Tipbase Hjälpmedelsdatabas

En sökbar webbdatabas från Föreningen för de Neurosedynskadade

Sökresultat: n

Påklädning och hygien

Påklädning (24 hjälpmedel)

Buttler knappknäppare

"Butler" knappknäppare kan vara bra för den som har svårt att knäppa knappar. Den har extra långt skaft och är greppvänlig. Den lilla metallöglan förs genom knapphålet, läggs sedan runt knappen och dras därefter igenom hålet. Man kan även dra upp ett blixtlås Finns i flera olika format och både för dam- och herrknäppning.

http://www.enklareliv.se

Elastiska skosnören

Elastiska skosnören kan vara ett bra alternativ istället för vanliga skosnören. Användaren kan kliva i och ur skorna utan att behöva knyta dem varje gång. På vissa skomodeller underlättar det att be en skomakare sy fast plösen i själva skon, annars hålls den inte på plats när man trär i foten i skon. På andra modeller kan det vara en fördel att helt ta bort plösen eller vända den framåt i skon. Ecco saluför många skomodeller där plösen redan är fastsatt i skon.

Ficka på byxben

En fiffig ficka för pengar och nycklar. gör ett snitt i byxans tyg. Sy en påse av fodertyg, som du fäster på insidan i byxbenet. Sy i ett blixtlås eller sy på kardborreband för att stänga fickan. tänk på att placera fickan på vänster ben för en 'högerfotad"

Handskmakare som anpassar handskar och vantar

Handskmakare Mimmi Rhodin har som specialitet att utforma handskar för personer med skador på händerna. Har flera års erfarenhet från ortopedteknisk avdelning.

Bilderna visar hur kroken ser ut upp- ocn nedfälld.

Ihopfällbar påklädningskrok med sugpropp

En portabel påklädningskrok. Kroken har en sugpropp och kan därför sättas upp och tas ned från en vägg, allt efter behov. Dessutom är denna krok ihopfällbar och får därmed plats i t ex handväskan. Genom att dra i den svarta nylonöglan fäller man in kroken

Jacka som är Lätt att klä på och av.

Anpassning av jacka från en större modell med stort omfång. En kanal för resårband är sydd i fållen längst ned. Användaren kliver i och ur jackan vid på- och avklädning utan att behöva öppna resåren. Resåren håller ihop jackan. För en person som saknar armar blir det lätt att kränga på jackan genom att hålla upp den med munnen. Ytterligare en fåll i midjehöjd kan sys, vari man trär ett snöre. För vissa användare kan det vara lättare att knyta snören istället för att knäppa knappar eller använda dragkedja.

Klädkrok för påklädning

Antik klädkrok (från 30-talet) med mjukt rundade kanter. Monteras i höfthöjd i badrummet som hjälp vid påtagning av byxor och trosor. Anpassningen är gjord av en privatperson.

Knappknäppare

Det finns många olika personliga varianter på knappknäppare. Det klotformade handtaget (standard) kan också anpassas till en annan form, t ex som ett pennformat skaft.

Lanner strumpor

Fantastiska strumpor för fotanvändare. Bra hållbarhet och mycket hög kvalité

Leggings, tights, byxor

Leggings eller tights av Lycra. Lycra är ett elastiskt och starkt material. Den blanka ytan gör byxorna lätta att dra på/av och att utanpå-tröjor eller -blusar inte "hakar upp" sig utan faller snyggt.

Personligt utformad klädpinne för att underlätta påklädning

Ett exempel på två av många personligt utförda påklädningspinnar för många olika hjälpfunktioner, tex att nå med, dra upp byxor och blixtlås, stoppa ner skjortan innanför byxlinningen, mm. Dessa olika pinnar är tillverkade efter användarens behov och förutsättningar. Används framför allt av personer med kort räckvidd. Materialet är ofta av trä. En variant på idén är att använda en vanlig klädhängare vid tex påklädning.

På- och avklädningskrok med sugpropp

En På- och avklädningskrok med sugproppsfunktion. Kroken sitter på en sugplatta som man kan sätta fast på en plan yta, tex en vägg eller en dörr. Genom att fälla ned den svarta spaken in mot väggen sitter den väl fast. Bestäm själv om du vill ha kroken lodrätt, vågrätt eller lite snett. Den finns i två utföranden. Den ena är ihopfällbar vilket gör den enkel att ta med sig i handväskan. De är personligt anpassade. Man kan annars också använda ett vanligt dörrhandtag för att dra upp och ta på sig byxor, dra ner en tröja/t-tröja eller andra kläder.

Påklädning med hjälp av en stol

Påklädning av plagg för överkroppen som har knäppningen framtill kan underlättas om en vanlig köksstol används som galge. Användaren kränger på sig plagget genom att rulla in i t ex en kofta, axel för axel. En enkel metod för person som saknar armar.

Påklädning med hjälp av ett dörrhandtag

För en person som saknar armar kan ett vanligt dörrhandtag fungera som ett bra hjälpmedel för att rätta till klädseln, t ex dra ned en tröja eller dra upp och ned byxor.

Påklädningskrok

Ytterligare en variant av klädkrok

Påklädningsrobot

Påklädningsroboten "Tredje handen" för amputerade, förlamade och armsvaga. Personen kan klä på sig utan hjälp. Robothanden är elektrisk. Vridning, öppning och stängning av handen manövreras med foten genom att trycka på fyra knappar på en platta på golvet. Robotarmen sitter fast i en skena som kan monteras på väggen eller på en bordsskiva. Det går att ändra höjden på robothanden manuellt.

Ring i dragkedjan

Ett tips för att lättare kunna gripa om dragkedjans spänne är att fästa en ring i spännet.

Skohorn.

Skohorn med extra långt skaft av metall, 60 cm långt. Skohornet underlättar påtagning av skor genom att man inte behöver böja sig så mycket. Kan vara bra för den som har kort räckvidd.

Snörlås till skosnören

Snörlås "Kvick-clip". låser skosnörena istället för att göra en knut. Knyts upp genom att vinkla låsets sidor mot varandra. Finns i flera färger och två storlekar. Kan vara bra för den som har svårt att knyta sina skor.

Strumpor

En ankelsocka med lös resår i bomull. Går lätt att dra på med hjälp av den andra foten.

Strumppådragare

En strumppådragare kan underlätta för den som har korta armar eller i övrigt kort räckvidd. Den fungerar som en attrapp som man drar på strumpan/sockan på. Sedan dras strumpan på med hjälp av de två "handtagen". Finns både för strumpor, sockar, mockasiner

Ta ner och hänga upp ytterkläder

En metod för att hänga upp/ta ner kläder från galge i tambur är genom att trä två galgar i varandra. Då kommer plagget på en lägre nivå och det blir lättare att nå för en person som är kortväxt eller har kort räckvidd.

Tå-strumpa

Strumpa med egen "ficka" för stortån

Väggfast krok att dra upp byxor med

Hemmagjord och personligt anpassad krok i trä för att dra upp och ned byxor med.

Hygien (21 hjälpmedel)

Badbräda för badkar

Badbräda som läggs över badkaret för att lättare komma ur och i karet. Brädan har ett rejält handtag och antihalkmönster på själva sittytan. För en person med dålig balans eller som är kortvuxen kan brädan underlätta vid duschning eller badning.

Borste för personlig hygien

Borsten sitter fast på en sugplatta som kan fästas i valfri höjd på en slät vägg, t ex i duschen. Borsten är bra när man tvättar håret, ryggen eller andra ställen på kroppen som kan vara svåra att nå. Den svarta spaken på sugplattan fäster denna när spaken fälls in mot väggen. Principen är samma som för på- och avklädningskroken (finns också inlagd i databasen).

Elektrisk tandborste

Elektrisk tandborste som finns i flera utföranden. Tandborstarnas handtag är olika stora och vikten varierar betydligt. Kan vara bra att prova sig fram i affären vilken som passar individen bäst.

Elektronisk manöverpanel till dusch

Elektronisk manöverpanel till dusch. Panelen kan placeras var som helst i duschutrymmet. Panelen är utrustad med touch-kontroll, därför krävs väldigt lite kraft för att ställa in dusch och temperatur. Kan vara bra för den som har svårt att vrida på kranar

Handduk på väggen

För den som har svårt att torka sig efter badet, kan en handduk fastsatt på väggen vara en lösning. Anpassningen är gjord för en privatperson som saknar armar.

Hjälpmedel för att kunna tvåla in sig

För den som har svårt att nå vid personlig hygien, tvåla in kroppen o.s.v. kan det här hjälpmedlet vara en lösning. Häll tvål eller schampoo på en "sjögurka" som sitter fast i en skena på väggen i duschen. "Gurkans" placering i höjdled regleras genom att dra utåt i öglan. Sedan gnids den kroppsdel som ska tvättas mot "sjögurkan". Anpassningen är gjord av en privatperson som saknar armar.

Hårfön-Stativ

Ett praktiskt stativ till hårfönen som hjälper dig när du fönar håret. Du som har bara en hand eller använder fötterna är detta hårfön – stativ smart. Placera stativet på bordet och sätt sedan hårfönen i stativet. Du kan sedan vrid hårfönen i önskad vinkel, sätt sedan på fönen som vanligt. Stativet kan justeras till att bli 91 cm som högst.

Nagelborste med sugpropp

Nagelborste försedd med två kraftiga sugproppar på undersidan som fäster på de flesta släta ytor. Kan vara bra för den med enhandsgrepp eller svagt handgrepp för att lättare göra rent sina händer/fötter och naglar.

Nagelfil

Nagelfil med extra tjockt handtag. Skaftet är ovalformat och har en ögla avsedd för upphängning. Kan vara bra för den som har svårt att greppa.

Nagelklippare

Nagelklippare av metall fastsatt på träplatta. Med plastplatta för att lättare kunna trycka på hävarmen. Kan vara bra för personer med enhandsgrepp eller svagt handgrepp för att lättare kunna klippa sina naglar.

Rade Sensa

Elektronisk blandningsventil.

Ryggkliare med teleskopskaft

Kan vara bra vid t.ex. hårtvätt

Snöre för att spola på toaletten

Dra i snöret, såspolar det i toaletten. Kan vara bra för den som har svårt att vrida sig runt och trycka på den vanliga knappen.

Superbrush tandborste

"Superbrush" tandborste skiljer sig från andra tandborstar genom att den har tre borsthuvuden som gör att du borstar tändernas insida, utsida och tuggyta samtidigt. Genom de tre borstarna blir det lättare att borsta sina tänder.

Tandborste

Tandborste med bra grepp för protesanvändare. Kan även vara bra för den som har dåligt eller svagt handgrepp. Tandborsten finns även att få med sugkoppar. Finns att få i flera olika utföranden.

Tillsats för toalett med dusch- och torkfunktion

"Top WC Matic" är en toa-tillsats med dusch- och torkfunktion som enkelt kan monteras på vanliga standardtoaletter utan ombyggnad för den som har svårt att sköta sin intimhygien efter toalettbesök. Vatten och el kopplas till befintliga ledningar. Vid användning spolas tempererat vatten bak och/eller framifrån (går att ställa in efter kvinnor eller män). Efter duschen torkar en stor mängd varmluft torrt.

Toalett- och sminkbord på låg nivå.

Extra lågt sminkbord anpassat för en person med korta ben. Bordet är en personlig anpassning.

Torkning efter dusch eller bad

En väggfast fläkt för torkning av hår och kropp efter bad eller dusch istället för med handduk. Här sitter fläkten snett ovanför dörröppningen och strömbrytaren sitter nedtill på listen under den.

Tvål eller schampoo-behållare på väggen

Behållare för tvål eller schampoo. Med ett lätt tryck på överdelen kommer innehållet ut.

Tvättstång

 

Duschplats med lågt placerad engreppsblandare och  tre justerbara duschmunstycken, strategiskt  höjdplacerade för att passa huvud, armhåla och  underliv.  

 Behållare med tvål respektive schampo, högt  placerade så att dessa kan appliceras till avsedd  kroppsdel genom att dra i ett snöre som är  kopplad  till hävstängerna.
 "Tvättstång" där kroppsdelar kan gnuggas efter  behov, består av en ordinär duschstång som  monterats nära ett hörn i duschen, för att lättare  komma åt alla kroppsdelar. På stången har en rörisolering monterats som därefter kläs med en kardborrband försedd handduksdel.

