

Hållare för nyckel i form av liten gummiplatta som gör nyckels yta större och därmed lättare att hålla i och vrida.

Nyckelgrepp för en eller flera nycklar.

För den som har svårt att hantera lås kan detta nyckelgrepp vara bra. Nyckelgreppet ger större gripyta på nycklar. Det bakre spåret på greppet används för att öppna vredet på insidan av dörren.

Snurrbar torkställning.

Snurrbar torkställning för utomhusbruk. användaren har placerat torkställningen i en sluttning för att lättare nå upp till linorna.

Vinkelhake på dörrvred.

Vinkelhake fastmonterad på vred till ytterdörrs insida. Underlättar vridmomentet vid låsning och upplåsning.

Ta hand om barn

Lyfta och förflytta barn (3 hjälpmedel)

överst: spaken med vilken man kan ställa in barnvagnens handtag. Nedan: Handtaget inställt för en mycket kort förälder.

Barnvagn med inställbart handtag.

Med en enkel liten spak kan man ställa in handtaget på barnvagnen så att det passar en lång och en kort förälder.

överst är barnvagnen med uppfällt underrede. Nederst är den ned-/ihopfälld.

Lyfta barn ur barnvagn.

Två idéer för att lyfta barn ur barnvagn för person utan armar. Här fungerar två varianter. DEN ENA VARIANTEN gäller för när barnet fortfarande är ganska litet och ligger i liggvagn. Då kan man fästa ett handtag/rem som träs igenom ligginsatsens två sidhandtag och förbinder dem med varandra. Föräldern kan de böja sig fram, trä remmen över huvudet ned till skuldrorna och lyfta ligginsatsen från vagnens underrede och ställa den på golvet. Därefter sätter sig föräldern på golvet, tar barnet med fötterna och lyfter det ur ligginsatsen. DEN ANDRA TEKNIKEN bygger på att barnet är så pass gammalt att det kan sitta ganska bra själv i en sitt- eller liggvagn. Föräldern lägger sig på golvet, lirkar in barnet mellan fötterna och lyfter det ur vagnen. Man kan också först fälla ihop/ned vagnens underrede, som när man lastar den i bilbagageutrymmet, sen är det lättare att nå barnet från golvet.

Upphöjbart barnvagnshandtag.

Denna barnvagn har ett upphöjbart handtag för en förälder med kortare armar, men också en bygel för en förälder utan armar. Med ett litet vred på ena sidan av handtagen kan man låsa fast det upphöjbara handtaget i önskad höjd. På sidan av handtaget sitter också en sprint med en ögla av nylon. Genom att dra i öglan med ex tån, faller bygeln ned av sin egen tyngd. För man bygeln uppåt, stannar den i uppfällt läge genom att sprinten låser den. Detta är en Emmaljunga Low Rider kombivagn.

Ta hand om barn (2 hjälpmedel)

Amningskudde

Amningskudde. Kan vara bra för den som har svårt att hålla barnet vid amning. Ger även en bättre sittställning.

Badsits för badning av barn.

Badsitsen är klädd med mjukt frottétyg som är avtagbart och som kan tvättas i max 50 grader. Sitsen stöttar barnet och gör att barnet har axlar och huvud ovanför vattenytan. Samtidigt får föräldern två fria händer eller fötter och kan lättare tvätta barnet. Sitsen finns i två varianter; standardmodellen heter Batheasy och en förbättrad variant som heter Batheasy De Luxe. Sitsen fungerar även för nyfödda barn.

Anpassade bilar/Transport

Anpassade bilar (14 hjälpmedel)

Anpassad Chevrolet Uplander första delen

Denna bil (Chevrlet Uplander) är anpassad till en person som har amputerat både armar och ben. Den övre bilden visar på ratten med en styrkula som är formad som en skål, för att lättare kunna styra med höger armstump. Mitten bilden visar även gas- och bromsreglage. Man gasar genom att föra reglaget framåt och bromsar när man drar den bakåt. Även den spaken har en skålad kopp så att man kan reglera med vänstra armstumpen. Nedre bilden visar en rem som har satts fasts så att man kan nå att stänga bildörren.

Att ta sig i och ur sin egen bil.

Genom att använda sidodörren kan man underlätta i- och urstigning med bagage i egen bil. Bilföraren kan lasta bagaget sittandes på golvet i bilen. Föraren stänger och öppnar sidodörren inifrån med en liten spak. Utifrån öppnar och stänger föraren dörren med hjälp av fjärrstyrning. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

El-stängare till baklucka.

I bakluckan finns en mindre el-motor monterad. Från den går en nylonband som är fäst i bakluckan på bilen. När man trycker på en knapp på el-motorn vevar den in tampen och bakluckan stängs. Bakluckan öppnas på vanligt sätt. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

överst syns pedaler, styrplatta och reglage på golvet framför förarsätet. Nedan har föraren fvtterna på gaspedalen och styrplatt

Fotstyrning i bil med höger fot.

För förare som styr sin bil med höger fot, p g a korta eller inga armar. I denna anpassning har gas- och bromspedal flyttats till vänster sida och styrplattan sitter till höger. Denna bilanpassning är gjord i en Chrysler Voyager.

överst: Styrplatta med knopp. Nedan:  Knoppen sticker upp mellan stor- och pekte.

Fotstyrning i bil med vänster fot.

En förare som har korta eller inga armar kan istället för att använda ratt, styra sin bil med ena foten på en styrplatta. Styrplattan består av en större roterbar platta och en liten roterbar platta med en knopp på. Knoppen är till för att man inte ska tappa taget eller slinta av styrplattan om man behöver göra en undanmanöver. Föraren styr bilen genom att pressa främre fotsulan mot den lilla plattan i den stora och rotera styrplattan. Gas och broms sköts på vanligt sätt med höger fot. Denna bilanpassning är gjord i en SAAB 900.

Förkortad sits.

Förarsätets sits är kortad för att passa en förare med korta ben.

Handtag på bilnyckeln.

Genom ett handtag fastsatt direkt på bilnyckeln, kan föraren lättare nå att sticka nyckeln i nyckelhålet och starta bilen. Handtaget fungerar som hävstång. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Höj- och sänkbart bilgolv.

Lyftanordningen i denna bil är inbyggd och syns inte utifrån. Kan monteras in i de flesta biltyper. Liften fungerar genom hydraulkraft och kan lyfta tyngder på upp till ett ton.

Krok som underlättar att öppna bildörren.

En hake som underlättar att öppna bildörren. På vissa bilar måste man först gripa om bilhandtaget och sedan dra bildörren mot sig. För personer som har svårt att göra båda dessa saker samtidigt (i stort sett), kan denna krok vara ett bra hjälpmedel. För att öppna dörren behöver man bara göra en av de två nämnda rörelserna. Idén med kroken är bra, dock kan utformningen kanske förbättras. Vid ex maskinell biltvätt har de roterande tvättborstarna fastnad i kroken. Anpassningen har gjorts av en bilverkstad på en SAAB 900.

Lyft för att lasta rullstol in i bil.

The Ladeboy är en ellyft som lyfter och drar in rullstolen in i bilen, i det här fallet i bakluckan.

Lås till förardörren innanför tanklocket.

Innanför tanklocket sitter låsmekanismen som öppnar dörren till förarsätet. Genom att trycka till på tanklocket öppnas dörren på glänt. öppnar man tanklocket kan man se switschen som öppnar förardörren. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Styra blinkers, tuta och vindrutetorkare med huvud.

Genom tryck med huvudet mot nackstödet kan föraren styra blinkers, vindrutetorkarna och spolarvätska samt tutan på bilen. Tittar man noga kan man urskilja kontakterna som lodräta linjer under tyget i nackstödet. Bilanpassningen är gjord i en SAAB 900.