Tvättsvamp (-lapp), kam och borste med långt skaft

1. Tvättsvamp med långt skaft, tvättsvampen är fastlimmad på skaftet. Svampen är av grövre struktur på ena sidan. 2. Hårborste av plast som är fastnitad på ett långt skaft. 3. Tvättlapp med långt skaft, tvättlappen är av frotté och sitter kvar på skaftet med hjälp av kardborreband. 4. Kam med långt skaft. Produkterna kan vara bra för den som har svårt att nå vid hygien, duschning eller hårborstning.

Äta och dricka

Äta (8 hjälpmedel)

AntihalkunderLägg.

Antihalkunderlägg för glas, tallrik eller bricka. Tål värme och ligger still.

Bestic, för dig som vill äta själv

Bestic är en liten, smidig och tyst måltidsassistent......

Bestick och verktyg med anpassade handtag.

Stirex tillverkar bestick och verktyg med olika typer av anpassningsbara handtag. Det är alltifrån knivar, gafflar, skedar, osthyvlar, saxar, grillbestick, stekspadar till tänger (ex laxtång), sekatörer, hovtänger, spikutdragare, kniptänger, tub- och flasköppnare. De har också s k pistolgreppshandtag för målarpenslar, trädgårdsredskap (krattor, spadar) och dammsugare.

I dnden av skaftet kan man justera stelbandet.

Burk- och flasköppnare.

Öppnaren består av ett skaft med ett justerbart stålband som fästs kring locket. Det långa skaftet ger en hävarmseffekt som gör det lättare att vrida upp locket. Den lilla svarta halvcirkeln innanför stålbandet är en kapsylöppnare som fungerar som en skiftnyckel

Kniv med stöd.

För personer som har svårt att skära bröd, grönsaker o.s.v., kan en kniv med monterat, reglerbart stöd vara ett alternativ. Knivstödet "Victorinox" gör det lättare att skära. stödet gör att t.ex. brödskivan blir rak även om man vilar eller byter grepp mitt i skärandet. Skivtjockleken regleras steglöst mellan 0 till 15 mm. Finns både för höger- och vänsterhänta.

Matsked.

En personligt anpassad sked formad till en person som har korta armar, en begränsad gripförmåga och är blind. Skaftet sluter kring fingrarna och skedens skål är något vinklad in mot kroppen.

Resårarmband för att hålla i bestick.

Ett armband av resår och läder. Armbandet är sytt så att det inte ger att öppna. På ena sidan är det stärkt med läder. I lädret är en "kanal" sydd för att sticka in ett bestick. Man tar på armbandet genom att föra in stumpen eller armen så långt att det sitter bra

Winsford feeder

Maskin för att underlätta vid ätande. Man styr skedens rörelse och "påpetaren" samt vrider tallriken genom att trycka den lilla vita bollen (hak-kontakten) åt ena eller andra hållet. Den går också att manövrera med en handkontakt.

Dricka (2 hjälpmedel)

Hållare med grepp för PET-flaskor.

Flaskhållare "GrePET". hållare med grepp för PET-flaska. Fungerar även som hjälp vid öppnande av PET-flaska.

Kapsylöppnare

Med ett handtryck rakt uppifrån utan vridmoment hoppar kapsylen av. Kräver inte mycket handkraft för att öppna en flaska.

I bostaden

I köket (71 hjälpmedel)

Apelsinskalare

En praktisk apelsinskalare som hjälper att skära/dela skalet och skalar av det.

Bakform med handtag.

Handtaget av aluminium är nitat vid bakformen.

Bananskalare

Med ett enkelt knyck bryts bananskalets ena ände av.

Batteridriven pepparkvarn

Batteridriven pepparkvarn kan enkelt manövreras med en hand eller med fötterna utan muskelkraft genom att trycka på knappen på toppen. Den är utrustad med keramiskt malverk

Bunke med lock

En bunke med lock, denna modell väger nästan ingenting, går att använda i micron och går även att diska i maskin. Bra handtag. Locket går att låsa så att man enkelt kan hälla av vattnet utan risk för spill.

Burk med tätt lock och lås.

En sådan här burk är mycket enkel att hantera, eftersom det inte behövs mycket kraft för att öppna/stänga låset. Förutom att de är helt täta är en annan fördel att locket nog sitter kvar om man skulle råka tappa den.

Burköppnare "Lockpys"

Avlägsnar vakuum i burkar, vilket gör det lättare att öppna burkar med hårt åtsittande lock.



https://www.hjalpmedel.se/jarkey-burkoppnare-lockpys

Burköppnare för snäpplock.

Burköppnare för att öppna snäpplock, till exempel medicinburkar med plastlock. Kan vara bra för den som har svårt att öppna lock.

Burköppnare.

En burköppnare som funnits länge men som fortfarande är bra. Den brukar vara monterad undertill på ett överskåp i köket.

Designat kök för personer med funktionshinder.

Geoff Adams-Spink pratar med designern Adam Thomas, chef för Design Matters, om den senaste tekniken för ett kök som är mera användarvänligt för personer med funktionshinder.

Se videon här:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-11893452

Disksvamp på skaft.

Diskborste med svamp och ihåligt skaft. Diskmedel fylls på i skaftet som försluts med en skruvkork. Diskmedlet rinner in i svampen via små hål. Man kan enkelt byta svampen när den nötts ut. Det finns två olika grovlekar; en vit svamp som ej repar och grön svamp för grovrengöring. En hållare som kan monteras på väggen finns också att köpa till disksvampen. Den skruvas eller klistras fast.

Eldriven konservöppnare.

Öppnaren Philips HR 2477, är ett tips på en typ av burköppnare som är bra. Denna är eldriven och sägs fungera bra även för vänsterhänta, har lågt ljud och har lockmagnet (ej för aluminium).

Fixeringsbräda för köket.

Skär-/och fixeringsbräda kan vara ett bra hjälpmedel i köket när du vill skära, skala (ex potatis) eller vispa i en bunke. Med sina sugfötter fäster den väl mot underlaget och står stadigt. Man kan anpassa fästanordningen efter storleken på skålen eller bunken.

Frukt och grönsaksskalare.

Frukt och grönsaksskalare med brett utformat handtag och vasst rörligt blad. Passar både höger- och vänsterhänta. kräver lite kraft. Skalaren har en liten ögla för att kunna gröpa ur ögonen på t.ex. potatis.

Hushållsassistent

En hushållsassistent är till stor hjälp i i köket för den som har svårt att skära, knåda och hacka. Denna modell rymmer mycket, är lätt att diska och enkel att ta isär.


Hål i diskbänken för att slänga sopor.

Ett hål i diskbänken placerat ovanför soppåsen underlättar för personer som sitter i rullstol, så att de slipper öppna skåpsdörren för att slänga soporna.

Hållare för kryddburkar i kökslådan.

Burkhållare som lämpligen placeras i en kökslåda eller på en plan yta. Kryddburkarna placeras i fördjupningarna i hållaren och blir halvt liggande.

Hällningspip av silikon

Hällningspip av silikon för blandskålar, kastruller och burkar

Hög stol.

Arbetsstol som går att höja till samma nivå som bänkarna i köket. Detta gör att en person som arbetar med fötterna även kan nå de två nedersta hyllorna i överskåpet. Stolen har hjul och reglerbart ryggstöd och sits.

Höj- och sänkbara skåp till kök.

Detta kök har anpassats till en person som saknar armar och är fotanvändare. Själva hyllorna i skåpen är höj- och sänkbara. Detta gör det mycket lättare att nå glas och annat porslin. Hyllorna manövreras med hjälp av en panel på sidan av skåpet.

Hörnköksskåp.

Hörnköksskåp/underskåp med snurrbar inredning. Konstruktionen ger en god överblick och underlättar för att nå kastruller och annat. Skåpdörren är vikbar och försedd med vanligt magnetlås.

Idé på burköppnare.

Burköppnare för att öppna skruvlock på burkar. Den kan även användas till att försluta eller för att klämma ut innehållet ur tuber. Öppnaren, som är ungefär lika stor som en kaffekokare, både håller och vrider upp locket samtidigt. Med öppnaren undviker man skadliga vridrörelser. Handtaget trycks nedåt. Burköppnaren finns i två versioner. Basmodellen är manuell och den andra modellen är elektrisk.

Istång.

Lång istång med lätt grepp för fotanvändare. Med ett lätt tryck öppnas gripklon. Mycket lätt att greppa isbitar med. Finns hos välsorterade husgerådsbutiker.

Kniv med anpassat handtag.

Kniv, eller förskärare med ett anpassat handtag. Handtaget gör den lättare att hålla i och styra.

Kniven Örtvaggan

Med kniven "örtvaggan" skär du inte som vanligt med sågrörelser, istället vaggas kniven fram och tillbaka. Kniven har två rejäla knoppar som handtag. Kan vara bra för den som har svårt att greppa och använda en vanlig kniv.

Kokkorg för matlagning.

Kokkorg som sätts i kastrullen med t.ex. grönsaker. Istället för att lyfta hela kastrullen så lyfter man ur kokkorgen och vattnet rinner lätt av. lätt att ta upp.

Konservöppnare.

Konservöppnare som har fördelen att handtagen hålls ihop av sig själv när öppnaren fästs på burkkanten. Man drar först isär handtagen. Därefter fäster man öppnaren på burkkanten genom att lägga den mot kanten och trycka ihop handtagen. Sedan skruvar man på vredet. Med denna öppnare skärs locket av under burkkanten. Med andra traditionella öppnare skär man upp locket innanför kanten. Öppnaren kräver ingen aktiv tvåhandsfattning.

Korköppnare

Ger ett bättre grepp vid vridning. Passar alla PET-flaskor men även andra flaskor med samma lockdimension

Krokhållare för t ex köksknivar

Krokhållare för köksknivar och andra köksverktyg. Denna påminner om en skärbräda och har monterats på väggen. På skärbrädan sitter en list med krokar, de kommer de ut lite från väggen. På Ikea finns en variant av denna. I stället för krokar sitter då en bred magnetisk skena. Tack vare skenan behöver inte knivarna eller verktygen ha hål i handtagen.

Köksskrapa.

En skrapa som kan användas i köket, på diskbänken, fönstren och duschen som komplement till trasa om man har svårt att vrida ur. Är greppvänlig samt har vägghållare inbyggd.

Lift för hushållsmaskin.

Det kan vara svårt att lyfta tunga hushållsmaskiner. Den här liften, som är monterad direkt i kökshurtsen, lyfter upp det tunga objekt man behöver till rätt arbetshöjd. När hushållsmaskinen använts färdigt, är det bara att sänka ner liften igen.

Locköppnare

Locköppnare med armar

Långpannegömman

Långpannegömman kan användas för både varma och kalla rätter. Maten lagas i ugnen i en långpanna som sedan ställs på brickan (bottendelen av gömman) direkt från ugnen. Långpannegömman håller maten varm längre och gör att de kalla rätterna hålls svala. I trädgården är gömman ett bra skydd mot sol och insekter. Bottendelen kan också användas som serveringsbricka och uppläggningsfat med plats för mycket. Ett elegant handtag gör locket lätt att lyfta och de urskålade hörnen gör att gömman passar de flesta storlekar av långpannor med höjden 4 cm. Långpannegömman levereras med en flamsäker antiglidduk.

Minirivjärn

Ett minirivjärn för vitlök eller muskot kan vara till hjälp för den som har svårt att hacka eller har svårt att hantera en vitlökspress.

Munstycke på vattenkran.

Riktbart munstycke som passar på de flesta vattenkranar i kök. Genom att dra ned eller trycka upp munstyckets nedre kromade del kan man ändra vattenstrålen från en vanlig stråle till en stril. Bra för att spola disk och duscha mindre krukväxter.

Nötknäppare med hävarm.

Nötknäppare med en hävarm, som vilar mot en platta med en "nöt-stor" grop av metall. Vid användning läggs nöten i fördjupningen och armen pressas nedåt. Kanten kring plattan förhindrar skal från att spridas. Fungerar för alla storlekar på nötter, men bäst på stora. Härvid krävs endast förmåga att pressa nedåt. Hjälpmedlet kan därför vara till nytta för fotanvändare såväl som för personer med korta armar eller som saknar styrka i "nyporna"

Nötknäppare.

Nötknäppare med bra hävarm.

One Touch Konservöppnare

Smidig konservöppnare för fotarbetare eller den med svaga händer

Pedal för att öppna kylskåp/frys.

Kylskåpsöppnare. Liten fotpedal från Husqvarna, öppnar lätt kylskåp eller frysen med foten. Kan monteras på de flesta kylskåp. Finns hos vitvaruhandlare.

PET-Flasköppnare

Öppnaren består av ett längre skaft med utformning för skruvkorken i slutänden. Det långa skaftet gör att du får bättre tag och kraft för att vrida av skruvkorken på en PET-flaskan.

Placering av diskmaskin.

Tips för placering av diskmaskin för person med mycket korta armar eller utan armar. Antingen det är en golvdiskmaskin eller bänkdiskmaskin underlättar det om den placeras under köksbänken.

Placering av engreppsblandare.

Denna engreppsblandare har placerats på framsidan av en diskbänk.

Potatis eller grönsakshållare.

Pigg som man sätter fast potatis eller grönsaker på. Kan underlätta för den som har enhandsgrepp eller svagt handgrepp. Potatisen sitter fast på piggarna, vilket gör det lättare att skala. Piggen har en sugpropp i botten så att den sitter fast på underlaget

Potatisskalare

Denna potatisskalare har ett smalt skaft vilket underlättar om man ska hålla i den med fötterna.

Potatisskalare.

Potatisskalare med ett handtag format som en ögla med midja på mitten. Skalaren är tillverkad av plast och därför mycket lätt.

Potatisskalning med gaffel

Att hålla fast potatisen med en gaffel kan underlätta vid potatisskalning.

Påsförslutare Closeman

Lätt för den som har svaga händer eller jobbar med fötterna att rå på mjölk eller gräddförpackningar, chips- karamellpåsar o dyl.

Quickbox.

Mycket lättöppnad burk för förvaring. Ett lätt tryck på locket så öppnas det och ytterligare ett så stängs burken. kräver ytterst lite kraft. Kan vara bra för den som har ett svagt handgrepp.

Reglage för att sätta på vattnet.

Ett munstycke skruvas på vattenkranen. I det sitter en nylonsträng. När strängen förs åt sidan med t ex en hand eller ett glas, sätts vattnet på. Vattnet är avstängt så länge strängen hänger rakt nedåt. Regleringen av vattentemperatur måste man dock ställa in på vanligt sätt. Där vattentrycket så kräver rekommenderas insättande av backventil för att nå önskad fördelning av varmt och kallt vatten. Munstycket kallas "Tap it" och tillverkas av Largo produkter.

Rivjärn

Plant rivjärn med behållare för rivet livsmedel.

Roterande diskho/skärbräda

Roterande diskho och skärbräda. Diskhon finns hos JACDesign i Autralien.

Rotfruktsborste.

Rotfruktsborste med sugproppar. Sugpropparna håller fast borsten mot underlaget.

Salt- och pepparkvarn.

Vänstra bilden: Salt- och pepparkvarn. Salt i den övre delen och peppar i den nedre. Enkel att hantera. Enhandsgrepp och justerbar kornstorlek. Lätt att fylla på genom skjutlock. Högra bilden: "Pepparboll" pepparkvarn. Enkel att hantera. Enhandsgrepp och justerbar kornstorlek. Lätt att fylla på genom skjutlock.

Sillock för kastrull.

Sil-lock som sätts på kastrullen för att lättare kunna hälla av vatten. Kan vara bra för den som har enhandsgrepp.

Självrensande lökhack

Den här lökhacken ger finhackad lök och rensar sig själv

Skärbräda med uppsamlingslåda

En kraftig och stabil skärbräda från Continenta med uppsamlingslåda i rostfritt stål. Storleken är 48x32 cm. För att rengöra skärbrädan tvättar du den med en fuktig trasa. Skärbrädan bör ej diskas i diskmaskin. Olja in den då och då med olivolja , solrosolja eller liknande.


Skärbräda på diskhon.

Skärbräda som placeras direkt över diskhon. Det finns även form- och storleksanpassade skärbrädor till diskhoar att köpa hos välsorterade varuhus. Fördelen med denna placering är att det överblivna skräpet lätt kan skjutas ner i slasken och att skärbrädan dessutom är enkel att rengöra eftersom vattenkranen är nära. Denna lösning kan dessutom vara ett bra alternativ för att öka arbetsytan vid diskbänken om köket är trångt. Man kan även lägga en fuktad disktrasa under en vanlig skärbräda, för att hålla den på plats.

Skärhjälp för t ex matbröd.

Skärhjälpen fixerar brödlimpan när man skär den i skivor. Den fungerar även för andra livsmedel. Skärhjälpen går att ställa in för tre tjocklekar.

Slaskrensare.

Slaskrensaren av plast underlättar att ta upp rens och skräp ur diskhon, istället för t ex hushållspapper.

Specialskaft på osthyvel.

Denna osthyvel har ett tjockt uppvänt skaft som är lättare att gripa om. Skaftet är också vänt rakt upp i lodrätt läge, vilket också kan göra det lättare att hyvla.

Stekspade att göra ren diskhon med.

En lösning för att nå och rengöra diskhon är att istället för hushållspapper använda en vanlig stekspade med långt skaft.

Tubnyckel.

Tubnyckel med handtag av rundstav och gripklo av stål. träs på olika tuber, t ex tandkräm, kaviar och så vidare, för att lättare pressa ut innehållet.

Ugn med sidgående lucka.

Fördelen med en ugn som har en sidgående ugnslucka är att personer med kort räckvidd kan nå plåtar och karotter i ugnen. Med våningsfalsar av kromad metall hänger plåtar och galler kvar fast man drar ut dem en bit, för att t ex se om maten är klar. De är stadigare och plåten tippar inte framåt lika lätt.

Utdragbar arbetsskiva under ugnen.

Ugnsdörren är upphängd på sidan, vilket underlättar för den som har svårt att nå. Dessutom finns det direkt under ugnen en utdragbar arbetsskiva, som kan fungera som "mellanlandningsplats" för de saker man ska ta ut ur ugnen.

Våtdukspressare, disktraseurvridare.

En snillrik våtdukspressare eller disktraseurvridare som kan placeras i diskhon (behöver ej skruvas fast). Man lägger disktrasan mellan de två bockade valsarna. Den undre valsen är hålad se att vätskan kan rinna ut. Våtdukspressaren är tillverkad i guleloxerad aluminiumplåt vilket gör den lättviktig och även återvinningsbar. Eloxering eller anodisering är en elektrolytisk process som gör ytan på aluminiumplåten extremt hård. Detta bidrar till att pressaren blir slitstark och dessutom lätt att hålla ren. Pressaren tillverkas av Habo Trafo.

Ägghållare.

Ägghållare med tre "armar" i gummi, som gör att ägget inte snurrar.

Äggskärare

Smart äggskärare som skivar eller klyftar dina ägg

Äppelklyftaren

Med ett enkelt grepp klyftar du lätt äpplen eller päron och skiljer dessutom bort hela kärnhuset. Greppet är av rostfritt stål, medan knivarna och kärnhusavskiljaren är tillverkad i hårdstål.

Öppna burkar med en matkniv.

Ställ burken upp och ned. Bänd men en vanlig matkniv i kanten mellan locket och burken. Trycket i burken släpper och locket kan lätt skruvas av.

Öppna förpackningar med mattkniv.

Vanlig mattkniv som finns i många utföranden. Bra för att öppna framför allt plastförpackningar.

Öppnare för skruvlock.

Burköppnare "Apollo". Burköppnaren består av två delar. Burkhållaren som är underdel placeras på bord eller bänk med stöd mot bordskanten. Burkar med olika storlek passar eftersom burkhållaren är kilformad. Locköppnaren, som är genomskinlig, läggs på burkens lock som då kan skruvas av. Ingen handkraft eller greppförmåga krävs eftersom locket öppnas med hjälp av underarmen.

Övriga bostaden (20 hjälpmedel)

Den övre enheten sitter inomhus, den undre utomhus.

Elektroniskt lås.

IR-lås från Assa-Abloy. Låset fungerar som ett billarm, ett tryck på nyckeln och hela huset/lägenheten öppnas. En enhet sitter utanpå huset, den andra inomhus. På den inomhus låses alla dörrar inifrån. Inga vanliga nycklar behövs. Prata med en låssmed. Anpassningen är gjord hos en privatperson.

Elnapress.

"Elnapress" fungerar som strykjärn, strykbräda, ärmbräda och mangel i ett. Elnapress stryker fort, eftersom stryksulan är 10 ggr större än på ett vanligt strykjärn. Det krävs inte mycket handstyrka för att hantera den, vilket kan vara bra för personer med svagt handgrepp. Pressen har också en inbyggd ärmbräda som ger att fälla upp eller ned.

Garderob

Eldriven klädstångslyft körs upp och ner med hjälp av handkontrollen, Klädstångslyften är bra för den som inte når kläderna i garderoben.

Grunt handfat

Smidigt handfat. Kan vara praktiskt för personer med korta armar

Gummiplatta på nyckel för bättre grepp.

Hållare för nyckel i form av liten gummiplatta som gör nyckels yta större och därmed lättare att hålla i och vrida.

Inredning i skafferi/ skåp.

För den som har kort räckvidd eller i övrigt svårt att nå förpackningar och dylikt i skafferiet, kan det här vara en lösning. Alla hyllorna i skafferiet dras ut med hjälp av handtaget, vilket gör varorna lättare att nå. Inredningen kan vara bra i flera olika sorters förråd, såsom städskåp, garderob, barnens leksaker o.s.v.

Klädhängare för väggen.

Klädhängare. Mindre klädhängare som går att skruva fast på väggen. Klädhängaren går att fälla ner då den inte används. Rymmer ca 10 skjortor och tar väldigt lite plats.

Klädhängare.

Denna klädhängare är lägre än vanligt. Den går på hjul, varför det är lätt för en person med svagt handgrepp att dra den till sig för att ta ned ytterkläder, jackor med mera. Kan vara bra för den som sitter i rullstol eller som är kortväxt.

Kodlås för ytterdörr.

Kodlås, med en 6-siffrig kod, utanför lägenhet i ett hyreshus. Kodlås underlättar om man har svårt att hantera nycklar. Observera att kodlåset är ur funktion vid händelse av strömavbrott och att det det krävs nycklar för att komma in. Tala alltid med ditt försäkringsbolag vid installation av kodlås så att hemförsäkringen gäller vid inbrott. Kodlås kan ingå som bostadsanpassning.

Nedfällbar strykbräda.

Med ett enkelt handgrepp fälls strykbrädan ner ur skåpet. Praktisk och snygg lösning för den som har svårt att lyfta.

Nyckelgrepp för en eller flera nycklar.

För den som har svårt att hantera lås kan detta nyckelgrepp vara bra. Nyckelgreppet ger större gripyta på nycklar. Det bakre spåret på greppet används för att öppna vredet på insidan av dörren.

Nyckelhållare för 3 nycklar

Plastvredet "3 key turner" är designat för att ge bättre grepp och störe vridkraft för att vrida om nycklar. Fälls ihop när den inte används. Lätt att hålla och förvara. För 3 nycklar

Placering av Tvättmaskin och torktumlare i badrum.

Genom att placera tvättmaskin och torktumlare bredvid varandra, får man en bänk att sitta på vid handfatet och når lättare sina toalettartiklar. Samtidigt kan man se sig i spegeln, om man kan rikta in badrumsskåpets spegel.

Praktiskt städskåp.

Inredningen i detta städskåp är mycket praktiskt. Eftersom städskåpet helt saknar botten, behöver man inte lyfta ut dammsugaren. Lyft bort slangen och rulla ut dammsugaren, sen är det bara att dammsuga. Genom att botten saknas är det lätt att komma intill för den som sitter i rullstol. Städskåpet innehåller också ett låsbart medicinskåp med utdragbar låda (se bild 2).

Skräplucka i sockeln

Skräplucka/sockeldosa, tillbehör till centraldammsugaren. Smulor sopas in i hålet. Med foten trycker man sedan på reglaget vilket gör att smulorna sugs upp.

Snurrbar torkställning.