T.h. om föraren syns passagerarsätet rättvdnt.

Svängbart förarsäte.

förarsätet kan svängas runt 180 grader, vilket t ex underlättar hantering av bagage. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Tamp för att stänga bilbaklucka.

Praktisk tamp för att stänga bakluckan på bilen. Den här personen är rullstolsburen och går in i sin bil genom bakluckan. Hon öppnar bakluckan, går in i bilen, lyfter in rullstolen och stänger bakluckan innifrån med tampen. Detta hjälpmedel passar bra då bilen är en kombimodell, i detta fall en Volvo 242.

Övrigt förflyttning (6 hjälpmedel)

Eldriven Mini Crosser

"Mini Crosser" är en liten trehjulig eller fyrhjulig eldriven rullstol för både inomhus- och utomhus förflyttning. Finns i flera olika modeller, både för vuxna och för barn. Stor vikt har lagts vid korrekt sittställning. Till stolen finns även ett tillbehörsprogram.

Elrullstol för sport och lek.

Elrullstol för sport och lek byggd för snabb acceleration, snabb fart och hårda inbromsningar. Byggd som en trehjuling med en maxfart av 14 km/t. Styrs med joystick med en hand eller fingrarna. Elrullstolen är byggd med låg tyngdpunkt som gör att den är omöjlig att välta. Den väger under 30 kilo och går in i bagageutrymmet på en personbil. Går att anpassa efter individuella behov. Godkänd av Dansk Design Index 1991.

Flexi griptång.

"Flexi"griptång är en hopvikbar griptång som har "pistolgrepp" som tar tillvara handens grepp. En griptång kan vara bra för den som har svårt att greppa saker, eller att nå saker som ligger på golvet. Griptången är utrustad med ett underarmsstöd som avlastar handleden. Genom att tången är försedd med en krok längst ut kan den även fungera som klädkrok, att t.ex. dra upp byxor med. Finns i flera olika modeller.

Handtag för öl-/Läskback.

Handtag i plast för öl-/läskback. Med hjälp av handtaget kan man bära dricksbacken med en hand eller få ett bättre grepp med bägge händerna. Lätt att ta på och av.

Manuell rullstol

Manuell rullstol "U2". Denna rullstolsmodell kan vara speciellt praktisk för den som saknar eller har korta ben, eftersom chassit är mer nedåtvinklat än hos andra rullstolar. Detta kan vara praktiskt för den som behöver köra nära intill saker, t.ex. ett bord eller en stol och dylikt. Rullstolen är utprovad och godkänd av Handikappinstitutet.

Servera eller flytta med hjälp av en vagn.

En serveringsvagn på hjul kan underlätta att bära med sig mat, porslin m m. höjden kan anpassas efter behov. En fotanvändare kan ha stor nytta av en mycket låg vagn.

Lek/Fritid/Sport/Träning

Sport och fritid (9 hjälpmedel)

Bokstöd 'Läslustan'

Lätt, bekväm och praktisk. Hopvikbar. Ställbar i tre lutningar.

Fred 25 - Tillgänglig aluminiumbåt

Oavsett om du är dykare, öbo, fiskare, sitter i rullstol eller bara tröttnat på att klättra upp på en förstäv kommer du att häpna över tillgängligheten och de öppna ytorna i FRED 25.
Fred 25 är en nyskapande aluminiumbåt för dig som ställer höga krav på kvalité. Tack vare den fällbara rampen i fören kan du enkelt komma ombord, även om du har en funktionsnedsättning eller en kärra med dyktuber med dig. Båten är extremt stabil och med sin bredd och stora plana ytor tilltalar den dig som vill ha en praktisk båt av professionell standard och högsta kvalité.
Den flexibla inredningen med fällbara sittplatser gör Fred 25 till en mångsidig båt som finns i två utföranden – öppen eller med hytt. Den öppna modellen gör med sitt stora tak och enorma vindruta färden vind- och regnsäker för upp till 10 personer. Fred 25 Cabin skapar med sin uppvärmda och torra hytt en båt som kan användas året om, i alla väder

Grensax.

Grensax för beskärning av buskar och träd. Grensaxen klipper lätt och kräver inte mycket handkraft. Finns även i mindre storlek.

Handledsstöd för att underlätta att t ex spela squ

Ett handledsstöd med kardborrefästen förhindrar att man får skavsår på insidan av handleden och det blir också ett stöd för att hålla i racketen. Den vita "kudden" på insidan av handledsstödet, det uppvikta, skyddar extra.

Platta för att se frön.

För den som har svårt att gräva eller att hålla en spade vid sådd, kan den här såplattan med piggar underlätta. Piggarna ger lagom avstånd mellan frön när de planteras.

Sittkudde "Hjärtat"

Bra kudde för att sitta avslappnat och riskerna för snedbelastning av rygg, hals och skulderblad elimineras. Kan vara bra för personer som har ont i svanskotan, nyblivna mammor och personer med ryggproblem.

Staffli.

Staffli för målning. höj- och sänkbar arbetsskiva med justerbara avlastningsbord på bägge sidorna. Kan vara bra för den som är rullstolsburen eller kortväxt

Stödhandtag på ridsadel.

Stödhandtag mitt fram på ridsadeln samt anpassade stigbyglar för personer med korta ben.

Trädgårdsredskap med extra långt skaft.

Gångskyffel (längd 1550 mm) Renshacka (längd 1575 mm) Kratta (längd 1540 mm) Kultivator (längd 1640 mm) Trädgårdsgrep (1200 mm) Kompostgrep (längd 1250 mm) Alla dessa trädgårdsredskap har extra långt skaft jämfört med andra redskap. Redskapen har också vinklade skaft för att man skall slippa böja ryggen. Kan vara bra för personer som saknar eller har korta armar vid trädgårdsarbete.

Behandling och träning (1 hjälpmedel)

Tryckavlastande madrass, finns även i sittdynor.

Tryckavlastande madrass i sängar eller sittdynor på stolar för att slippa känna värk, domningar eller stelhet i kroppen. Materialet finns även i speciellt utformade kuddar för att spara nacke och rygg.

Arbete och utbildning

Stolar, bord och utrustning (1 hjälpmedel)

Sadelstol

Salli’s Sadel stol/ kombi bord, är idealisk för dem som har korta armar och jobbar på sina surfplattor eller bärbara datorer. Det är också lätt att flytta arbetsplatsen från rum till rum.

Datorer/kommunikation (7 hjälpmedel)

"Termi" musplatta.

Den anatomiskt utformade ryggstödsdynan är formad så att den ger korsryggen rätt stöd och hjälper dig att hålla ryggen i en bra ställning. Dynan är gjord av polyuretan och är allergitestad. Ryggdynan kan användas i bilen, på jobbet, i rullstolen o.s.v

Förstorat tangentbord till en dator.

Ett förstorat tangentbord, typ Maximanus, kan kopplas till tangentbordsingången på en IBM-kompatibel dator. Tangentbordet som har 105 nedsänkta tangenter, 2,5 cm i diameter, kan manövreras med ett finger, tå, pinne eller motsvarande. Shift, ctrl, alt och alt gr kan låsas. Repetition, tillslagsfördröjning och tid mellan tryckningarna kan varieras med rattar på tangentbordets baksida. Ett klickljud hörs varje gång en tangent trycks ned. Ljudstyrkan ställs in med en ratt. Tangenterna är mycket lättryckta och är lika känsliga över hela tangentytan. Användaren kan skriva in fraser och lagra på godtycklig tangent i en andra nivå. Varje tangent kan innehålla 78 tecken. Det totala antalet tecken får ej överstiga 1800. Inprogrammerade fraser kan vara lagrade på disken. Maximanus kan även fungera som en Microsoft-mus. Musförflyttning i 8 riktningar och mustryckningar görs med tangenter på Maximanus. Normalt tangentbord och seriell mus kan anslutas och användas samtidigt. Maximanus levereras i standardutförande, QWERTY-ordning eller bokstavsordning, eller användardefinierad ordning.