Snurrbar torkställning för utomhusbruk. användaren har placerat torkställningen i en sluttning för att lättare nå upp till linorna.

Tips med nyckelring.

Vanlig nyckelring av större modell. Ringen kan fungera som hävstång om man lägger upp den över nyckeln när den sitter i låset. Därmed underlättar man vridmomentet vid upplåsning.

Tvättmaskin och tumlare placerade på ledhurts.

För förvaring: tvättmaskin och torktumlare är placerade på en hurts med två lådor. Smutstvätten kan de förvaras i direkt anslutning till tvättmaskinen. Hurtsen kan man få gjord på någon mekanisk verkstad. Lådorna är standardlådor på hjul. Anpassningen är gjord av en privatperson

Utdragbar strykbräda.

För att lättare kunna stryka sina kläder, finns det i byrån en utdragbar strykbräda. Strykbrädan är fastsatt på hjul och lätt att dra ut. Kan vara bra för den som har svårt att lyfta/hantera vanliga strykbrädor.

Vinkelhake på dörrvred.

Vinkelhake fastmonterad på vred till ytterdörrs insida. Underlättar vridmomentet vid låsning och upplåsning.

Ta hand om barn

Lyfta och förflytta barn (19 hjälpmedel)

"Kimba" barnsulky

"Kimba" är en barnsulky. Sätet på vagnen sitter högre än vanligt, vilket kan underlätta för en förälder med korta armar.

Anpassad barnstol för rullsto

Detta är en hemmagjord anpassning av en barnstol från IKEA. Själva sätet på stolen är fastsatt på en grov planka med kraftiga skruvar. På plankan sitter två kraftiga bultar i varje ände. Brukaren sätter sig i rullstolen och sätter stolen i sitt knä, med ett ben på varje sida. Bultarna sätts i de hål som finns i metallramen på rullstolen. Som extra säkerhet sitter ett spännband fast i ryggstödet på stolen. Detta spännband har brukaren sedan om ryggen. Därefter lyfts barnet i. Anpassningen är något osmidig men fungerar.

Anpassning av ryggstöd i barnvagn.

Anpassning av ryggstöd i barnvagn. Genom att dra i öglan på baksidan av ryggstödet kan ryggstödet enkelt fällas upp och ned. Kan vara bra för den som saknar eller har korta armar. Barnvagnen är anpassad av en privatperson.

Baby-Liften

En specialsydd Baby-Lift för förflyttning av baby (barn ca 0-6 mån). Den är sydd i ett mjukt men ändå stadigt material med justerbart handtag/rem som är tillräckligt långt för att enkelt kunna träs över huvudet. Insidan är klädd med mjukt flanelltyg. På den ena kortsidan finns en ficka med plats för tex bjöjor. Hjälpmedlet är personligt utformat efter användarens behov i detta fall för en person som saknar armar.

Baby-Power: ett motoriserat underrede till barnvagnar

Med Baby-Power går det lika lätt att köra barnvagn i uppförs- eller nedförsbacke som på slät mark. Du använder ett minimum av kraft för att manövrera vagnen och minskar därmed risken för slitageskador på dina axlar, leder och din rygg. För personer som arbetar vid institutioner, är dagbarnvårdare eller andra som använder barnvagn i sitt dagliga arbete, är Baby-Power ett oumbärligt hjälpmedel. Baby-Power gör din barnvagn säkrare på flera sätt: - Lägre tyngdpunkt försvårar tippning - Automatiska bromsar. Vagnen är alltid bromsad när du parkerar den - Dödmansgrepp. Vagnen stannar automatiskt om brukaren tappar vagnen. Baby-Power är testad och godkänd av Hjälpmedelsinstitutet i Stockholm och uppförd på listan över Bra Hjälpmedel.

Utformningen är

Babysitter.

Denna babysitter är en praktisk modell som underlättar förflyttning av barnet för en förälder som har svårt att bära. Utformningen av babysitterns ram gör den lätt att dra på golvet även när barnet sitter i. Om man vill kan man spänna fast barnet. Blir barnet trött se kan man fälla ned ryggstödet så att barnet ligger ned. Eftersom medarna är svängda kan man vagga/gunga barnet. Babysittern har också två bärhandtag.

överst: spaken med vilken man kan ställa in barnvagnens handtag. Nedan: Handtaget inställt för en mycket kort förälder.

Barnvagn med inställbart handtag.

Med en enkel liten spak kan man ställa in handtaget på barnvagnen så att det passar en lång och en kort förälder.

Bygel till barnvagn.

Barnvagnen är utrustad med ett extra handtag, en bygel, för att underlätta för en förälder med korta eller utan armar. Föräldern ställer sig innanför bygeln och kan sedan skjuta vagnen framför sig. Föräldern har kontroll över vagnen och kan t ex i nedförsbacke bromsa den eftersom bygeln går runt ryggen. Genom att luta sig på handtaget framför sig kan föräldern köra vagnen upp för trottoarkanter o dyl. Detta är en Emmaljunga Low Rider kombivagn.

Bärhjälpmedel för att bära baby.

En specialsydd Baby-Lift för förflyttning av baby (barn ca 0-6 mån). Den är sydd i ett mjukt men ändå stadigt material med justerbart handtag/rem som är tillräckligt långt för att enkelt kunna träs över huvudet. Insidan är klädd med mjukt flanelltyg. På den ena kortsidan finns en ficka med plats för tex bjöjor. Hjälpmedlet är personligt utformat efter användarens behov i detta fall för en person som saknar armar.

Kimba barnsulky

"Kimba" är en barnsulky. sätet på vagnen sitter högre än vanligt, vilket kan underlätta för en förälder med korta armar.

Knopp -hjälpmedel för hopfällning av vagn

På den vita låsningen, som man drar mot sig för att fälla ihop barnvagnen, har det satts dit en liten svart knopp för att lättare få grepp om låsningen. När vagnen fälls upp, t ex efter transport i bil, skjuter man den vita låsningen nedåt. Detta är en Emmaljunga Low Rider

Knävaggan

Redan från den allra första stunden... ...är det viktigt att kunna skapa närhet, få ögonkontakt och ha beröring med sitt barn. Om du sitter i rullstol kan Du med hjälp av knävaggan ,"BABY CONTACT" ha din baby enkelt med dig och ändå ha händerna fria för t ex rullstolskörning. Barnet läggs på rygg i vaggan, med en rem som säkerhet runt sin mage. Knävaggan sätts fast med en rem runt din midja och en rem runt benen. Kildynan monteras under vaggan med hjälp av kardborreband. Tyget är lätt avtagbart och tvättas i maskin 40 grader. "BABY CONTACT" rekommenderas för nyfödda barn till ca: 3 månader. Knävaggans inre mått 27 x 53 cm. Knävaggan "BABY CONTACT!" kan köpas eller hyras från MAYDAY AID. Vi har även spjälsängen "SESAM" och Skötbordet "UPP OCH NER" i vårt sortiment för föräldrar med funktionshinder.

Kombibarnvagn

En kombinerad ligg- och sittbarnvagn. Vagnen är förlängd framåt med en sittinsats, som är riktad framåt. Ligginsatsen är som vanligt riktad mot föraren. Vagnen har sex hjul. Denna vagn har ett förlängt handtag, för en förälder med mycket korta armar. Barnvagnen kallas Baby-bus.

Lyft- och bärsele för baby.

En lyft- och bärsele för lite äldre baby och som föräldern har runt halsen. I detta fall anpassad för förälder utan armar. Selen är gjord av nylon och har s.k snäpplås. Några av selens användningsområden är: sele för att spänna fast barnet i barnvagnen, lyfta barnet i eller ur barnvagnen eller barnbilstolen, gunga med barnet i lekparken.

överst är barnvagnen med uppfällt underrede. Nederst är den ned-/ihopfälld.

Lyfta barn ur barnvagn.

Två idéer för att lyfta barn ur barnvagn för person utan armar. Här fungerar två varianter. DEN ENA VARIANTEN gäller för när barnet fortfarande är ganska litet och ligger i liggvagn. Då kan man fästa ett handtag/rem som träs igenom ligginsatsens två sidhandtag och förbinder dem med varandra. Föräldern kan de böja sig fram, trä remmen över huvudet ned till skuldrorna och lyfta ligginsatsen från vagnens underrede och ställa den på golvet. Därefter sätter sig föräldern på golvet, tar barnet med fötterna och lyfter det ur ligginsatsen. DEN ANDRA TEKNIKEN bygger på att barnet är så pass gammalt att det kan sitta ganska bra själv i en sitt- eller liggvagn. Föräldern lägger sig på golvet, lirkar in barnet mellan fötterna och lyfter det ur vagnen. Man kan också först fälla ihop/ned vagnens underrede, som när man lastar den i bilbagageutrymmet, sen är det lättare att nå barnet från golvet.

Lättmanövrerad sittvagn.

Barnvagnen , en s k "Baby Jogger", är lätt att tippa bakåt och är lätt att köra, tack vare den lätta aluminiumramen och de stora hjulen. Det kan underlätta för någon som sitter i rullstol och som kör vagnen med en hand. Barnvagnen är designad se att den som kör vagnen ska kunna springa eller jogga, men finns även specialgjord för rullstolar. Som tillbehör finns regnskydd, solskärm och varukorg. Det transparenta regnskyddet ger ned helt under fotstödet och fungerar också som skydd mot vind och kyla. Vagnen passar barn från 4-5 månaders ålder till 5 år. Man kan lätt ta av hjulen och fälla ihop vagnen, då får den plats i de flesta bilars bagageutrymme. Barnsitsen är försedd med höft- och grensele. Den är av nylon och kan tas av och tvättas. Max last ca 35 kg. En dubbelvagn (tvillingvagn) kan max lastas med 45 kg. Alla vagnar tillverkas i USA.

Personlig anpassad barnvagn

Barnvagn anpassad för person med korta armar. Handtaget på barnvagnen går att fälla upp och ned med hjälp av spaken (se bild 2) för att den också ska kunna köras av någon med långa armar.

Sele i barnvagn.

Sele för att barnet inte ska kunna ställa sig upp i barnvagnen. Barnet sitter fast i vagnen i selen, vilket kan vara bra för förälder som har svårt att göra "brandkårsutryckningar" när barnet försöker smita.

Upphöjbart barnvagnshandtag.

Denna barnvagn har ett upphöjbart handtag för en förälder med kortare armar, men också en bygel för en förälder utan armar. Med ett litet vred på ena sidan av handtagen kan man låsa fast det upphöjbara handtaget i önskad höjd. På sidan av handtaget sitter också en sprint med en ögla av nylon. Genom att dra i öglan med ex tån, faller bygeln ned av sin egen tyngd. För man bygeln uppåt, stannar den i uppfällt läge genom att sprinten låser den. Detta är en Emmaljunga Low Rider kombivagn.

Ta hand om barn (11 hjälpmedel)

Amningskudde

Amningskudde. Kan vara bra för den som har svårt att hålla barnet vid amning. Ger även en bättre sittställning.

Anpassad barnstol för förälder med funktionsnedsättning

Denna barnstol är av äldre modell. Brukaren har själv anpassat stolen. "Grinden" till stolen öppnas i sidled och därmed underlättas lyftet upp i stolen. När barnet sitter på plats stänger brukaren "grinden" och fäller ner den lilla haspen. Brukarens barn har själva kunnat klättra upp i denna, med lite stöd, från ca 1 års ålder. OBS! av säkerhetsskäl är det mycket viktigt att Du kontrollerar att stolen är i samma höjd som det bord det är tänkt att användas vid. Detta för att förhindra att grinden öppnas när barnet sitter i den!

Badsits för badning av barn.

Badsitsen är klädd med mjukt frottétyg som är avtagbart och som kan tvättas i max 50 grader. Sitsen stöttar barnet och gör att barnet har axlar och huvud ovanför vattenytan. Samtidigt får föräldern två fria händer eller fötter och kan lättare tvätta barnet. Sitsen finns i två varianter; standardmodellen heter Batheasy och en förbättrad variant som heter Batheasy De Luxe. Sitsen fungerar även för nyfödda barn.

Greppvänlig nappflaska.

Nappflaska som tack vare sin smidiga form är greppvänlig både för förälder och barn.