Joysticksmus special till en dator.

En joysticksmus ställer motoriskt mindre krav på användaren än en vanlig mus. Joysticksmusen manövreras som en rullstolsjoystick. Maxhastigheten vid fullt utslag är steglöst inställbar. Knapparna på joysticksmusen kan fungera på två olika sätt; med eller utan låsning; yttre knappar kan också anslutas. För att underlätta dubbelklick, finns på joysticksmusen en automatisk dubbelklickstangent. Joysticksmusen passar till IBM-kompatibla datorer och ansluts till datorn via serieporten eller musporten.

Joysticksmus till en dator.

En joysticksmus ställer motoriskt mindre krav på användaren än en vanlig mus. Joysticksmusen manövreras som en rullstolsjoystick. Maxhastigheten vid fullt utslag är steglöst inställbar. Knapparna på joysticksmusen kan fungera på två olika sätt; med eller

Lättlådan ersätter tangentbordstangenter och musfu.

lättlådan är en enhet som kopplas in mellan datorn och det ordinarie tangentbordet. Med en specialkabel, kan dessutom lättlådan kopplas till datorns serieingång. Till lättlådan kan 1-8 st 1-funktions manöverkontakter anslutas och programmeras att fungera som tangentbords- eller mustangenter. användaren kan programmera in enstaka tecken, fraser, mustangenttryckningar eller musförflyttning på dessa kontakter. Inprogrammerade funktioner kan flyttas mellan datorns hårddisk och lättlådan. Olika uppsättningar av funktioner kan finnas lagrade på hårddisken.

Mellanlådan ersätter tangentbordstangenter.

Mellanlådan är en enhet som kopplas in mellan datorn och det ordinarie tangentbordet och ger tangentbordet nya funktioner. Tangentbordet kan manövreras med ett finger, tå, pinne eller motsvarande. Shift, ctrl, alt och alt gr kan låsas. Repetition, tillslagsfördröjning och tid mellan tryckningarna kan varieras med rattar på tangentbordets baksida. Ett klickljud hörs varje gång en tangent trycks ned. Ljudstyrkan ställs in med en ratt. användaren kan skriva in fraser och lagra på godtycklig tangent i en andra nivå. Varje tangent kan innehålla 78 tecken. Det totala antalet tecken får ej överstiga 1800. Till mellanlådan kan åtta yttre kontakter anslutas och programmeras att fungera som tangentbordets tangenter. Användaren kan programmera in enstaka tecken eller fraser på dessa kontakter. Inprogrammerade fraser kan flyttas mellan datorns hårddisk och mellanlådan. Olika uppsättningar av fraser kan vara lagrade på disken. på Mellanlådan finns kontakt för att ansluta seriell talsyntes. Inga extra program krävs för att mellanlådan ska fungera. därmed sker ej heller den typ av problem, som kan uppkomma när specialprogram, t ex "1-finger", används. Många program med pedagogisk inriktning använder ett fåtal tangenter och blir med mellanlådan mer åtkomliga för rörelsehindrade. Mellanlådan passar till IBM-kompatibla datorer.

Styra datorn med fötterna istället för med mus.

Man kan byta ut en datamus mot två pedaler och på så sätt styra datorn med fötterna. Pedalerna kallas NoHands Mouse. Den ena pedalen styr musen och den andra klickar du med. Klickar man framåt på klickpedalen är detta detsamma som vänsterklick. Klickar man bakåt på klickpedalen är detta detsamma som högerklick. Det går bra att använda den vanliga datamusen samtidigt med hjälp av en adapter. Installationen är enkel för NoHands Mouse. Programvara följer med. Det kan ta lite tid att vänja sig att använda NoHands Mouse, men precisionen är bra. Denna lösning är ett komplement och även bra vid besvär med s k musarm eller andra förslitningsskador.

Övrigt

Små praktiska hjälpmedel (1 hjälpmedel)

Klädvikaren

Att få till garderoben så att den ser så där perfekt ut är nästan en omöjlighet om du inte tränat att vika kläder i massor av år och jobbat i klädbutik halva ditt liv. Vik skjortor, blusar, byxor, tröjor och t-shirts med prefekt resultat varje gång. Klädvikaren viker skjortor, tröjor, blusar och byxor i perfekta högar.  Använd den smarta vikbrädan om du vill ha ordning i garderoben. Kläd- och skjortvikare i plast som enkelt stuvas undan.

Hälsa och Livsstil

Träning och fysisk aktivitet (9 hjälpmedel)

Anpassad sadel

Exempel på anpassad ridsadel. Okänt ursprung.

fysisk aktivitet för vuxna

Rekommendationer om fysisk aktivitet för vuxna Framtagna av Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet och antagna av Svenska Läkaresällskapet den 24 oktober 2011

Grundövningar bukstabilitet

Grundövning bukstabilitet. Detta är särskilt viktig för oss med en funktionsnedsättning. 

Konditionsträning med övningar i studsmatta

Övningar på en studsmatta är ett annat sätt att hålla konditionen igång.

Sittande workout

Sittande workout för personer med funktionsnedsättning, skador eller som känner sig lite lata


Avbryt träningen om det gör ont. Kontakta din läkare eller sjukgymnast vid minsta osäkerhet

Övningar sittande Qi gong

Qigong, tai chi och yoga är rörelseterapier. Förutom olika rörelser ingår även andningsövningar och meditation i några av terapiformerna. Terapierna anses bidra till att kropp och själ kommer i balans och fungerar så bra som möjligt. Metoderna sägs ge ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpa stressen i vardagen samt stärka självläkningsförmågan och självförtroendet.


Om man har lindriga besvär finns det troligtvis inget hinder mot att träna qigong, tai chi eller yoga. Om besvären är svårare kan det vara bra att gå till en läkare innan man börjar träna för att utesluta att man har någon allvarlig sjukdom. Källa: 1177.se

Avbryt eller gör mindre rörelser vid smärta!

Övningar sittande Qigong 2

Qigong, tai chi och yoga är rörelseterapier. Förutom olika rörelser ingår även andningsövningar och meditation i några av terapiformerna. Terapierna anses bidra till att kropp och själ kommer i balans och fungerar så bra som möjligt. Metoderna sägs ge ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpa stressen i vardagen samt stärka självläkningsförmågan och självförtroendet.


Om man har lindriga besvär finns det troligtvis inget hinder mot att träna qigong, tai chi eller yoga. Om besvären är svårare kan det vara bra att gå till en läkare innan man börjar träna för att utesluta att man har någon allvarlig sjukdom. Källa: 1177.se

Avbryt eller gör mindre rörelser vid smärta!

Övningar sittande Qigong 3

Qigong, tai chi och yoga är rörelseterapier. Förutom olika rörelser ingår även andningsövningar och meditation i några av terapiformerna. Terapierna anses bidra till att kropp och själ kommer i balans och fungerar så bra som möjligt. Metoderna sägs ge ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpa stressen i vardagen samt stärka självläkningsförmågan och självförtroendet.


Om man har lindriga besvär finns det troligtvis inget hinder mot att träna qigong, tai chi eller yoga. Om besvären är svårare kan det vara bra att gå till en läkare innan man börjar träna för att utesluta att man har någon allvarlig sjukdom. Källa: 1177.se

Avbryt eller gör mindre rörelser vid smärta!