Höj- och sänkbar barnstol

Denna höj- och sänkbara barnstol manövreras med två fotpedaler. Barnstolen är en vidareutveckling av rullbordet "Minelli". Sitsen är av samma typ som till en trip-trap-stol. Barnstolen kan sänkas nästan ända ned till golvnivå och höjas upp till 104 cm på ett mycket säkert sätt. Det finns ett handtag i form av en båge som man kan fästa på baksidan av barnstolen. Handtaget kan höjas till 110 cm höjd och vidare till 130 cm om det vinklas lodrätt.

Höj- och sänkbart skötbord

"Upp och ner" heter vårt nya skötbord som är höj- och sänkbart. Skötbordet ger dig rätt arbetshöjd oavsett om Du sitter i rullstol eller har problem med rygg eller nacke. Maxhöjden är 97 cm Minihöjden 32 cm Allt där emellan väljer du själv med hjälp av manöverdosa. Skötbordets totala bredd inklusive golvstativ: 89 cm. längd inklusive golvstativ 77 cm Behöver man få in skötbordet genom smala dörröppningar, kan man dessutom montera av skötbords-skivan från golvstativet. Skötbords-skivan: bredd 70 cm längd 75 cm

Matningsbestick.

För en förälder som saknar eller har korta armar, kan dessa extra långa matningsbestick vara bra när man matar sitt barn. Kan vara bra för fotanvändare. Tål maskindisk.

SESAM höj- och sänkbar spjälsäng

Spjälsängen SESAM som är elektriskt höj-och sänkbar ger dig alltid rätt arbetshöjd oavsett om du sitter i rullstol eller går. Grindarna som öppnas utåt gör det lätt att lyfta i eller ur barnet. Grindlåset är specialutformat och gör det möjligt även för en muskelsvag förälder att öppna och stänga men är svårt för barnet att klara på egen hand. Fakta: höjd:1100 mm; Bredd:60 mm; längd:1360 mm; Vikt:45 kg; Lyftkapacitet:50 kg; Lyftområde:250-900 mm; Nätaggregat:24V

SESAM Öppningsbar spjälsäng

Spjälsängen SESAM (standardsäng) är öppningsbar. Grindarna som öppnas utåt gör det lätt att lyfta i eller ur barnet. Grindlåset är specialutformat och gör det möjligt även för en muskelsvag förälder att öppna och stänga men är svårt för barnet att klara på egen hand. Fakta: höjd:1100 mm; Bredd:60 mm; längd:1200 mm; Vikt: ca 10 kg

Skötbord för baby

Skötbord som i detta fall monterats på väggen nära golvet. Skötbordet är utfällbart och därför inte utrymmeskrävande. Det innehåller dessutom ett antal praktiska hyllor för barnets saker. I det här fallet har skötbordet monterats i duschutrymmet i badrummet för att få enkel tillgång till vatten. Bordet är strilsäkert. Det är endast placeringen av skötbordet som är anpassad till användaren. Användaren är en person som saknar armar.

Spjälsäng.

Spjälsängen har anpassats så att man gjort en grind av ena långsidan. Det gör det lättare för föräldern att nå barnet. På ena sidan av grinden sitter gångjärn och på andra sitter haspar för att låsa grinden med. Observera att ett extra stödben behövs på grinden i änden med hasparna. Både sängen och skötbordet är höjdanpassade för en kortväxt person.

Anpassade bilar/Transport

Anpassade bilar (24 hjälpmedel)

Anpassad Chevrolet Uplander andra delen

En bilanpassning för person med amputation. Ratten styrs med höger armstump och gasar och bromsar med vänster.

Anpassad Chevrolet Uplander första delen

Denna bil (Chevrlet Uplander) är anpassad till en person som har amputerat både armar och ben. Den övre bilden visar på ratten med en styrkula som är formad som en skål, för att lättare kunna styra med höger armstump. Mitten bilden visar även gas- och bromsreglage. Man gasar genom att föra reglaget framåt och bromsar när man drar den bakåt. Även den spaken har en skålad kopp så att man kan reglera med vänstra armstumpen. Nedre bilden visar en rem som har satts fasts så att man kan nå att stänga bildörren.

Anpassningsbart förarsäte.

Exempel på bilsäte som på flera sätt kan anpassas till en person med funktionsnedsättning. Kan vara bra för personer som har problem med ryggen. Det är lätt att ställa in och ändra efter behov. Finns i många modeller och med olika funktioner. Bilsätet kallas Recaro

Att ta sig i och ur sin egen bil.

Genom att använda sidodörren kan man underlätta i- och urstigning med bagage i egen bil. Bilföraren kan lasta bagaget sittandes på golvet i bilen. Föraren stänger och öppnar sidodörren inifrån med en liten spak. Utifrån öppnar och stänger föraren dörren med hjälp av fjärrstyrning. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Dörröppning och ramp för rullstolsburen förare.

Föraren öppnar bildörren med en fjärrkontroll. En ramp fälls ut automatiskt. Föraren backar lättast rullstolen uppför rampen. Rullstolen låses fast för att stå still i bilen under körning. Därefter hoppar föraren över från rullstolen till förarsätet, som han sedan svänger runt 180 grader till rättvänt läge. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

El-stängare till baklucka.

I bakluckan finns en mindre el-motor monterad. Från den går en nylonband som är fäst i bakluckan på bilen. När man trycker på en knapp på el-motorn vevar den in tampen och bakluckan stängs. Bakluckan öppnas på vanligt sätt. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

överst syns pedaler, styrplatta och reglage på golvet framför förarsätet. Nedan har föraren fvtterna på gaspedalen och styrplatt

Fotstyrning i bil med höger fot.

För förare som styr sin bil med höger fot, p g a korta eller inga armar. I denna anpassning har gas- och bromspedal flyttats till vänster sida och styrplattan sitter till höger. Denna bilanpassning är gjord i en Chrysler Voyager.

överst: Styrplatta med knopp. Nedan:  Knoppen sticker upp mellan stor- och pekte.

Fotstyrning i bil med vänster fot.

En förare som har korta eller inga armar kan istället för att använda ratt, styra sin bil med ena foten på en styrplatta. Styrplattan består av en större roterbar platta och en liten roterbar platta med en knopp på. Knoppen är till för att man inte ska tappa taget eller slinta av styrplattan om man behöver göra en undanmanöver. Föraren styr bilen genom att pressa främre fotsulan mot den lilla plattan i den stora och rotera styrplattan. Gas och broms sköts på vanligt sätt med höger fot. Denna bilanpassning är gjord i en SAAB 900.

Fäste för nyckelknippa.

Detta fäste kan underlätta att nå och bära en nyckelknippa. Fästet är likt en klämma och kan sättas fast i en kjol- eller byxlinning. Nyckelknippan sitter på en nyckelring. Från nyckelringen går en lina in i fästet. Tar man tag i knippan rullas linan ut och den räcker cirka en armlängd. Släpper man knippan vevas linan in till fästet av sig själv.

Förarsäte, ratt och handreglage.

Den här föraren sköter gas och broms med handen. Gasens spak sitter på höger sida om ratten "kl 2", ovanför spaken för vindrutetorkarna "kl 3". Föraren gasar genom att pressa spaken nedåt. Bromsspaken sitter nedanför vindrutetorkarspaken "Kl 4". Föraren bromsar genom att pressa spaken mot instrumentbrädan. På ratten sitter en knopp för att ge föraren ett bra grepp om ratten. Förarsätet är justerat så att föraren får ordentligt stöd för ryggen och sitter bekvämt. Denna bilanpassning är gjord i en Volvo 245 kombi.

överst syns gas, broms och ratt från sidan. Nedan syns mobiltelefonen och en reglagepanel strax till höger om ratten.

Gas och broms i nivå med förarsitsen.

Gas och broms i den här bilen är anpassade för en förare som har korta ben. Här sköter föraren gas och broms med fötterna. Rattstången är förlängd och bakom mobiltelefonen skymtar ratten. Det är en sportbilsratt som har ytbehandlats, för att den ska vara lättare att hålla fast. Denna bilanpassning är gjord i en Chrysler Voyager.

Gasring.

Med gasringen är det möjligt att styra och gasa samtidigt, även om man har nedsatt funktion i benen. Gasringen är integrerad med ratten och manövreras enkelt med ett lätt tryck med fingrarna eller handloven. Gasringen kompletteras med ett mekansikt bromsreglage, vid inbromsning bryts därmed gaspådraget automatiskt. Gasringen kan monteras på orginalratten och fungerar tillsammans med airbag. Gasringen är testad och godkänd av krockkuddtillverkaren Autoliv AB.

Handtag på bilnyckeln.

Genom ett handtag fastsatt direkt på bilnyckeln, kan föraren lättare nå att sticka nyckeln i nyckelhålet och starta bilen. Handtaget fungerar som hävstång. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Höj- och sänkbart bilgolv.

Lyftanordningen i denna bil är inbyggd och syns inte utifrån. Kan monteras in i de flesta biltyper. Liften fungerar genom hydraulkraft och kan lyfta tyngder på upp till ett ton.

Krok som underlättar att öppna bildörren.

En hake som underlättar att öppna bildörren. På vissa bilar måste man först gripa om bilhandtaget och sedan dra bildörren mot sig. För personer som har svårt att göra båda dessa saker samtidigt (i stort sett), kan denna krok vara ett bra hjälpmedel. För att öppna dörren behöver man bara göra en av de två nämnda rörelserna. Idén med kroken är bra, dock kan utformningen kanske förbättras. Vid ex maskinell biltvätt har de roterande tvättborstarna fastnad i kroken. Anpassningen har gjorts av en bilverkstad på en SAAB 900.

Lyft för att lasta rullstol in i bil.

The Ladeboy är en ellyft som lyfter och drar in rullstolen in i bilen, i det här fallet i bakluckan.

Lås till förardörren innanför tanklocket.

Innanför tanklocket sitter låsmekanismen som öppnar dörren till förarsätet. Genom att trycka till på tanklocket öppnas dörren på glänt. öppnar man tanklocket kan man se switschen som öppnar förardörren. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Ramp och skjutdörr till Chrysler.

Dessa anpassningar är gjorda på en chrysler voyager och kan vara lämplig för personer som sitter i rullstol. Den elektriska rampen är anpassad till dörrens maxbredd vilket gör det enkelt att komma i och ur bilen med rullstol. När rampen inte används fälls den ihop innanför bildörren. Bildörren är elektriskt manövrerad, men går även att manövrera manuellt. Låset i bildörren kan manövreras elektriskt eller manuellt.

Styra blinkers, tuta och vindrutetorkare med huvud.

Genom tryck med huvudet mot nackstödet kan föraren styra blinkers, vindrutetorkarna och spolarvätska samt tutan på bilen. Tittar man noga kan man urskilja kontakterna som lodräta linjer under tyget i nackstödet. Bilanpassningen är gjord i en SAAB 900.

T.h. om föraren syns passagerarsätet rättvdnt.

Svängbart förarsäte.

förarsätet kan svängas runt 180 grader, vilket t ex underlättar hantering av bagage. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Tamp för att stänga bilbaklucka.

Praktisk tamp för att stänga bakluckan på bilen. Den här personen är rullstolsburen och går in i sin bil genom bakluckan. Hon öppnar bakluckan, går in i bilen, lyfter in rullstolen och stänger bakluckan innifrån med tampen. Detta hjälpmedel passar bra då bilen är en kombimodell, i detta fall en Volvo 242.

Universallås för elrullstol i bilen.

Det här universallåset drar ner och håller kvar rullstolen mot underlaget. Samtidigt pressar låset fram rullstolen mot hjulstoppet, vilket gör att rullstolen sitter fast. Rullstolen låses fast med hjälp av en strömbrytare som är placerad på instrumentbrädan. När rullstolen är låst lyser en röd lampa, vid friläge grön lampa. Låset är testat och godkänt.

Vridunderrede till bilstol.

"PS Vridunderrede" är en ny lösning där man kan behålla originalstolen i bilen med oförändrad sitthöjd. Kan monteras på både förar- och passagerarplats. Vridunderredet gör det enkelt och bekvämt att ta sig in och ur bilen.

Öglor fungerar som gas- och bromspedaler samt ratt.

Istället för pedaler har föraren öglor som han kan dra mot sig med fötterna för att gasa eller bromsa. Öglorna fungerar med hydralik (pneumatiskt system). Passar en person med korta ben och fötter. Föraren styr bilen med hjälp av en ögla fastmonterad på en s k rallyratt. Bilanpassningen är gjord i en Chrysler Voyager.

Övrigt förflyttning (22 hjälpmedel)

"Eclipse" Junior Rullstol

Rullstol för barn. Det speciella med denna rullstol är den speciella körbygeln med snabbkoppling som underlättar för föräldern eller assistenten som ska köra rullstolen. Ger ett bra ergonomiskt grepp.

"Monolift" hiss

Monolift har ett stort urval av personhissar för den som har svårt att ta sig upp för trappor. För en del behövs en helautomatisk rullstolshiss, för andra en enklare stoltrapphiss.

Anpassning av traktorratt.

För att kunna köra traktor har ratten i detta fall utrustats med en liten "skål" som manövreras med armstumpen. Traktorn är personligt anpassad för en privatperson som saknar armar.

Arm- och handledsskydd

Arm- och handledsskydd tillverkat av kolfiber. Denna är speciellt anpassad för en person som förflyttar sig genom att krypa vid de tillfällen när rullstolen inte används. Skyddet förhindrar tryck- och skrapskador.

Bärkrok för väskor och kassar.

Bärkrok med justerbar läderrem och metallkrok. Hjälpmedel som underlättar att bära matkassar, väskor etc. Placeras förslagsvis diagonalt över kroppen för att fördela tyngden på bästa sätt. Kan vara bra för en person som saknar, har korta eller svaga armar

Eldriven Mini Crosser

"Mini Crosser" är en liten trehjulig eller fyrhjulig eldriven rullstol för både inomhus- och utomhus förflyttning. Finns i flera olika modeller, både för vuxna och för barn. Stor vikt har lagts vid korrekt sittställning. Till stolen finns även ett tillbehörsprogram.

Elrullstol för sport och lek.

Elrullstol för sport och lek byggd för snabb acceleration, snabb fart och hårda inbromsningar. Byggd som en trehjuling med en maxfart av 14 km/t. Styrs med joystick med en hand eller fingrarna. Elrullstolen är byggd med låg tyngdpunkt som gör att den är omöjlig att välta. Den väger under 30 kilo och går in i bagageutrymmet på en personbil. Går att anpassa efter individuella behov. Godkänd av Dansk Design Index 1991.

Excellent ramp

Med Excellent ramp kan man snabbt men ändå permanent bygga bort trösklar, ett eller några få trappsteg, nedsänkta duschbrunnar och överhuvudtaget där det finns mindre hinder. Excellents ramper kan demonteras och användas på nytt.

Flexi griptång.

"Flexi"griptång är en hopvikbar griptång som har "pistolgrepp" som tar tillvara handens grepp. En griptång kan vara bra för den som har svårt att greppa saker, eller att nå saker som ligger på golvet. Griptången är utrustad med ett underarmsstöd som avlastar handleden. Genom att tången är försedd med en krok längst ut kan den även fungera som klädkrok, att t.ex. dra upp byxor med. Finns i flera olika modeller.

Handtag för öl-/Läskback.

Handtag i plast för öl-/läskback. Med hjälp av handtaget kan man bära dricksbacken med en hand eller få ett bättre grepp med bägge händerna. Lätt att ta på och av.

Hund öppnar dörr.

Husse eller matte lägger en ögla (kampsnöre) om dörrhandtaget eller portens handtag. Hunden greppar tag i andra änden och drar bakåt tills portdörren har öppnat sig en bit. Då kilar husse eller matte in rullstolen i dörröppningen, hakar av repet, släpper in hunden och går in själv.

Höj- och sänkbart rullbord.

"Minelli" är ett höj- och sänkbart rullbord. Istället för att lyfta tunga saker från en plats till en annan, så kan du dra eller skjuta över dem på Minellis bords-skiva och rulla Minelli dit du vill flytta sakerna. Där höjer/sänker du bordet till rätt nivå och lastar av sakerna på samma sätt. Minelli har en manöverdosa speciellt framtagen för svaga händer, klarar trösklar och kan fungera som gåstöd. Minelli är godkänd av Hjälpmedelsinstitutet.

Kryckelina, kryck- & käpphängare

Med Kryckelina kryck- & käpphängare kan du tack vare dess geniala konstruktion hänga kryckan eller käppen på de flesta ställen (bordskant, disk, stol, kundvagn, stång mm). Hjälpmedlet är lättmonterat och sitter stadigt. Monteringsanvisning medföljer varupåsen. Kryckelina finns att köpa i välsorterade hjälpmedelsbutiker eller direkt av tillverkaren.

Känselkäpp/Blindkäpp.

förlängd Blindkäpp som är anpassad till person med kort räckvidd. käppen är av ett extra lätt material och längre än vanliga blindkäppar.

Manuell rullstol

Manuell rullstol "U2". Denna rullstolsmodell kan vara speciellt praktisk för den som saknar eller har korta ben, eftersom chassit är mer nedåtvinklat än hos andra rullstolar. Detta kan vara praktiskt för den som behöver köra nära intill saker, t.ex. ett bord eller en stol och dylikt. Rullstolen är utprovad och godkänd av Handikappinstitutet.

Nätpåse som väska.

En nätpåse för barnvagnar kan man också hänga bakom sig på rullstolen.

Pirra/vagn med korg.

En mindre pirra med korg för transport av t ex äpplen, löv m m i trädgården, men även andra saker.

Rullstolsgarage.

Detta rullstolsgarage är konstruerat för att enkelt kunna flyttas och återanvändas. Garaget är litet men med en stor öppning. Garaget kan användas som förvaringsplats för el-rullstol, innestol eller rullator. Hela framsidan och taket öppnas med ett motordrivet jalusi vilket ger maximalt utnyttjande av en minimal uppställningsplats. Garaget skyddar mot åverkan och väder och vind. Du kan ha batterier på laddning i det och öppna det med en nyckelkontakt eller fjärrkontroll. Väggarna består av plastbelagd galvad plåt med isolering. För öppning och stängning finns en manöverbrytare alternativt nyckel eller IR-sändare. Garaget har också en radiator för torr och frostfri förvaring. Det har ett vägguttag 220 V för laddning, hylla för laddningsaggregat el dyl och belysning. Aluminiumrampen av durkplåt, golvet, demonteras vid transport.

Servera eller flytta med hjälp av en vagn.

En serveringsvagn på hjul kan underlätta att bära med sig mat, porslin m m. höjden kan anpassas efter behov. En fotanvändare kan ha stor nytta av en mycket låg vagn.

Trehjulig cykel

Top end x-treme är en trehjulig cykel.

Tång för att nå och plocka upp med.

LESO tången består av ett ytbehandlat aluminiumrör. Den väger mycket lite och kräver ett minimum av handkraft. Den klarar att nå och plocka upp även icke magnetiska små föremål. Gripytorna är gummibelagda för att ge bästa gripförmåga. I andra änden har den en magnet som extra upplockningshjälp.

Åkpåse

Praktisk och varm åkpåse för rullstolsburna med en påsydd muff med stor ficka. Kardborrelås i sitsen gör att påsen lätt kan avlägsnas, varefter en varm sittdyna återstår. Sidorna öppnas och stängs med kardborrelås, vilket gör det lätt att komma i och ur påsen. Åkpåsen går att få i färgerna blå/grå, röd/svart, röd/grå eller vinröd/grå.

Lek/Fritid/Sport/Träning

Sport och fritid (23 hjälpmedel)

Anpassat grepp för spade.

Anpassat grepp för spade. Spadgreppet är lätt att ta på och av. Greppet fungerar som en sjukhuskrycka och ger användaren möjlighet att använda hela armens styrka istället för bara handens kraft.

Bokstöd 'Läslustan'

Lätt, bekväm och praktisk. Hopvikbar. Ställbar i tre lutningar.

Bågskytteställning .

Ställning för bågskytte "ULL". Själva bågen sitter fast vid en stolpe på en platta, vilket gör att skytten inte behöver hålla bågen, utan kan avfyra pilen med en hand/arm. Ställningen finns både för sittande och stående skyttar. Hållaren kan ställas in efter olika skyttars behov.

Extra grepp på planteringsspade.

Extra grepp som monteras på en vanlig planteringsspade. Ger ett mera användarvänligt grepp och kan underlätta för den som har svagt handgrepp vid trädgårdsarbete.

Formbar ridsadel

En ridsadel som man anpassar efter ryttarens kroppsform. Sadeln består av ett ihåligt gummielement, fyllt med små kulor. När sadeln anpassats till ryttaren, skapar man ett vakuum genom att suga ut luften med hjälp av en manuell pump. Till sadeln hör en undersadel och en vojlock. Undersadeln har fästen för stigbyglar, svanskappa och sadelgjord av standardmodell. Vid behov kan man även fästa handtag på den. Vid användning de första gångerna kan det vara lämpligt att tre personer hjälper till, en som sköter pumpen och en person på var sida om hästen. Överst på bilden syns sadelsäcken, som är fylld med kulorna. Under den syns undersadeln av plast som har fästen för stigbyglar, svanskappappa, sadelgjord och handtag. Under den och närmast hästryggen ligger vojlocken, som är tillverkad av ett tryckavlastande material. Vojlocken är formad för att hålla undersadeln på plats. Längst ned till höger syns den manuella vakuumpumpen som tömmer sadelsäcken på luft. Kardborrband håller sadelsäcken på plats mot undersadeln.

Fotdriven kanot.

Kanot som drivs med hjälp av benen. Man svänger genom att köra varje pedal individuellt. Fötterna sitter fast på pedalerna med ett par speciella skor som trycks mot pedalerna för att fastna där. När du sedan vrider fötterna i sidled lossnar pedalerna. Själva sitsen går att justera både på längden och sittvinkel.

Fred 25 - Tillgänglig aluminiumbåt

Oavsett om du är dykare, öbo, fiskare, sitter i rullstol eller bara tröttnat på att klättra upp på en förstäv kommer du att häpna över tillgängligheten och de öppna ytorna i FRED 25.
Fred 25 är en nyskapande aluminiumbåt för dig som ställer höga krav på kvalité. Tack vare den fällbara rampen i fören kan du enkelt komma ombord, även om du har en funktionsnedsättning eller en kärra med dyktuber med dig. Båten är extremt stabil och med sin bredd och stora plana ytor tilltalar den dig som vill ha en praktisk båt av professionell standard och högsta kvalité.
Den flexibla inredningen med fällbara sittplatser gör Fred 25 till en mångsidig båt som finns i två utföranden – öppen eller med hytt. Den öppna modellen gör med sitt stora tak och enorma vindruta färden vind- och regnsäker för upp till 10 personer. Fred 25 Cabin skapar med sin uppvärmda och torra hytt en båt som kan användas året om, i alla väder

Grensax.

Grensax för beskärning av buskar och träd. Grensaxen klipper lätt och kräver inte mycket handkraft. Finns även i mindre storlek.

Handledsstöd för att underlätta att t ex spela squ

Ett handledsstöd med kardborrefästen förhindrar att man får skavsår på insidan av handleden och det blir också ett stöd för att hålla i racketen. Den vita "kudden" på insidan av handledsstödet, det uppvikta, skyddar extra.

Handstöd för att hålla i ett racket

Handstödsbandage/tejp kan underlätta att hålla i ett badmintonracket eller ett tennisracket.

Hundbajsupplockare

Du som har korta armar eller sitter i rullstol och inte når ner till backen kan använda en spade med förlängt skaft, för att plocka upp hundbajset.

Nålpåträdare för symaskin.

Nålpåträdare för symaskin. Fungerar genom att vara försedd med en liten metalldel med en hulling. Metalldelen förs genom nålsögat, tråden läggs i hullingen och därefter dras nålpåträdaren med tråden tillbaka. Kan vara bra för den som har svårt att hantera små saker som nål och tråd vid sömnad.

Nålpåträdare.

Automatisk nålpåträdare för synål. Kan vara bra för den som har svårt att hantera små saker som nål och tråd vid sömnad.

Pennhållare/ penselhållare.

Greppvänligt handtag för pennor eller penslar med smalt skaft. Kan fungera bra för personer med nedsatt greppförmåga. Består av två delar som skruvas ihop. Kan beställas från SIH Läromedel.

Personligt anpassad gräsklippare.