Övningar sittande qigong 4

Qigong, tai chi och yoga är rörelseterapier. Förutom olika rörelser ingår även andningsövningar och meditation i några av terapiformerna. Terapierna anses bidra till att kropp och själ kommer i balans och fungerar så bra som möjligt. Metoderna sägs ge ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpa stressen i vardagen samt stärka självläkningsförmågan och självförtroendet.


Om man har lindriga besvär finns det troligtvis inget hinder mot att träna qigong, tai chi eller yoga. Om besvären är svårare kan det vara bra att gå till en läkare innan man börjar träna för att utesluta att man har någon allvarlig sjukdom. Källa: 1177.se

Den här instruktionsvideon är anpassad för rörelsehindrade och/eller äldre personer.

Avbryt eller gör mindre rörelser vid smärta!

Övrigt (4 hjälpmedel)

App för att sluta röka: Rökfri

Appen Rökfri bygger på Sluta-Röka-Linjens metod med motiverande samtal och baseras på deras medicinska kompetens om rökavvänjning. Rökfri har inga kommersiella intressen.

Att leva med smärta - ACT som livsstrategi

Rikard Wicksell berättar om sin bok "Att leva med smärta - ACT som livsstrategi"


Trots att kunskapen om smärta och smärtbehandling aldrig har varit större är långvarig smärta fortfarande ett problem för många människor. Boken Att leva med smärta vänder sig till dig som är nyfiken på vad du själv kan göra för att förbättra din tillvaro, även om smärtan inte försvinner.

I Att leva med smärta presenteras en alternativ väg att gå när livet har krympt men värken finns kvar, när smärtstillande inte hjälper och drömmar om framtiden hamnat på undantag. Om livet ska handla om mer än att bara överleva måste något förändras. Metoden som beskrivs i boken kallas ACT och är en vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi (KBT) med inslag av mindfulness. 

Boken finns att köpa hos bl.a. Bokus och Adlibris

Hjärnkoll på värk och smärta

Förmågan att känna smärta är sedan urminnes tider kopplat till hjärnans belöningssystem och inlärning under uppväxten.

Samtidigt som förmågan att känna smärta är livsviktig är den också en plåga för många. Från det lilla gnagande onda i knäet till den stora, paralyserande värken som tar hela människan i besittning och präglar tillvaron dygnet runt.

Hälften av alla som går till doktorn gör det för att de har ont. En femtedel av Sveriges och Europas befolkning lider av långvarig smärta som hindrar dem att leva fullt ut. Det är ett omätbart lidande som sjukvården ofta står handfallen inför. Ont i ryggen eller nacken är den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Värken leder i sin tur ofta till andra symtom, som depression, ångest, trötthet, passivitet och ett mer begränsat umgänge.

Idag finns en helt ny kunskap och förståelse för hjärnans roll när det gäller smärtproblematik. Med modern teknik kan vi se vad som händer i hjärnan när det gör ont i kroppen och varför vissa av oss har ondare än andra.

Det här är ingen självhjälpsbok, det är en insiktsbok. Över 50 000 läsare i Sverige och Norden har fattat grejen när det gäller kopplingen mellan vikten, hjärnan och vårt beteende. Nu får läsarna chansen att fatta grejen när det gäller kopplingen mellan smärta, hjärna och beteende.

Läs mer på Hjärnkoll.com.

Boken finns bl.a. att köpa hos bokus. 

Sluta röka linjen

Sluta-Röka-Linjen


Här kunde det ha stått en motiverande text om att sluta med tobak.
Men eftersom metoderna för att sluta är lika många som antalet rökare eller snusare föreslår vi att du låter oss hjälpa dig att hitta de råd och den metod som funkar för just dig. Välkommen in på vår sida eller ring oss på 020-84 00 00.


Här får du råd och stöd individuellt anpassat för dig och dina behov. Vi som svarar är diplomerade tobaksavvänjare och samtalet till oss är gratis.

Våra öppettider är 
mån-tors 09.00-20.00
fredag: 09.00-16.00

Välkommen med ditt samtal!

803