En personlig anpassning av en gräsklippare. Anpassningen är gjord för en person utan armar som använder proteser. Gräsklipparen styrs med en "knopp" som är lätt att greppa med protesen. Kan vara bra för personer utan armar eller med korta armar.

Platta för att se frön.

För den som har svårt att gräva eller att hålla en spade vid sådd, kan den här såplattan med piggar underlätta. Piggarna ger lagom avstånd mellan frön när de planteras.

Sittdyna för rullstol.

Sittdyna/ kudde för rullstol med konvex botten. Kan vara bra för den som har svårt att sitta bekvämt i rullstolen.

Sittkudde "Hjärtat"

Bra kudde för att sitta avslappnat och riskerna för snedbelastning av rygg, hals och skulderblad elimineras. Kan vara bra för personer som har ont i svanskotan, nyblivna mammor och personer med ryggproblem.

Snäppspänne

Praktiskt spänne av stark och hållbar plast som är mycket lätt att både öppna och stänga. spännet är lätt att skjuta in i hållaren för att stänga och att med ett enkelt tryck öppna. I detta fall sitter det på en hundsele, men användningsområdena borde vara många

Specialanpassad ridsadel

En specialanpassad ridsadel för benamputerade. Sadeln har två byglar framtill som man trär lårbenen (stumparna) under. På så sätt kan man sitta stadigt i sadeln. Sadeln är tillverkad efter två privatpersoners idéer.

Stödhandtag på ridsadel.

Stödhandtag mitt fram på ridsadeln samt anpassade stigbyglar för personer med korta ben.

Trädgårdsredskap med extra långt skaft.

Gångskyffel (längd 1550 mm) Renshacka (längd 1575 mm) Kratta (längd 1540 mm) Kultivator (längd 1640 mm) Trädgårdsgrep (1200 mm) Kompostgrep (längd 1250 mm) Alla dessa trädgårdsredskap har extra långt skaft jämfört med andra redskap. Redskapen har också vinklade skaft för att man skall slippa böja ryggen. Kan vara bra för personer som saknar eller har korta armar vid trädgårdsarbete.

Bilden visar två varianter. Den t.v. kallas

Tändare med skaft.

tändare med långt skaft och munstycke. Det gör att användaren inte kommer se nära lågan vid tändning. Särskilt användbart för person med korta armar.

Behandling och träning (8 hjälpmedel)

"Sissel" kildyna

Denna dyna är till för att få ergonomiskt korrekt sittställning. Upphöjningen på framkanten är till för att förhindra att man glider av dynan. Dynan består av formgjutet polyuretan. Överdraget består av 100% bomull. Dynan är allergitestad och har 2 års garanti. Passar bra att använda hemma, på jobbet, i bilen, i rullstolen o.s.v.

"Sissel" kudde

"Sissel" kudde ger stöd åt hela nacken. Huvudets placering på kudden har också en tänjande effekt på nacke och ryggrad. Nackstödet hos kudden följer nackens form.

"Sissel" ryggstödsdyna

Den anatomiskt utformade ryggstödsdynan är formad så att den ger korsryggen rätt stöd och hjälper dig att hålla ryggen i en bra ställning. Dynan är gjord av polyuretan och är allergitestad. Ryggdynan kan användas i bilen, på jobbet, i rullstolen o.s.v

"Sissel" ryggstödsdyna

Den anatomiskt utformade ryggstödsdynan är formad så att den ger korsryggen rätt stöd och hjälper dig att hålla ryggen i en bra ställning. Dynan är gjord av polyuretan och är allergitestad. Ryggdynan kan användas i bilen, på jobbet, i rullstolen o.s.v

Gymnastikövningar för mage, rygg och stuss

Gymnastikövningar med stöd mot en hög dyna (sängkant, soffkant e dyl) för att stärka mage, rygg och stuss. Ett alternativ till traditionella sit-ups är att ligga på golvet med stussen mot dynan och sedan försöka nå benen eller fötterna. Ett annat alternativ är att ligga på golvet med stussen mot dynan och sedan ta stöd med benen mot den medan lyfter stussen från golvet (tränar rygg och stuss).

Hållare för insulinsprutor

För den som har enhandsgrepp eller svagt handgrepp och som har svårt att hålla en spruta, kan denna hållare underlätta om man är diabetiker. Hållaren "Handfix" skruvas fast i en bordskant. Sedan fästs sprutan i hållaren. Genom att den sitter fast kan man fylla på den och byta kanyl med en hand eller fot.

Shiatsu - massagekudde för hela kroppen

"Shiatsu" är en massagekudde som kan användas på flera delar av kroppen, nacke, mage, axlar, rygg, ben o.s.v. Kan vara bra för den som har problem med muskelspänningar och värk.

Tryckavlastande madrass, finns även i sittdynor.

Tryckavlastande madrass i sängar eller sittdynor på stolar för att slippa känna värk, domningar eller stelhet i kroppen. Materialet finns även i speciellt utformade kuddar för att spara nacke och rygg.

Arbete och utbildning

Stolar, bord och utrustning (3 hjälpmedel)

"Ergo-skivan" skiva för arbetsbord.

Ergo-skivan är en ergonomiskt utformad skiva för alla typer av dator- skriv- och arbetsbord. för den som har olika typer av muskel/förslitningsbesvär kan skivan underlätta en bra fysiologisk arbetsställning. Skivan finns i flera olika utföranden, bl.a. med nedsänkt tangentbord, plats för rullstol vid bordet, höj- och sänkbart databord, vinklingsbara skriv- och databord och så vidare.

Arbetsstol

"Soft" är en hög stol med höjdinställning 580-835 mm med gascylinder. Ryggstödet är vinklingsbart samt justerbart i höjd och djupled. Stolen kan vara bra för fotanvändare som behöver komma högt upp.

Skrivbordsstol med anpassat ryggstöd.

Tillsats för inställning och anpassning av ryggstöd till skrivbordsstol. Tillsatsen minskar sitsens yta genom att ryggstödet flyttas framåt. Kan vara bra för en person som saknar eller har korta ben.

Datorer/kommunikation (10 hjälpmedel)

"Termi" musplatta.

Den anatomiskt utformade ryggstödsdynan är formad så att den ger korsryggen rätt stöd och hjälper dig att hålla ryggen i en bra ställning. Dynan är gjord av polyuretan och är allergitestad. Ryggdynan kan användas i bilen, på jobbet, i rullstolen o.s.v

Förstorat tangentbord till en dator.

Ett förstorat tangentbord, typ Maximanus, kan kopplas till tangentbordsingången på en IBM-kompatibel dator. Tangentbordet som har 105 nedsänkta tangenter, 2,5 cm i diameter, kan manövreras med ett finger, tå, pinne eller motsvarande. Shift, ctrl, alt och alt gr kan låsas. Repetition, tillslagsfördröjning och tid mellan tryckningarna kan varieras med rattar på tangentbordets baksida. Ett klickljud hörs varje gång en tangent trycks ned. Ljudstyrkan ställs in med en ratt. Tangenterna är mycket lättryckta och är lika känsliga över hela tangentytan. Användaren kan skriva in fraser och lagra på godtycklig tangent i en andra nivå. Varje tangent kan innehålla 78 tecken. Det totala antalet tecken får ej överstiga 1800. Inprogrammerade fraser kan vara lagrade på disken. Maximanus kan även fungera som en Microsoft-mus. Musförflyttning i 8 riktningar och mustryckningar görs med tangenter på Maximanus. Normalt tangentbord och seriell mus kan anslutas och användas samtidigt. Maximanus levereras i standardutförande, QWERTY-ordning eller bokstavsordning, eller användardefinierad ordning.

Head Mouse.

"Head Mouse" ger möjlighet till trådlös huvudstyrning som ersätter musen till datorn. Musen manövreras med en reflexpunkt som vanligtvis fästs i pannan. Kan vara bra för den som har svårt att hantera den vanliga musen.

Joystick som ersätter musfunktionen.

Anpassad joystick som ersätter musen till datorn. Spaken kan ställas in på flera olika hastigheter och klickmetoder. Kan vara bra för personer som har nedsatt precision.

Joysticksmus special till en dator.

En joysticksmus ställer motoriskt mindre krav på användaren än en vanlig mus. Joysticksmusen manövreras som en rullstolsjoystick. Maxhastigheten vid fullt utslag är steglöst inställbar. Knapparna på joysticksmusen kan fungera på två olika sätt; med eller utan låsning; yttre knappar kan också anslutas. För att underlätta dubbelklick, finns på joysticksmusen en automatisk dubbelklickstangent. Joysticksmusen passar till IBM-kompatibla datorer och ansluts till datorn via serieporten eller musporten.

Joysticksmus till en dator.

En joysticksmus ställer motoriskt mindre krav på användaren än en vanlig mus. Joysticksmusen manövreras som en rullstolsjoystick. Maxhastigheten vid fullt utslag är steglöst inställbar. Knapparna på joysticksmusen kan fungera på två olika sätt; med eller

Lättlådan ersätter tangentbordstangenter och musfu.

lättlådan är en enhet som kopplas in mellan datorn och det ordinarie tangentbordet. Med en specialkabel, kan dessutom lättlådan kopplas till datorns serieingång. Till lättlådan kan 1-8 st 1-funktions manöverkontakter anslutas och programmeras att fungera som tangentbords- eller mustangenter. användaren kan programmera in enstaka tecken, fraser, mustangenttryckningar eller musförflyttning på dessa kontakter. Inprogrammerade funktioner kan flyttas mellan datorns hårddisk och lättlådan. Olika uppsättningar av funktioner kan finnas lagrade på hårddisken.

Mellanlådan ersätter tangentbordstangenter.

Mellanlådan är en enhet som kopplas in mellan datorn och det ordinarie tangentbordet och ger tangentbordet nya funktioner. Tangentbordet kan manövreras med ett finger, tå, pinne eller motsvarande. Shift, ctrl, alt och alt gr kan låsas. Repetition, tillslagsfördröjning och tid mellan tryckningarna kan varieras med rattar på tangentbordets baksida. Ett klickljud hörs varje gång en tangent trycks ned. Ljudstyrkan ställs in med en ratt. användaren kan skriva in fraser och lagra på godtycklig tangent i en andra nivå. Varje tangent kan innehålla 78 tecken. Det totala antalet tecken får ej överstiga 1800. Till mellanlådan kan åtta yttre kontakter anslutas och programmeras att fungera som tangentbordets tangenter. Användaren kan programmera in enstaka tecken eller fraser på dessa kontakter. Inprogrammerade fraser kan flyttas mellan datorns hårddisk och mellanlådan. Olika uppsättningar av fraser kan vara lagrade på disken. på Mellanlådan finns kontakt för att ansluta seriell talsyntes. Inga extra program krävs för att mellanlådan ska fungera. därmed sker ej heller den typ av problem, som kan uppkomma när specialprogram, t ex "1-finger", används. Många program med pedagogisk inriktning använder ett fåtal tangenter och blir med mellanlådan mer åtkomliga för rörelsehindrade. Mellanlådan passar till IBM-kompatibla datorer.

Röststyrning av dator.

Röststyrningsprogram för datorer som kan styra dataprogram, datafunktioner, olika saker i hemmamiljön och så vidare. Röststyrning kan vara ett redskap för att ringa, skriva, surfa, styra sin TV eller video, tända/släcka lampor och även styra elrullstolar.

Styra datorn med fötterna istället för med mus.

Man kan byta ut en datamus mot två pedaler och på så sätt styra datorn med fötterna. Pedalerna kallas NoHands Mouse. Den ena pedalen styr musen och den andra klickar du med. Klickar man framåt på klickpedalen är detta detsamma som vänsterklick. Klickar man bakåt på klickpedalen är detta detsamma som högerklick. Det går bra att använda den vanliga datamusen samtidigt med hjälp av en adapter. Installationen är enkel för NoHands Mouse. Programvara följer med. Det kan ta lite tid att vänja sig att använda NoHands Mouse, men precisionen är bra. Denna lösning är ett komplement och även bra vid besvär med s k musarm eller andra förslitningsskador.

Övrigt

Små praktiska hjälpmedel (3 hjälpmedel)

Isskrapa och snöborste

Kombinerad is-skrapa och snöborste

Klädvikaren

Att få till garderoben så att den ser så där perfekt ut är nästan en omöjlighet om du inte tränat att vika kläder i massor av år och jobbat i klädbutik halva ditt liv. Vik skjortor, blusar, byxor, tröjor och t-shirts med prefekt resultat varje gång. Klädvikaren viker skjortor, tröjor, blusar och byxor i perfekta högar.  Använd den smarta vikbrädan om du vill ha ordning i garderoben. Kläd- och skjortvikare i plast som enkelt stuvas undan.

Spinalistips

www.spinalistips.se

Hälsa och Livsstil

Kost och vikt (6 hjälpmedel)

Evidensbaserade råd om hälsosam mat

Kort broschyr med evidensbaserade råd om hälsosam mat från Stockholms läns landsting (SLL). SLL arbetar för hälsosamma levnadsvanor utifrån Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder där rådgivning kring mat är ett av fyra prioriterade områden.

Hjärnkoll på maten

I den bästsäljande boken Hjärnkoll på vikten beskrev Martin Ingvar och Gunilla Eldh hur hjärnan styr dina matvanor och många andra val i vardagen. Socker - och all mat som kroppen snabbt omvandlar till socker - kidnappar belöningssystemet. För att ta tillbaka kommandot måste du överlista den inre supermakten som styr dig mot glassfrysen och pastahyllan. 

I Hjärnkoll på maten beskriver författarna olika strategier som kan rädda dig från att hamna i snabbmatsträsket. Du får hjälp att hantera farliga fällor som lunchrestaurangen, fikapausen på jobbet och fredagsmyset i tevesoffan. Livsmedel som är bra för både hjärna och hjärta är grunden för en slankare livsstil. En bra början är att rensa ut skräpmaten från kylskåp och frys. Nästa steg blir att lägga om rutten i matbutiken och fokusera på råvaror som ger långvarig mättnad. 

I boken ger författarna idéer och inspiration till smartare vardagsmat. Några smakprov: tomatsås för gourmeter, självlagande kyckling med apelsinsmak och en lammstek som är färdig att servera när du kommer hem från jobbet! I boken får du också goda råd på vägen från några av Sveriges mest kända matprofiler: Fredrik Eriksson, Karin Fransson, Martin Johansson, Malin Söderström och Tami Yasumoto. Trots att de ständigt utsätts för frestelser lyckas de hålla sig i form. De delar med sig av recept på hälsosamma och lättlagade rätter.

Boken finns bl.a. att köpa hos bokus

Hjärnkoll på vikten


Övervikten sitter i hjärnans belöningssystem där de osynliga krafterna som styr dina matvanor finns. Om man lär sig samarbeta med sin hjärna kommer kroppen inte att protestera när man byter vanor. Då bantar man med hjärnan istället för att köra huvudet i väggen.

Sen den första utgåvan 2010 har nya och gamla forskningsrön diskuteras inom vetenskapen och våra mat- och motionsvanor har blivit ett hett ämne i den allmänna debatten. Nyutgåvan har kompletterats med nyskrivet material om dessa rön och med kapitel om LCHF och fruktos.

Boken finns bl.a. att köpa hos bokus

Hur påverkar gener och diet risken för fetma och typ 2-diabetes?

Crafoords vetenskapslunch - Hur påverkar gener och diet risken för fetma och typ 2-diabetes?

Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi, vid Lunds universitet.
Vetenskapslunch på Martas Café, Stadsbiblioteket i Lund den 12 mars 2014.

Hushållsvåg

För personer som önskar hålla vikten kan en vanlig hushållsvåg vara till hjälp

Livsstilsboken

Här får du en stor mängd anpassade program baserade på forskning och beprövad erfarenhet, praktiska tips och dessutom råd från personer med egna rörelsehinder.

Träning och fysisk aktivitet (15 hjälpmedel)

Anpassad sadel

Exempel på anpassad ridsadel. Okänt ursprung.

Fitnessband

Ett bra sätt att träna på är med fitnessband. För personer med svagt handgrepp kan ett band med handtag vara lättare att använda. 


Fitnessband stärker och tränar det mesta av kroppen. Bra för stavgång och staknings-träning. Här är ett exempel från team sportia

fysisk aktivitet för vuxna

Rekommendationer om fysisk aktivitet för vuxna Framtagna av Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet och antagna av Svenska Läkaresällskapet den 24 oktober 2011

Grundövningar bukstabilitet

Grundövning bukstabilitet. Detta är särskilt viktig för oss med en funktionsnedsättning. 

Konditionsträning med övningar i studsmatta

Övningar på en studsmatta är ett annat sätt att hålla konditionen igång.

Maggan Nyberg visar hur man kan gympa

Rekommendationer för fysisk aktivitet för vuxna

Fysisk aktivitet främjar hälsa, förebygger sjukdom och förbättrar livskvalité!

Rekommendationerna för fysisk aktivitet är:
30 minuter med måttlig intensitet i minst 5 dagar per vecka
(3x10 min är ok)
eller
Hård intensitet i 20 minuter 3 dagar/vecka
och
8–10 styrkeövningar med 8–12 repetitioner, 2 gånger per vecka

Aktivitet av måttlig och hög intensitet kan även kombineras. Aktiviteten bör spridas
ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter. Kombinera
ovan med styrketräning minst två gånger per vecka. Regelbundna korta pauser
»ben-sträckare« med någon form av muskelaktivitet under några minuter rekommenderas för dem som har stillasittande arbete eller sitter mycket på fritiden.
Detta gäller även dem som uppfyller rekommendationerna om fysisk aktivitet ovan.

Hitta tillfällen till rörelse i vardagen – ta till exempel trapporna i stället för hissen,
åk kommunalt i stället för bil, cykla till jobbet, delta i barnens lek. Tänk på att
städning, handling, gräsklippning, snöskottning med mera också är fysisk aktivitet! 


Sittande workout

Sittande workout för personer med funktionsnedsättning, skador eller som känner sig lite lata


Avbryt träningen om det gör ont. Kontakta din läkare eller sjukgymnast vid minsta osäkerhet

Träning i Stockholm funktionsnedsättning

Tips på kurser/träning för dig med funktionsnedsättning i Stockholm

Övningar 7 minuters qigong

En 7-minuters qigong med Lee Holden. 

Övningar med gummiband, på svenska

Övningar sittande Qi gong

Qigong, tai chi och yoga är rörelseterapier. Förutom olika rörelser ingår även andningsövningar och meditation i några av terapiformerna. Terapierna anses bidra till att kropp och själ kommer i balans och fungerar så bra som möjligt. Metoderna sägs ge ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpa stressen i vardagen samt stärka självläkningsförmågan och självförtroendet.


Om man har lindriga besvär finns det troligtvis inget hinder mot att träna qigong, tai chi eller yoga. Om besvären är svårare kan det vara bra att gå till en läkare innan man börjar träna för att utesluta att man har någon allvarlig sjukdom. Källa: 1177.se

Avbryt eller gör mindre rörelser vid smärta!

Övningar sittande Qigong 2

Qigong, tai chi och yoga är rörelseterapier. Förutom olika rörelser ingår även andningsövningar och meditation i några av terapiformerna. Terapierna anses bidra till att kropp och själ kommer i balans och fungerar så bra som möjligt. Metoderna sägs ge ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpa stressen i vardagen samt stärka självläkningsförmågan och självförtroendet.


Om man har lindriga besvär finns det troligtvis inget hinder mot att träna qigong, tai chi eller yoga. Om besvären är svårare kan det vara bra att gå till en läkare innan man börjar träna för att utesluta att man har någon allvarlig sjukdom. Källa: 1177.se

Avbryt eller gör mindre rörelser vid smärta!

Övningar sittande Qigong 3

Qigong, tai chi och yoga är rörelseterapier. Förutom olika rörelser ingår även andningsövningar och meditation i några av terapiformerna. Terapierna anses bidra till att kropp och själ kommer i balans och fungerar så bra som möjligt. Metoderna sägs ge ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpa stressen i vardagen samt stärka självläkningsförmågan och självförtroendet.


Om man har lindriga besvär finns det troligtvis inget hinder mot att träna qigong, tai chi eller yoga. Om besvären är svårare kan det vara bra att gå till en läkare innan man börjar träna för att utesluta att man har någon allvarlig sjukdom. Källa: 1177.se

Avbryt eller gör mindre rörelser vid smärta!

Övningar sittande qigong 4

Qigong, tai chi och yoga är rörelseterapier. Förutom olika rörelser ingår även andningsövningar och meditation i några av terapiformerna. Terapierna anses bidra till att kropp och själ kommer i balans och fungerar så bra som möjligt. Metoderna sägs ge ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpa stressen i vardagen samt stärka självläkningsförmågan och självförtroendet.


Om man har lindriga besvär finns det troligtvis inget hinder mot att träna qigong, tai chi eller yoga. Om besvären är svårare kan det vara bra att gå till en läkare innan man börjar träna för att utesluta att man har någon allvarlig sjukdom. Källa: 1177.se

Den här instruktionsvideon är anpassad för rörelsehindrade och/eller äldre personer.

Avbryt eller gör mindre rörelser vid smärta!

Övrigt (5 hjälpmedel)

Alkohollinjen

Alkohollinjen - stöd för att förändra dina alkholvanor

App för att sluta röka: Rökfri

Appen Rökfri bygger på Sluta-Röka-Linjens metod med motiverande samtal och baseras på deras medicinska kompetens om rökavvänjning. Rökfri har inga kommersiella intressen.

Hjärnkoll på värk och smärta

Förmågan att känna smärta är sedan urminnes tider kopplat till hjärnans belöningssystem och inlärning under uppväxten.

Samtidigt som förmågan att känna smärta är livsviktig är den också en plåga för många. Från det lilla gnagande onda i knäet till den stora, paralyserande värken som tar hela människan i besittning och präglar tillvaron dygnet runt.

Hälften av alla som går till doktorn gör det för att de har ont. En femtedel av Sveriges och Europas befolkning lider av långvarig smärta som hindrar dem att leva fullt ut. Det är ett omätbart lidande som sjukvården ofta står handfallen inför. Ont i ryggen eller nacken är den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Värken leder i sin tur ofta till andra symtom, som depression, ångest, trötthet, passivitet och ett mer begränsat umgänge.

Idag finns en helt ny kunskap och förståelse för hjärnans roll när det gäller smärtproblematik. Med modern teknik kan vi se vad som händer i hjärnan när det gör ont i kroppen och varför vissa av oss har ondare än andra.

Det här är ingen självhjälpsbok, det är en insiktsbok. Över 50 000 läsare i Sverige och Norden har fattat grejen när det gäller kopplingen mellan vikten, hjärnan och vårt beteende. Nu får läsarna chansen att fatta grejen när det gäller kopplingen mellan smärta, hjärna och beteende.

Läs mer på Hjärnkoll.com.

Boken finns bl.a. att köpa hos bokus. 

Rökavvänjning

Sluta röka – så gör du

Bland det bästa du kan göra själv för att förbättra din hälsa är att sluta röka och snusa. 

Vill du sluta röka? Sätt ett stoppdatum och bestäm dig till hundra procent. Om du har svårt att sluta på egen hand kan du ta kontakt med vården.
Om du ska sluta röka är det viktigt att du sätter ett stoppdatum för när du ska sluta röka. Denna dag ska du kasta alla tobaksprodukter.

Om du har svårt att klara abstinensen kan du använda nikotinläkemedel vid behov.


Om du behöver ytterligare hjälp ska du söka vård på exempelvis en vårdcentral.
På hemsidan rökavänjning.se finna mycket kunskap, råd och stöd för hur du kan gå tillväga för att sluta röka. Lycka till!

Sluta röka linjen

Sluta-Röka-Linjen


Här kunde det ha stått en motiverande text om att sluta med tobak.
Men eftersom metoderna för att sluta är lika många som antalet rökare eller snusare föreslår vi att du låter oss hjälpa dig att hitta de råd och den metod som funkar för just dig. Välkommen in på vår sida eller ring oss på 020-84 00 00.


Här får du råd och stöd individuellt anpassat för dig och dina behov. Vi som svarar är diplomerade tobaksavvänjare och samtalet till oss är gratis.

Våra öppettider är 
mån-tors 09.00-20.00
fredag: 09.00-16.00

Välkommen med ditt samtal!

803